29 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Ένας Τυχεριώτης στην ετήσια κατάταξη των πιο σπουδαίων επιστημόνων του κόσμου!

Συνολικά, 98 Καθηγητές/Καθηγήτριες του Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων και ο “δικός μας” Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής, Ιατρικής Πληροφορικής και Εκπαίδευσης Παναγιώτης Μπαμίδης, περιλαμβάνονται στην ετήσια κατάταξη των πιο σπουδαίων επιστημόνων του κόσμου, “Data for updated science-wide author databases of standardized citation indicators 2020”, που δημοσιεύθηκε από ομάδα Καθηγητών του Stanford University της Αμερικής, με βάση τον αντίκτυπο του δημοσιευμένου έργου τους κατά τη διάρκεια του έτους 2019 (Mendeley).

Ο κύριος Μπαμίδης γεννήθηκε στο Τυχερό Έβρου και για να συνεχίσει τις σπουδές του μετά το δημοτικό χρειάστηκε να μετακομίσει στην Αλεξανδρούπολη.

Κατόπιν πέτυχε την εισαγωγή του στο τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, σε μια «σειρά» με πολύ έντονο συναγωνισμό.

Ο Παναγιώτης Μπαμίδης είναι καθηγητής στο τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέλος στο εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής. Τον Μάιο του 2019 το ΑΠΘ του απένειμε 11 βραβεία για το ερευνητικό έργο του, που παράλληλα έχει φέρει στο πανεπιστήμιο περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ ερευνητικά κονδύλια μόνο για εκείνο το έτος.

Η Θεωρητική Φυσική τον συγκινούσε πάντα, όπως πολλούς από τους συμφοιτητές του, όμως η ενασχόληση με θεωρητικές εξισώσεις, θεωρήματα και θεωρίες δεν τον κάλυπτε, όπως ο ίδιος εξηγεί σε παλαιότερη του συνέντευξη καθώς «πολλές από αυτές τις περιοχές, δεν έχουν άμεση εφαρμογή – όσο άμεση θα θέλαμε πολλοί από εμάς να έχουν – στον συνάνθρωπό μας και στην κοινωνία». «Σε συζήτηση που έκανα τότε με έναν από τους μέντορες που είχα τότε στο τμήμα της Φυσικής, μου είπε ‘μην κάνεις αυτά που κάνω εγώ, καταρχήν γιατί δεν θα βρεις ποτέ δουλειά, καθώς όλες οι θέσεις είναι ήδη κατειλημμένες και κατά δεύτερον γιατί πολύ μεγαλύτερη σημασία έχει το αν θα κάνεις μια διάγνωση ή μια ακτινοβόληση σε έναν καρκινοπαθή, παρά το να λύσεις το πιο σύνθετο πρόβλημα και την πιο σύνθετη εξίσωση’. Αυτή ήταν μια συζήτηση – ορόσημο, άλλαξε την πυξίδα των ενδιαφερόντων μου κι έτσι κινήθηκα στο να έχω σαν στόχο οτιδήποτε έρευνα και μελέτη κάνω στη ζωή να έχει ως όραμα την άμεση εφαρμογή στον συνάνθρωπο για να τον ωφελήσει».

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Ξάνθη: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά

editor

Τύμπανα πολέμου: 131 πλοία βγάζει η Άγκυρα στο Αιγαίο – Μπαράζ παραβιάσεων από τουρκικά μαχητικά

admin

Επαμεινώνδας Κουρτίδης: “Παραλάβαμε απογοητευτικές εικόνες στην Κατασκήνωση Μάκρης…”

editor
29/03/2024 3:19