Κοινωνία Τοπικά Νέα

Πυρ & Μανία οι Μουφτήδες Θράκης από τις δηλώσεις Ιερώνυμου – Οι διευκρινίσεις της Αρχιεπισκοπής

Tην αντίδραση των νόμιμων μουφτήδων στη Θράκη αλλά και γενικότερα στην Τουρκία προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου εναντίον του Ισλάμ, ο οποίος χαρακτήρισε πολιτικό κόμμα και όχι θρησκεία το Ισλάμ κάνοντας λόγο για πολιτική επιδίωξη και ανθρώπους του πολέμου.

Ανάμεσα σε όσους αντιδρούν βρίσκονται και οι δύο νόμιμοι μουφτήδες Ξάνθης και Διδυμοτείχου. Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν το απόγευμα του Σαββάτου, εκφράζουν βαθιά λύπη και προσβολή του θρησκευτικού τους αισθήματος για τις άστοχες , όπως τις χαρακτηρίζουν, δηλώσεις και σημειώνουν ότι οι Έλληνες Μουσουλμάνοι δεν συμμετείχαν ποτέ σε βίαιες πράξεις αλλά, αντιθέτως, τέτοιες δηλώσεις χρησιμοποιούνται από όσους καλλιεργούν το διαθρησκευτικό μίσος.

Αναλυτικά η κοινή δήλωση των Μουφτήδων Μπιλάλ Καραχαλήλ, Ξάνθης και Χαμζά Οσμάν, Διδυμοτείχου:

«Βαθιά λύπη μας προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου, σε τηλεοπτική εκπομπή σχετικά με τη φύση του Ισλάμ και το χαρακτήρα των πιστών μουσουλμάνων. Η εικόνα που περιέγραψε ο Μακαριώτατος για τη θρησκεία μας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της χώρας μας και προσβάλλει το θρησκευτικό μας αίσθημα. Οι ακρότητες ορισμένων που στο όνομα του Ισλάμ έχουν διαπράξει καταδικαστέες πράξεις, έχουν συμβεί σε άλλες χώρες και τις έχουμε αποδοκιμάσει πρώτοι εμείς ακριβώς γιατί είναι ενάντιες στο Ιερό Κοράνι και προσβάλλουν την πίστη μας.

Οι Μουσουλμάνοι της Θράκης, των οποίων ηγούμαστε πνευματικά, σεβόμαστε απολύτως το νόμο, έχουμε υπερασπιστεί την πατρίδα μας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο -όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες- και ούτε ένας από εμάς δεν συμμετείχε ποτέ σε καμία πράξη βίαιου χαρακτήρα. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι όλες οι Κυβερνήσεις της πατρίδας μας αλλά και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες της Θράκης μιλούν πάντοτε για εμάς με σεβασμό αναδεικνύοντας το γεγονός ότι οι μουσουλμάνοι της Θράκης αποτελούμε ένα ευρωπαϊκό πρότυπο συμβάλλοντας καθοριστικά στην πολύ όμορφη εικόνα ενός τόπου όπου ακούγεται και η καμπάνα και ο μουεζίνης.

Είμαστε υπερήφανοι για την πίστη μας, είμαστε υπερήφανοι για τον τρόπο που συνεισφέρουμε ώστε η Θράκη να είναι ένα πρότυπο συνύπαρξης και συνεργασίας, είμαστε υπερήφανοι για την πατρίδα μας και το γεγονός ότι σέβεται απολύτως τη θρησκευτική μας πίστη, είμαστε υπερήφανοι γιατί οι μουσουλμάνοι της Θράκης δίνουν το καλό παράδειγμα σε όλη την Ευρώπη.

Οι άστοχες δηλώσεις του Μακαριώτατου, στις οποίες αρνούμαστε να δούμε κακές προθέσεις, δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα της Θράκης και, δυστυχώς, χρησιμοποιούνται ήδη από όσους επιδιώκουν τη διχόνοια και το θρησκευτικό μίσος στην περιοχή μας.

Ο Αλλάχ να ευλογεί και να κάνει αποδέκτες όλες τις προσευχές και τις καλές πράξεις μας».

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Νέος θάνατος στις φυλακές Κορυδαλλού

admin

Με τέσσερις ειδικότητες θα λειτουργήσει “τάξη μαθητείας” στο 1ο ΕΠΑΛ Ορεστιάδας

editor

Σεισμός 6,6 Ρίχτερ κοντά στη Σάμο – Αισθητός και στην Αθήνα

editor