24 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κόσμος

Εμπρηστικές δηλώσεις από Ερντογάν και Ακάρ

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις, οι οποίες είχαν αποκλειστικό στόχο να στείλουν μήνυμα προς την Ελλάδα προέβη το Σάββατο 6 Μαρτίου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα”. Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε σε αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων οι οποίοι συμμετείχαν στην άσκηση.

Παράλληλα όμως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε στους Τούρκους πολίτες το νέο αμυντικό δόγμα της Τουρκίας, το οποίο έχει πλέον ως κέντρο του το ναυτικό, κι όχι την πολεμική αεροπορία όπως συνέβαινε πριν ακυρωθεί η παραλαβή των μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ. Μάλιστα ο Ερντογάν διακήρυξη για πρώτη φορά ότι “όποιος είναι κυρίαρχος στις θάλασσες, γίνεται κυρίαρχος του κόσμου”.

“Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στη Βόρεια Κύπρο”
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποίησε σφοδρή επίθεση προς Κύπρο και Ελλάδα, αλλά και Ευρωπαϊκή Ενωση τονίζοντας πως “Προσπάθησαν να μην σφετεριστούν τα δικαιώματα του έθνους μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο, επιβάλλοντάς μας πολλές παράνομες, μυστικές και φανερές κυρώσεις”.

“Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στη Bόρεια Κύπρο. Έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας επί των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο με κάθε κόστος. Με τα βήματα που κάναμε στη βάση του διεθνούς δικαίου, αποτρέψαμε την κατοχή της Λιβύης από τους επίδοξους πραξικοπηματίες. Αποσοβήσαμε όλες τις παράνομες προσπάθειες που στόχο είχαν τον αποκλεισμό της χώρας μας στις ακτές της Αττάλειας”, υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Επιπλέον ο Ρετζέπ Tαγίπ Ερντογάν ανέφερε κατά τη διάρκεια του λόγου του πως “βάσει της ρητής εντολής των προγόνων μας που λέει “αν θες ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο”, προσπαθούμε να  υπερασπιστούμε την πατρίδα και τα δικαιώματά μας… Ας μην ξεχνάμε ότι όποιος είναι κυρίαρχος στις θάλασσες, γίνεται κυρίαρχος του κόσμου. Γι’ αυτό αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην αύξηση της αποτρεπτικής δύναμης του πολεμικού μας ναυτικού”, κατέληξε.

“Πραγματοποιήσαμε αυτή την εκπαιδευτική άσκηση στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία από το πολεμικό μας ναυτικό, το οποίο μας έκανε περήφανους εμπνέοντας την εμπιστοσύνη στους φίλους και το φόβο στους εχθρούς”, σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος για την άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα” και πρόσθεσε ότι “Η Τουρκία ως μια χώρα που περιβάλλεται από θάλασσα και από τις τρεις πλευρές της στη διάρκεια της ιστορίας βλέπουμε ότι έδωσε μεγάλη σημασία στη ναυτική ισχύ, προκειμένου να διασφαλίσει την επιβίωση του έθνους μας σε αυτή τη δύσκολη γεωγραφία”.

Ακάρ: Η Ελλάδα είναι προβοκάτορας
Συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις ο Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος αυτήν τη φορά κατηγόρησε την Ελλάδα πως είναι υπεύθυνη για ενέργειες που απειλούν την ειρήνη.

Όπως μεταδίδει η τουρκική dailysabah, ο υπουργός Άμυνας της γείτονος, μιλώντας για τη Γαλάζια Πατρίδα (τη φαντασίωση που επαναλαμβάνει κατά καιρούς ο Ερντογάν με επέκταση των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο),  έβαλε στο στόχαστρο την Ελλάδα. “Παρά τη θετική μας στάση, συνεχίζονται απο τη γειτονική μας χώρα, την Ελλάδα, οι προβοκατόρικες ενέργειες και η προβοκατόρικη ρητορική, οι ανευθυνες δηλώσεις, η απειλητική γλώσσα. Αυτές οι ενέργειες απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα”, είπε ο Ακάρ και συνέχεισε: “Στόχος τους είναι να επηρεάσουν αρνητικά την ΕΕ και την παγκόσμια κοινή γνώμη. Τονίζουμε πως οι παρενοχλήσεις, η ρητορική δεν αρμόζει σε σχέση καλής γειτονίας. Οι προβοκάτσιες και οι προσπάθειες με τα εξοπλιστικά προγράμματα προκαλούν  μεγάλη ζημιά στον ελληνικό λαό και δαπανούν άδικα τους πόρους του ελληνικού λαού”. Όσον αφορά το Κυπριακό, επέμεινε στη λύση των δύο κρατών. “Στην Κύπρο η μόνη διέξοδος είναι η λύση των δυο κρατών. Αυτό πρέπει να το δουν όλοι”, είπε σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και στη σχέση της χώρας του με την Αίγυπτο. “Πρέπει να τονίσω πως η απόφαση που πήρε η Αίγυπτος σεβόμενη τη δική μας περιοχή θαλάσσιας ευθύνης, είναι σύμφωνη και με τη δική μας θέση αλλά και είναι προς το συμφέρον των δικαιωμάτων του λαού της. Εκτιμούμε πως την ερχόμενη περίοδο με την Αίγυπτο μπορούμε να υπογράψουμε συμφωνία, μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων ζωνων ευθύνης που να είναι σύμφωνο με τα σύνορα των περιοχών ευθύνης μας τα οποία έχουμε δηλώσει στον ΟΗΕ. To υπουργειο Εξωτρικών μας κάνει τις απαραίτητες εργαίες με τις αρμόδιες υπηρεσίαες και ευχόμαστε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα”, σημείωσε.

