28 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική Τοπικά Νέα

Συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα σήμερα τις επαφές με φορείς του Έβρου ο Νότης Μηταράκης και ο Στέλιος Πέτσας

Συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα σήμερα τις επαφές με φορείς του Έβρου ο Υπουργός Μεταναστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Το πρωί της Τρίτης οι δύο άνδρες συναντήθηκαν με με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Πέτροβιτς συνοδευόμενοι από βουλευτές της νέας Δημοκρατίας του Νομού.

Λίγο αργότερα ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου μετέβη υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Επιμελητήριο Έβρου όπου εκεί είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο και κάποια μέλη του Επιμελητηρίου. Στη συνέχεια ο κ. Μηταράκης θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου εφ’ όλης της ύλης.

Να σημειωθεί ότι μετά το πέρας της χθεσινής συνάντηση του κ.Νότη Μηταράκη με τον δήμαρχο της Ορεστιάδας δέχτηκε επίθεση από το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο έξω από το Δημαρχείο.

Από την πλευρά της η Ν.Δ με ανακοίνωσή της καταδικάζει το περιστατικό.
Συγκεκριμένα αναφέρει: «Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση που δέχτηκε νωρίτερα έξω από το Δημαρχείο Ορεστιάδας ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκης. Καμία ακραία συμπεριφορά δεν πρόκειται να ανακόψει τις διαρκείς προσπάθειες του υπουργείου για διάλογο με τους πολίτες του Έβρου».

O Στ.Πέτσας μετά την επίσκεψη του στο Εμπορικό Επιμελητήριο Έβρου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο της Αλεξανρούπολης, κ.Ιωάννη Ζαμπούκη και στην συνέχεια οδηγήθηκε στον τόπο του δυστυχήματος στον Απαλό, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο της πόλης και άλλους τοπικούς φορείς.

Ακολουθεί και σχετική ανακοίνωση από το Εμπορικό Επιμελητήριο Έβρου εν όψει της επίσκεψης του κ.Νότη Μηταράκη:

“Το Επιμελητήριο Έβρου επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης 09 Φεβρουαρίου 2021 ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κος Νότης Μηταράκης στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στον Έβρο και των επαφών που κάνει με τους αυτοδιοικητικούς και θεσμικούς φορείς του Νομού.
Ο κος Μηταράκης συνοδευόταν από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Μετανάστευσης κο Βαγγέλη Κωνσταντίνου και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου κο Χριστόδουλο Τοψίδη και τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου κ.κ. Αντώνη Τσιτάκη, Βασίλη Κασαπίδη και Δημήτρη Μπακαλίδη.

Ο Υπουργός εξέθεσε τις θέσεις της κυβέρνησης για το Μεταναστευτικό ζήτημα και η Διοικητική Επιτροπή του επέδωσε το ψήφισμα που έχει υιοθετήσει στις 08/01/2021 το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Έβρου και το οποίο ισχύει απαρέγκλιτα, όπως είχε εκδοθεί.

Υπενθυμίζεται, το περιεχόμενο του Ψηφίσματος:
Το Επιμελητήριο Έβρου δηλώνει την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο επέκτασης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών που λειτουργεί στο Φυλάκιο του Δήμου Ορεστιάδας καθώς και σε τυχόν ενδεχόμενο δημιουργίας άλλης δομής οπουδήποτε στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ανάγκη συμβολής όλων στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, όμως θεωρούμε ότι ο Έβρος ήδη συμβάλλει τα μέγιστα στον κυβερνητικό σχεδιασμό καθώς α) ήδη φιλοξενεί μία μεταναστευτική δομή (ΚΥΤ Φυλακίου) και β) αποσόβησε ομοθυμαδόν την τεράστια κρίση των Καστανεών (Φεβρουάριος – Μάρτιος 2020).
Καλούμε την κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει άμεσα τον σχεδιασμό της και να περιοριστεί στην αναβάθμιση των δομών/υπηρεσιών του υπάρχοντος ΚΥΤ υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα αυξηθεί η χωρητικότητα του.

Επιπλέον, θεωρούμε ότι η ενδεχόμενη λειτουργία μίας τόσο μεγάλης προσφυγικής δομής (1500 ατόμων) στην επικράτεια του Έβρου θα καταφέρει ισχυρό πλήγμα στο επιχειρηματικό/επενδυτικό προφίλ της περιοχής, που με τόσο κόπο οι επιχειρηματίες, οι εργαζόμενοι, οι τοπικές αρχές και οι τοπικοί φορείς προσπαθούμε να χτίσουμε, παλεύοντας με τις ήδη υπάρχουσες οικονομικές/κοινωνικές/διασυνοριακές αντιξοότητες.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι η επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου δεν συνάδει με την αναπτυξιακή προοπτική της Π.Ε. Έβρου και ζητούμε την αναπροσαρμογή του κυβερνητικού σχεδιασμού”.

Ακολουθούν βίντεο από την επίσκεψη των Υπουργών στο Νομαρχείο και το Επιμελητήριο αντίστοιχα:

Πηγή: e-evros.gr

 

Related posts

Σε λειτουργία από σήμερα ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ

editor

Χωρίς καφέ & φαγητό για 24 ώρες η Αλεξανδρούπολη (video)

editor

Νέα εκπομπή ΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ την επόμενη Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

editor
28/03/2024 11:39