18 Ιουλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Ορεστιάδα: Η Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών για ΚΥΤ-ΠΡΟΚΕΚΑ Φυλακίου: “Το δούλεμα της τοπικής κοινωνίας συνεχίζεται”

Η Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών “Είναι στο χέρι μας” πήρε θέση με ανακοίνωση της για τις εξελίξεις στο θέμα του ΚΥΤ- ΠΡΟΚΕΚΑ Φυλακίου.

Όπως αναφέρει:

“Οι πρόσφατες εξελίξεις και ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το θέμα της επέκτασης και αύξησης της δυναμικότητας του ΚΥΤ Φυλακίου ήρθαν για να αποδείξουν το «δούλεμα» της τοπικής κοινωνίας που αντιδρά στα συγκεκριμένα κυβερνητικά σχέδια.

Από τη μια η κυβερνητική εκπρόσωπος ανακοινώνει την ακύρωση της επέκτασης του ΚΥΤ και λίγη ώρα αργότερα, με ένα κοινό  non paper των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας και Μετανάστευσης- Ασύλου, μας ενημερώνουν για μια σειρά παρεμβάσεων και την αύξηση της δυναμικότητας του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών, που λειτουργεί δίπλα στο ΚΥΤ, κατά 240 άτομα. Δεν αυξάνεται η δυναμικότητα του ΚΥΤ αλλά του ΠΡΟΚΕΚΑ! Ολίγον έγκυος δηλαδή…

Το επιχείρημα της «μικρής αύξησης» της δυναμικότητας του ΠΡΟΚΕΚΑ για να μην κρατούνται πρόσφυγες- μετανάστες στα τμήματα συνοριακής φύλαξης είναι τελείως ψεύτικο και σαθρό, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να το παρουσιάσουν ως «θετικό», γιατί, λέει, θα «αδειάσουν» τα τμήματα. Η διαδικασία προβλέπει πως οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να μεταφερθούν στο Κέντρο Υποδοχής Ταυτοποίησης για την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την υποβολή των αιτημάτων ασύλου, προστασίας κ. τ. λ. και όχι στο ΠΡΟΚΕΚΑ στο οποίο φιλοξενούνται ΜΟΝΟ όσοι έχουν απορριφθεί τα αιτήματά τους και μπορεί να κρατηθούν μέχρι και 36 (τριάντα έξι) μήνες μέχρι την επιστροφή τους στη χώρα προέλευσης. Πραγματική φυλακή…

Η «μικρή» αυτή αύξηση μεθοδευόταν εδώ και αρκετές ημέρες στη λογική «έλα μωρέ, δεν θα γίνει και τίποτα με λίγες δεκάδες ακόμη…». Καταγεγραμμένη δήλωση του περιφερειάρχη, Χρήστου Μέτιου και άλλων προσκείμενων στην κυβέρνηση που δεν έχουν καταλάβει τίποτα για τους πραγματικούς λόγους αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας, που βλέπουν την περιοχή τους να αποκτά συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία ανατρέπουν τον, όποιο, αναπτυξιακό σχεδιασμό και προοπτική. Φράχτες, συνοριοφυλακή, αστυνομία, στρατός, φυλακές, κλείσιμο πανεπιστημιακών σχολών. Αυτό είναι το αύριο, το μέλλον που μας επιφυλάσσουν. Πιο ξεκάθαρο δεν γίνεται!

