24 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Διάβημα της Ελλάδας για τη νέα τουρκική Navtex: Αυτή καθαυτή είναι παράτυπη

ΑΘΗΝΑ. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει προχωρήσει σε διάβημα για τη νέα τουρκική Navtex για έρευνες του τουρκικού ωκεανογραφικού πλοίου «Τσεσμέ», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

Συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε ο κ. Παπαϊωάννου, έχει ήδη πραγματοποιηθεί διάβημα από την πρεσβεία της Ελλάδας στην Αγκυρα και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί και γραπτή ρηματική διακοίνωση.

Τόνισε μάλιστα πως «η Navtex αυτή καθαυτή είναι παράτυπη, καθώς ο σταθμός της Σμύρνης δεν έχει την αρμοδιότητα να εκδίδει Navtex γι’ αυτή την περιοχή», ενώ χαρακτήρισε την κίνηση αυτή της τουρκικής πλευράς «αχρείαστη».

Απέπλευσε από τη βάση του

Σήμερα, περίπου στις 11 το πρωί το υδρογραφικό πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού «Τσεσμέ» απέπλευσε από τη βάση του στην Κωνσταντινούπολη και κατά πληροφορίες κινούνταν στα Στενά του Βοσπόρου. Το ερώτημα τώρα είναι αν το τουρκικό υδρογραφικό πλοίο «Τσεσμέ» θα έπλεε προς την περιοχή μεταξύ Λήμνου – Αγίου Ευστρατίου και Σκύρου όπου έχει δηλώσει παρανόμως ότι θα πραγματοποιήσει εργασίες από την Πέμπτη μέχρι τις 2 Μαρτίου.

Το ερώτημα αυτό απασχολεί τα τελευταία 24ωρα την ελληνική κυβέρνηση, με τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας να συλλέγουν και να αποκωδικοποιούν όλες τις πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν να συνθέσουν την εικόνα των τουρκικών προκλήσεων.

Το σίγουρο είναι ότι η Navtex 0122/21 που εκδόθηκε τη Δευτέρα από τον παράκτιο σταθμό της Σμύρνης είναι παράνομη, αφού η τουρκική πλευρά δεν έχει αρμοδιότητα να εκδώσει αγγελία προς ναυτιλομένους για διενέργεια υδρογραφικών στην συγκεκριμένη περιοχή. Παρά το γεγονός ότι οι συντεταγμένες που έχει δώσει ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης δημιουργούν μια μεγάλη περιοχή στο κέντρο του Αιγαίου και σε διεθνή ύδατα, η αποκλειστική αρμοδιότητα για αδειοδότηση ερευνών στην συγκεκριμένη περιοχή ανήκει στις ελληνικές υπηρεσίες.

Το «Τσεσμέ»

Το ερευνητικό «Τσεσμέ» ανήκει στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό και είναι ένα παλαιό πλοίο, σχεδιασμένο για επιχειρήσεις έρευνας. Τέθηκε σε υπηρεσία για το αμερικανικό ναυτικό το 1965 και το 1999 παραχωρήθηκε στην Τουρκία. Εχει μήκος 87 μέτρα, μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 15 κόμβων και έχει πλήρωμα 37 ατόμων.

Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Related posts

Δ. Καιρίδης για τους νεκρούς μετανάστες στον Έβρο: Η δολοφονική δράση των εγκληματιών διακινητών θέτει σε κίνδυνο τη ζωή πολλών μεταναστών

editor

«Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση» για κάποιους…

editor

Δυναμική και εποικοδομητική η παρουσία της Περιφέρειας ΑΜΘ στην 29 η Διεθνή έκθεση «DETROP BOUTIQUE 2020» στην Θεσσαλονίκη.

admin
24/04/2024 23:08