18 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Οι Γάλλοι ετοιμάζουν νέα πρόταση για φρεγάτες – Όλες οι λεπτομέρειες

Ελληνοτουρκικά: Ενώ ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για την άφιξη του πρώτου από τα 18 μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale στην Ελλάδα, οι Γάλλοι βάζουν τις τελευταίες πινελιές στη νέα πρόταση που ετοιμάζονται να υποβάλουν στην ελληνική κυβέρνηση για να ξαναμπούν στο παιχνίδι για τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού.
Ελληνοτουρκικά: Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, οι Γάλλοι ετοιμάζονται να καταθέσουν μια νέα, βελτιωμένη πρόταση για τις φρεγάτες τύπου Belharra, με πλήρη εξοπλισμό και σε καλύτερη τιμή από ό,τι μας είχαν προτείνει το περασμένο καλοκαίρι.

Στην Αθήνα, περίμεναν να φέρει την πρόταση η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί, η οποία βρέθηκε στην Ελλάδα τη Δευτέρα για την υπογραφή της σύμβασης για τα 18 Rafale. Οι πληροφορίες λένε ότι κατά τη συνάντησή της με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο έγινε συζήτηση για το θέμα, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η κυρία Παρλί δεν προσκόμισε κάποια επίσημη πρόταση.

Πάντως, οι ίδιες πηγές λένε ότι η νέα γαλλική πρόταση μάλλον δεν θα αργήσει και ότι είναι πιθανό να κατατεθεί στην Αθήνα ακόμα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα έρθουν στην Αθήνα τεχνικά κλιμάκια του γαλλικού υπουργείου Άμυνας για προγραμματισμένες διαβουλεύσεις.

Η νέα, βελτιωμένη γαλλική πρόταση αφορά στον πυρήνα της την αγορά δύο φρεγατών τύπου Belharra από την Αθήνα με πλήρη εξοπλισμό, δηλαδή και με το σύστημα αεράμυνας περιοχής Seafire/Aster 30 και με τους πυραύλους Scalp MdCN με ακτίνα δράσης έως και 1.500 χιλιομέτρων.

Το δεύτερο σύστημα αποτελεί μια ισχυρή ενίσχυση της δυνατότητας του Πολεμικού μας Ναυτικού σε υποστρατηγική δύναμη κρούσης, δηλαδή τη δυνατότητα να πλήξει στόχους σε μεγάλη απόσταση. Είναι το πρώτο, ωστόσο, που αποτελεί τον διακαή πόθο του Πολεμικού Ναυτικού, αφού η ύπαρξη του υπερσύγχρονου ραντάρ Sea Fire 500 και των βλημάτων Aster 30 αλλάζει τις ισορροπίες στη θάλασσα και διασφαλίζει αυτό που θέλει το Ναυτικό, δηλαδή την πιο σύγχρονη αεράμυνα περιοχής.

Το καλοκαίρι οι Γάλλοι είχαν καταθέσει μια πιο οικονομική πρόταση, που δεν περιελάμβανε αυτόν τον εξοπλισμό και απογοήτευσε το Πολεμικό Ναυτικό. Τώρα επανέρχονται με πλήρη εξοπλισμό και σημασία θα έχει πλέον το πόσο έχουν ρίξει το τίμημα.

Πηγή: sportime

Related posts

«Κεραυνοί» Ρωσίας κατά Τουρκίας: Πάρτε πίσω τον χάρτη που χαρακτηρίζει τουρκικά εδάφη την Ελλάδα, την Κριμαία και άλλες χώρες

editor

Αυτοί είναι οι υποψήφιοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τον Έβρο

admin

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα διαθέσουμε πάνω από 2,1 δισ. ευρώ για υποδομές στην πολιτική προστασία

editor
18/04/2024 20:29