22 Φεβρουαρίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Τουρκία: Προκλητικές ασκήσεις «γεφύρωσης και διάβασης» του ποταμού Έβρου

Την ώρα που έχουν ξεκινήσει οι διερευνητικές επαφές

Από τη μία η Τουρκία δηλώνει δημόσια πως επιδιώκει το διάλογο και τη συνεννόηση με την Ελλάδα και από την άλλη πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις «γεφύρωσης και διάβασης» του ποταμού Έβρου κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Στη δημοσιότητα έδωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, βίντεο από στρατιωτική άσκηση «γεφύρωσης και διάβασης υδάτινων εμποδίων» που πραγματοποιήθηκε στις Σαράντα Εκκλησίες (Κιρκλαρελί) της Ανατολικής Θράκης.

Χωρίς να κατονομάζεται ευθέως, το σενάριο της άσκησης παραπέμπει σε διάβαση του ποταμού Έβρου, σε πιθανή ελληνοτουρκική σύγκρουση. Ο ποταμός Έβρος, φυσικό σύνορο Ελλάδας – Τουρκίας, απέχει λιγότερο από 50 χλμ από το σημείο που πραγματοποιήθηκαν οι ασκήσεις με τη συμμετοχή μονάδων στρατού και ναυτικού.

Στο προπαγανδιστικό βίντεο προβάλλονται παρουσιάζεται δραστηριότητα αρμάτων Leopard 2, τεθωρακισμένων ερπυστριοφόρων FNSS, τεθωρακισμένων τροχοφόρων Buran. Η διάβαση των «υδάτινων εμποδίων» γίνεται με πολλούς τρόπους, όπως με στρώση γέφυρας, με σχεδίες και με απευθείας πέρασμα με χρήση αμφίβιων σκαφών ή με το αντίστοιχο κιτ για τα Leopard.

Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία, έχει ενισχύσει τον αναγκαίο στρατιωτικό εξοπλισμό της, για «γεφύρωση και διάβαση υδάτινων εμποδίων», ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιεί ασκήσεις με κύριο αποδέκτη την Ελλάδα.

«Κατά τη διάρκεια της άσκησης, δοκιμάστηκαν επιτυχώς οι δυνατότητες οχύρωσης των στρατευμάτων, ο εξοπλισμός διέλευσης και η ικανότητά τους να εκτελούν κοινές επιχειρήσεις» σχολιάζει σχετικό ρεπορτάζ του δικτύου TRT.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Related posts

Κ. Χατζηδάκης: Δεν υπάρχει αναβολή του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ούτε πρόσθετος φόρος για το ασφαλιστικό

editor

Ποιος είναι ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, που έστειλε 1000 κομάντος στον Έβρο

admin

Κλαψουρίζουν οι Τούρκοι με την παρουσία των αμερικανικών ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη

editor
22/02/2024 14:11