20 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Το Λαύριο φωτίζεται από την Αλεξανδρουπολίτικη “Dasteri Systems AE”

Μια ακόμη πολύ μεγάλη επιτυχία της “Dasteri Systems AE” σημειώθηκε στο δήμο Λαυρίου, μετά τα ψευδή δημοσιεύματα και την δικαστική απόφαση που δικαίωσε “πανηγυρικά” την Θρακιώτικη εταιρεία “DASTERI SYSTEMS A.E.”.

Ο Γιάννης Δαστερίδης, την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021 υπέγραψε με το δήμο Λαυρεωτικής, τη σύμβαση του έργου  “Προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων τύπου Led εξοικονόμησης ενέργειας στο δημοτικό φωτισμό”, το οποίο αποτελεί το 17ο αντίστοιχο έργο, ολικής αντικατάστασης φωτισμού με 10ετή εγγύηση/συντήρηση όλου του φωτιστικού εξοπλισμού, σε Δήμους και Περιφέρειες της Χώρας, που εκτελεί η DASTERI A.E.

Το εν λόγω έργο περιλαμβάνει την αντικατάσταση 11.990 φωτιστικών σημείων με την εγκατάσταση σε πλήρη λειτουργία 11.990 νέων υπερσύγχρονων φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων τύπου Led, συμπεριλαμβανομένης της 10ετούς εγγύησης/συντήρησης καλής λειτουργίας, τα οποία φέρουν ήδη προεγκατάσταση ασύρματης διασύνδεσης μεταξύ τους για χρήση συστήματος διαχείρισης φωτισμού.

Η προμήθεια συμβάλλει στην αξιοποίηση της νέας πράσινης τεχνολογίας για την υποστήριξη του Δήμου, στην αναβάθμιση της λειτουργίας του Δικτύου Αστικού Φωτισμού μέσα από τη δημιουργία ενός κρίσιμου πυρήνα υποδομών και εφαρμογών αστικού φωτισμού στο πλαίσιο των “SMART CITIES”. Η βελτίωση της εξυπηρέτησης των δημοτών καθώς και των επιχειρήσεων είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους της προσπάθειας εκσυγχρονισμού του Δήμου.

Η συγκεκριμένη επένδυση θα εξασφαλίσει την αναβάθμιση του φωτισμού με ομοιογένεια στις φωτιστικές συνθήκες του Δήμου παρέχοντας το αίσθημα ασφάλειας στους Δημότες, καθώς και εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και κανονισμούς, παρέχοντας στον Δήμο βελτίωση του Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος, Μείωση Εκπομπών Ρύπων CO2 και εγγυημένη εξοικονόμηση ενέργειας ύψους άνω του 60%.

Η αναβάθμιση του συστήματος φωτισμού υποστηρίζει επίσης τη δημιουργία και λειτουργία μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας “έξυπνου” Τηλε-ελέγχου- Τηλε-διαχείρισης- Ελέγχου Ενέργειας, smart parking μέσω mobile app, σημεία ελεύθερης πρόσβασης WI-FI για δημότες και επιχειρήσεις και πλειάδα άλλων μελλοντικών εφαρμογών.

Το συνολικό κόστος της προμήθειας ύστερα από την έκπτωση του Αναδόχου διαμορφώθηκε στα 3.172.123,00 Ευρώ + ΦΠΑ, το οποίο χρηματοδοτείται στο 100% από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μέσω δανειοδότησης δεκαετίας με πολύ ευνοϊκούς όρους. Στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), ως ανεξάρτητος τεχνικός σύμβουλος του εγχειρήματος, θα προβεί σε πλήρη Τεχνικό έλεγχο της επένδυσης, με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του φωτιστικού εξοπλισμού, καθώς και για τα επόμενα 10 έτη σε ετήσιο έλεγχο διαπίστευσης της εξοικονόμησης.

Η αποπληρωμή της επένδυσης θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά από ποσοστό της εξοικονόμησης ενέργειας και τον μηδενισμό των ετήσιων εξόδων συντήρησης του φωτιστικού εξοπλισμού από τον Δήμο. Επιπλέον θα περισσεύει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό σε ετήσια βάση, το οποίο θα διατίθεται από την Δημοτική Αρχή για την υλοποίηση δράσεων κοινωνικής πολιτικής.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Λουκάς δήλωσε: “Προχωράμε στον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση του Συστήματος Δημοτικού Φωτισμού, σε συνδυασμό με τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, και του κόστους λειτουργίας του δικτύου, είναι ένα έργο που θα απολαμβάνουν οι συμπολίτες μας για τις επόμενες δεκαετίες. Με στρατηγική, όραμα και σχέδιο υλοποιούμε ένα πολύ μεγάλο έργο υποδομής, το οποίο ήταν δέσμευση της Δημοτικής Αρχής και έγινε πράξη, με αποτέλεσμα ο Δήμος Λαυρεωτικής να αποτελεί πρότυπο “πράσινης” και “έξυπνης” πόλης, ένας σύγχρονος ευρωπαϊκός Δήμος.

Εκτός βέβαια από τη μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων, το έργο βελτιώνει πάρα πολύ το ενεργειακό αποτύπωμα του Δήμου Λαυρεωτικής και συμβάλει δραστικά στην επίτευξη του στόχου για μείωση των εκπομπών αερίων CO2, μία δέσμευση που έχουμε αναλάβει στο πλαίσιο του Συμφώνου των Δημάρχων, ενός θεσμού που προσωπικά πιστεύω ότι μπορεί να μας ανοίξει νέους ορίζοντες σε επίπεδα χρηματοδοτήσεων πρωτοποριακών ευρωπαϊκών προγραμμάτων για άσκηση περιβαλλοντικών πολιτικών.

Θέλω να συγχαρώ τις αρμόδιες υπηρεσίες καθώς και τους συνεργάτες μου για την άψογη διαγωνιστική διαδικασία, για τη διαύγεια των όρων της διακήρυξης, οι οποίοι διασφαλίζουν αφ’ ενός το δημόσιο συμφέρον και αφ’ ετέρου την ορθή εκτέλεση της σύμβασης από αξιόλογους προμηθευτές, καθώς και τη διασφάλιση της αντικειμενικότητας του διαγωνισμού που ενέκρινε ομόφωνα το VII Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την υπ’ αριθμ. 282/2021 απόφασή του.”

Παρόντες κατά την υπογραφή της σύμβασης ήταν επίσης, ο Πρόεδρος του ΔΣ και Εντεταλμένος Σύμβουλος Ηλεκτροφωτισμού Γιάννης Αδάμης, η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμητρα Πάλλη, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΑΝΕΤΑΛ ΑΕ Χάρης Ζαγουρής, ο αναπληρωτής Διευθυντής Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Βαγγέλης Λιούμης και η Υπεύθυνη υπάλληλος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Γαϊτανιώ Μαργαρίτη.

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Έβρος: Το πρόγραμμα ψεκασμών σε χωριά του Έβρου, για την καταπολέμηση των κουνουπιών

editor

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο Δημοτικό Ωδείο Αλεξανδρούπολης

editor

Έβρος: Ξεκίνησαν να καταφθάνουν οι πρώτοι Αφγανοί στα σύνορα (video)

editor
20/04/2024 8:28