Είναι εμφανές πως μετά τις καθολικές αντιδράσεις, η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρούν να διαχειριστούν επικοινωνιακά το θέμα. Παίρνουν πίσω (;) την επέκταση και αύξηση δυναμικότητας του ΚΥΤ, αλλά αυξάνουν αυτή του ΠΡΟΚΕΚΑ. Ελπίζουν στην κόπωση της τοπικής κοινωνίας και στη σύγχυση, «σπρώχνουν» την επικοινωνιακή διαχείριση από μέρους τοπικών βουλευτών και στελεχών της ΝΔ, που πανηγυρίζουν για την ακύρωση της αύξησης του ΚΥΤ, αλλά κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα για την αύξηση στο ΠΡΟΚΕΚΑ. Θεωρούν πως θα ξεγελάσουν τους «ιθαγενείς»…

Θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι: Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό, στην κυβέρνηση και τους υπουργούς που έχουν κληθεί να διαχειριστούν την υπόθεση αυτή, αφού, αποδεδειγμένα, «κοροϊδεύουν» τους πολίτες της περιοχής. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε κάποιους τοπικούς παράγοντες που «ανοιγοκλείνουν» το μάτι στην επέκταση και την αύξηση της δυναμικότητας. Τα κολπάκια που χρησιμοποιούν για να πετύχουν το στόχο τους αποδεικνύει το πόσο επικίνδυνοι είναι. «Ρώτα και τον μπάρμπα μου τον ψεύτη», που λέει κι ο λαός.

Όσο για τον δήμαρχο Ορεστιάδας, που ακολουθεί ιδρωμένος τις εξελίξεις, είναι πλέον εμφανές πως ενδιαφέρεται ΜΟΝΟ για το επικοινωνιακό του προφίλ και για το πώς θα λειάνει τις γωνίες, για να σερβίρει ως «επιτυχία» την αύξηση της δυναμικότητας στο ΠΡΟΚΕΚΑ.

Ως Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών δήμου Ορεστιάδας “Είναι στο χέρι μας” επαναλαμβάνουμε και ξεκαθαρίζουμε πως δεν αντιμετωπίζουμε ξενοφοβικά και ρατσιστικά τους ανθρώπους που κυνηγημένοι από πολέμους, εμφύλιες συρράξεις, καθεστώτα, εξαθλίωση, πείνα προσπαθούν να σώσουν τα παιδιά τους, τις οικογένειές τους, τις ζωές τους και να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο αύριο. Δεν μπορεί να φταίνε οι άνθρωποι και όχι οι πολιτικές που τους εξαθλιώνουν και τους οδηγούν στη φυγή.

Δεν είμαστε αντίθετοι στη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων υποδομών, έτσι ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες παραμονής των ανθρώπων αυτών, ενώ, παράλληλα, θα πρέπει να ενισχυθούν οι υπηρεσίες εξέτασης των αιτημάτων που υποβάλλονται (άσυλο, διεθνής προστασία κ. τ. λ) ώστε να μην εγκλωβίζονται επί μακρόν στο ΚΥΤ. Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί για τους ασυνόδευτους ανήλικους που παραμένουν για μεγάλο διάστημα «κρατούμενοι», περιμένοντας να ανοίξουν θέσεις σε δομές ανηλίκων.

Θεωρούμε πως η περιοχή μας εδώ και πολλά χρόνια έχει σηκώσει ένα μεγάλο φορτίο του προσφυγικού- μεταναστευτικού και δεν μπορεί να επιβαρύνεται κι άλλο με την επέκταση ή τη δημιουργία νέων δομών. Ενώ από τη μια πλευρά εγκαλούμε και καταγγέλλουμε τους εταίρους στην Ε. Ε για υποκρισία στη διαχείριση του προσφυγικού- μεταναστευτικού, έλλειψη αλληλεγγύης στη χώρα μας και στηλιτεύουμε την άρνησή τους στον αναλογικό διαμοιρασμό των ανθρώπων αυτών, την ίδια στιγμή η κυβέρνηση πράττει το ίδιο σε βάρος του δήμου Ορεστιάδας”.

Πηγή: Evros-news.gr

Related posts

Ο καιρός σε Μακεδονία και Θράκη

editor

40.000 ευρώ θα δοθούν από το Υπουργείο Παιδείας για τις Μητροπόλεις του Έβρου

editor

Αλεξανδρούπολη: Ξεκινούν μαθήματα ιστιοπλοΐας για ΑμεΑ

editor
18/07/2024 17:12