Πηγές ΥΠΕΞ: Η Τουρκία συνεχίζει την προπαγάνδα της
Νωρίτερα ελληνικές διπλωματικές πηγές σημείωναν: Η Ελλάδα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις δηλώσεις από τη μια πλευρά του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών περί δήθεν πρόσκλησης προς την Αίγυπτο για οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες, σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ, δεν έχουν βρει ανταπόκριση και από την άλλη την ιδιαίτερα αιχμηρή παρέμβαση του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών στην πρόσφατη συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου.

Συγκεκριμένα, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, στην παρέμβαση του στην υπουργική συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου, πριν λίγες ημέρες, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Αίγυπτος έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για να συμβάλει στην εδραίωση της ασφάλειας και της ειρήνης στη Λιβύη και στην αντιμετώπιση των σκοταδιστικών ιδεών που προωθούν ορισμένες χώρες.

Επίσης, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της Αραβικής Υπουργικής Επιτροπής για την παρακολούθηση των τουρκικών παρεμβάσεων, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Στην εν λόγω συνάντηση επιβεβαιώθηκε η κατηγορηματική απόρριψη των τουρκικών παρεμβάσεων στην περιοχή, οι οποίες περιλαμβάνουν την παρουσία τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στα εδάφη των αραβικών χωρών. Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών συνέχισε λέγοντας, ότι αναμφίβολα αυτές οι πολιτικές δεν έχουν αποφέρει παρά μόνο την εμβάθυνση της πόλωσης και των διαφορών.

Υπενθυμίζεται εν προκειμένω, ότι έχει δημιουργηθεί ειδική Επιτροπή του Αραβικού Συνδέσμου, η οποία εξετάζει την τουρκική παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των αραβικών χωρών. Στην εν λόγω Επιτροπή συμμετέχουν η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Ιράκ και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στη Συρία, υποστήριξε ότι η πολιτική λύση πρέπει να προχωρήσει μαζί με την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων από τα συριακά εδάφη, ξεκινώντας από την τουρκική κατοχή.

Μετά το πέρας της υπουργικής συνάντησης του Αραβικού Συνδέσμου, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου και πρώην Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ (Ahmed Abul Gheit), του οποίου παρεμπιπτόντως η θητεία μόλις ανανεώθηκε, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις της Τουρκίας στην Αίγυπτο, τη Συρία, τη Λιβύη το Ιράκ, τον Καύκασο, στις “συγκρούσεις” όπως τις ονομάζει χαρακτηριστικά με την Ελλάδα και την Κύπρο και κατέληξε ότι όλα αυτά δεν θα έχουν καλό τέλος για την Τουρκία.

Συγκρατείται επίσης η άμεση αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο απέρριψε τις αποφάσεις του Αραβικού Συνδέσμου και παράλληλα αναφέρθηκε σε χώρες εντός του Αραβικού Συνδέσμου, οι οποίες επιβάλουν τις απόψεις τους.

Η ανακοίνωση, χωρίς να κατονομάζει τις χώρες αυτές, προφανώς αναφέρεται στην Αίγυπτο, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι με την εξαίρεση ενός, όλοι οι γενικοί γραμματείς ήταν Αιγύπτιοι και ότι η έδρα του Οργανισμού είναι το Κάιρο.

Τέλος, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ανάλυση που δημοσιεύθηκε πριν δύο ημέρες στην Jerusalem Post, με τον τίτλο: “Η Τουρκία προσπαθεί να προσβάλει την Ελλάδα και την Αίγυπτο με μία φανταστική (imaginary) συμφωνία για θαλάσσιες περιοχές”.

Το εν λόγω άρθρο αναφέρεται σε σειρά τουρκικών δημοσιευμάτων που είχαν αναπαραχθεί τον περασμένο Δεκέμβριο σχετικά με υποτιθέμενη συμφωνία Ισραήλ-Τουρκίας για ΑΟΖ, η οποία θα αγνοούσε την Ελλάδα και την Κύπρο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας, τα εν λόγω δημοσιεύματα αποτελούν ψευδείς και κατευθυνόμενες ειδήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνεται ότι μετά την αποτυχία της προσπάθειας αυτής, η Τουρκία έχει επιδοθεί σε διασπορά νέων “προπαγανδιστικών”, όπως τα αναφέρει, δημοσιευμάτων, αυτή τη φορά με αποδέκτη την Αίγυπτο.

Πηγή: Capital.gr

Related posts

Ισραήλ: Μια ανακωχή στη Γάζα δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν οι επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ

editor

Συνελήφθη ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ

editor

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η πώληση των F-16 στην Τουρκία δεν πρέπει να συνδέεται με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

editor
24/04/2024 19:08