19 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Εν αναμονή του κατάπλου του θηριώδους μεταγωγικού “ENDURANCE” στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Στους ρυθμούς της προετοιμασίας της γιγαντιαίας στρατιωτικής άσκησης «Defender 21» –από τις μεγαλύτερες που διεξήγαγε ποτέ το ΝΑΤΟ–  βρίσκεται το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, απ’ όπου θα διέλθει για τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας γιγαντιαία δυτική πολεμική αρμάδα.

“Σε λίγες ημέρες αναμένουμε στο νέο εμπορικό τερματικό τον κατάπλου του θηριώδους μεταγωγικού ENDURANCE (264m-32m) με τον οποίο εγκαινιάζεται για εφέτος η εξάμηνη συμμετοχή μας σε μία σειρά παράλληλων διασυμμαχικών ασκήσεων που θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο” έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Πρόεδρος του ΟΛΑ Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ.

Υπενθυμίζεται ότι τέλη Οκτωβρίου στρατιωτικοί αξιωματούχοι επιθεώρησαν τις εγκαταστάσεις του λιμανιού και ενημέρωσαν τον πρόεδρο του ΟΛΑ, Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ, και τον διευθύνοντα σύμβουλο Κώστα Χατζηκωνσταντίνου για τις λεπτομέρειες της επιχείρησης.

Η «Defender 2021», προβλέπει την κινητοποίηση συνολικά 37.000 στρατιωτών: 29.000 από τις ΗΠΑ και 8.000 από τις υπόλοιπες χώρες. Αντίστοιχα θα μεταφερθούν 20.000 άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και κοντέινερς από τις ΗΠΑ συν άλλα 13.000 που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη σε αποθήκες.

Η διεκπεραίωση αυτή θα απαιτήσει δρομολόγια συνολικού μήκους 4.000 χλμ., όπως τα προϋπολογίζουν οι αρμόδιοι. Θα συμμετάσχουν δυνάμεις από 18 κράτη: ΗΠΑ, Βέλγιο, Γαλλία, Λιθουανία, Καναδάς, Ολλανδία, Τσεχία, Γερμανία, Πολωνία, Δανία, Ουγγαρία, Ισπανία, Εσθονία, Ιταλία, Βρετανία, Φινλανδία, Λετονία, αλλά και η Γεωργία.

Στο πλαίσιο της μεγαλύτερης άσκησης πολεμικής προετοιμασίας, των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, αναμένεται να αποβιβαστεί στην πόλη μια ολόκληρη μηχανοκίνητη μεραρχία πεζικού του αμερικανικού στρατού, η οποία θα μετακινηθεί μέσω του Έβρου στη Βουλγαρία και την Ρουμανία, καλύπτοντας το «νότιο μέτωπο» με την Ρωσία.

Παράλληλα η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης τονίζει σε ανακοίνωσή της “Να μη γίνει η Αλεξανδρούπολη ορμητήριο των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ” και απαιτεί την κατάργηση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Στρατιωτικές Βάσεις, να κλείσουν οι Βάσεις του θανάτου και να μη δημιουργηθούν νέες.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης σημειώνει:

«Δεν είναι πρώτη φορά που το λιμάνι της πόλης μας αξιοποιείται για στρατιωτικές ασκήσεις – “πρόβες πολέμου” στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών του ευρωατλαντικού άξονα με τη Ρωσία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ που προετοίμασε το έδαφος για την Ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία για τις Βάσεις και με τη στήριξη των άλλων αστικών κομμάτων φέρουν εγκληματικές ευθύνες. Εμπλέκουν τη χώρα ακόμη βαθύτερα στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με θανάσιμους κινδύνους για το λαό μας. Το λιμάνι θα συμμετέχει στην άσκηση “Defender 21” έναντι αδράς αμοιβής, αναφέρει ο Οργανισμός Λιμένα Αλεξανδρούπολης.

Η φιλολογία περί “ανάπτυξης που έρχεται” αλλά και οι αυταπάτες για την “υγιή” επιχειρηματικότητα δεν πρέπει να παγιδεύσουν το λαό. Οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν από τις επενδύσεις και στον κλάδο της ενέργειας θα είναι χωρίς δικαιώματα, με ωράρια εξαντλητικά κ.λ.π. Μοναδικοί κερδισμένοι θα βγουν οι κατασκευαστικοί όμιλοι και τα ενεργειακά μονοπώλια.

Καλούμε τα Εργατικά Σωματεία το λαό και τη νεολαία της περιοχής μας να ορθώσουν το ανάστημά τους, να καταδικάσουμε μαζικά αυτή την επικίνδυνη πολιτική και να δυναμώσουμε την πάλη για να εμποδίσουμε αυτές τις εγκληματικές αποφάσεις που μετατρέπουν τη χώρα μας σε ορμητήριο θανάτου των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και το λαό μας σε στόχο σε μια ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη.

Δυναμώνουμε την πάλη μας, απαιτώντας:

Όχι στην εγκατάσταση αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη.
Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις.
Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας, να μη δημιουργηθεί καμία νέα βάση και στρατιωτική υποδομή.
Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.
Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».
Τέλος να σημειωθεί πως το ENDURANCE  κατέπλευσε για πρώτη φορά στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούλιο του 2020, δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων

admin

Ανακοίνωση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Έβρου

admin

5.000.000 ευρώ στους δήμους για στειρώσεις αδέσποτων ζώων

editor
19/04/2024 11:03