Κοινωνία Τοπικά Νέα

Ο Στ.Πέτσας απάντησε σε ερώτηση για τα προβλήματα από τις πλημμύρες στον Έβρο

Οι καταστροφικές πλημμύρες που σημειώθηκαν και “σημάδεψαν” τον Έβρο συνεχίζουν να ταλανίζουν όλη την χώρα. Εχθές ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας απάντησε σε μια επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ιωάννη Δελή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις πλημμύρες στην περιφερειακή ενότητα Έβρου.

«Η κυβέρνηση θα είναι συνεχώς δίπλα στους δήμους και στις περιφέρειες, προς όφελος του πολίτη», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

«Το βασικό ζητούμενο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η άμεση αντίδραση, ώστε να μη θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα. Θέλω να συγχαρώ δημόσια τους δύο αστυνομικούς που στον Δήμο Σουφλίου υπερέβαλαν εαυτόν, προκειμένου να σώσουν συνανθρώπους μας που εκείνη τη στιγμή κινδύνευαν», είπε ο κ. Πέτσας και υπογράμμισε ότι, από την πρώτη στιγμή είχε επικοινωνία με όλους τους δημάρχους της περιοχής, με τον περιφερειάρχη και ζήτησε άμεση καταγραφή των ζημιών και να αποσταλούν τα σχετικά τεχνικά δελτία, προκειμένου να προχωρήσει η συνδρομή για την αντιμετώπιση αυτής της φυσικής καταστροφής.

«Μέχρι σήμερα δεν εκκρεμούν στην υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών τέτοια τεχνικά δελτία και τέτοια αιτήματα, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών. Όπως ξέρετε, έχει κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες, επομένως υπάρχει το περιθώριο για να υποβάλλουν αυτά τα αιτήματά τους. Φυσικά, αυτά τα αιτήματα θα ικανοποιηθούν, γιατί έχουμε δείξει όλο αυτό το χρονικό διάστημα ότι σε τέτοιου είδους περιπτώσεις επεμβαίνουμε άμεσα και όταν υπάρχουν τεκμηριωμένα αιτήματα, τα ικανοποιούμε με τη χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών», είπε ο κ. Πέτσας και επισήμανε ότι με απόφαση των οικείων δημοτικών συμβουλίων μπορεί να απαλλαγούν από τα τέλη οι πληγέντες για όσο χρονικό διάστημα υπάρχει το πρόβλημα και δεν μπορούν να παρασχεθούν οι σχετικές υπηρεσίες.

Όσον αφορά στους ΚΑΠ, από τους αυτοτελείς πόρους του 2021 στον Νομό Έβρου, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών είπε ότι θα υπάρξει κατανομή 3.237.300 ευρώ για την κάλυψη επενδυτικών δραστηριοτήτων και εκτέλεση έργων. Αυτό θα συμπληρωθεί και από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ II με χρηματοδότηση για τους δήμους του Έβρου 2.722.900 ευρώ. Πάνω σε αυτές τις δύο πρωτοβουλίες έρχεται, όπως είπε, και το Πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, ένα Πρόγραμμα ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε διάφορες θεματικές ενότητες κάνει παρεμβάσεις, προκειμένου να χρηματοδοτήσει έργα πολύ σημαντικά, προκειμένου να αλλάξει όψη η τοπική αυτοδιοίκηση, να βελτιωθεί η εικόνα στην τοπική κοινωνία, προς όφελος φυσικά της καθημερινότητας των πολιτών, «έργα για την ύδρευση και την αποχέτευση μέχρι την αγροτική οδοποιία και ακόμα θέματα που αφορούν από το πιο πράσινο αποτύπωμα, μέσω της ανακύκλωσης μέχρι την ψηφιοποίηση των δήμων».

O βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής αναφερόμενος στα προβλήματα από τις πλημμύρες στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, επισήμανε ότι στους Δήμους Σουφλίου, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Αλεξανδρούπολης μετρούν πάρα πολλές ζημιές στα σπίτια, όπως στον Απαλό και τη Μαΐστρο. Μετρούν ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες, σε θερμοκήπια, σε ζωικό κεφάλαιο και σε υποδομές -στάβλους, αποθήκες αντλιοστάσια, μηχανολογικό εξοπλισμό- ενώ καταστράφηκαν και γέφυρες και δρόμοι, όπως αυτός ο δρόμος που συνδέει το χωριό Μεταξάδες με τα διπλανά χωριά Πολιά και Αβδέλλα.

Όπως εξάλλου υπογράμμισε συνολικά, στον Έβρο υπολογίζονται ότι πλημμύρισαν εικοσιένα χιλιάδες στρέμματα με χειμερινά σιτηρά, δεκαπέντε χιλιάδες στρέμματα μηδικής, εκατόν πενήντα στρέμματα με χειμερινά κηπευτικά, διακόσιες πενήντα και πλέον κυψέλες με μελίσσια, ενώ έγιναν ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο και αποθηκευμένα προϊόντα.

Ο κ. Δελής ζήτησε να γίνει καταγραφή των ζημιών, να δοθεί αποζημίωση στο 100% της ζημιάς και έγκαιρα, να γίνει άμεση και πλήρης αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών με σύγχρονες προδιαγραφές και για τους πληγέντες και μέχρι να αποκατασταθεί το εισόδημά τους να παγώσουν τα χρέη τους σε εφορία, σε ασφαλιστικά ταμεία, σε τράπεζες, σε δήμο, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους, να απαλλαγούν από φόρους και εισφορές, όπως είναι τα ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ και τα δημοτικά τέλη, ενώ «δεν πρέπει να υπάρχει ούτε η σκέψη καν για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις σε τέτοιους ανθρώπους». Ζήτησε επίσης ολοκληρωμένη διευθέτηση των χειμάρρων στο σύνολο της λεκάνης απορροής τους, να δοθούν χρήματα για τον σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων για τον Έβρο.

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Έβρος: 12 τα κρούσματα κορωνοϊού

admin

Με τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη συναντήθηκαν χθες στο Δημαρχείο ο Γενικός Πρόξενος των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη

admin

Έβρος: Καταδιώξεις διακινητών & παράνομων μεταναστών στα σύνορα – Αρχίζουν πάλι οι μαζικές «εισβολές»

editor