3 Ιουλίου, 2022
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία

Κακοκαιρία: 30.000 στρέμματα πλημμυρισμένα και 1.500 αιγοπρόβατα νεκρά στη Ροδόπη

Σάρωσε η κακοκαιρία στη Ροδόπη, αφήνοντας πίσω της μεγάλες καταστροφές και νεκρά ζώα.

Ειδικότερα, 30.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης είναι η πλημμυρισμένη έκταση στο νομό Ροδόπης μετά την προχθεσινή έντονη βροχόπτωση που έπληξε την ανατολική περιοχή της ΠΕ.

Από αυτά, τα χειμερινά σιτηρά είναι πάνω από 5.000 στρέμματα, τα κηπευτικά 500 στρέμματα και οι μηδικές περίπου 3.000 στρέμματα, σύμφωνα με τον προϊστάμενο Εκτιμήσεων και Αποζημιώσεων στον ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης, Δημήτρη Πανταζή.

Επίσης, στην ΠΕ της Ροδόπης υπάρχουν απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο, καθώς 1.500 αιγοπρόβατα, με τις χθεσινές εκτιμήσεις, πνίγηκαν ή παρασύρθηκαν από τα νερά, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Στην ΠΕ Ξάνθης 10.000 στρέμματα είναι οι πλημμυρισμένες εκτάσεις, εκ των οποίων 2.000 στρέμματα σιτηρά, 1.000 στρέμματα ελαιοκράμβη και 2.000 μηδικές.

«Μετά το πρώτο τηλεφώνημα αμέσως τρέχουν οι επιτροπές που έχουμε ορίσει για να εκτιμήσουν τη ζημιά», δήλωσε ο Δημήτρης Πανταζής, προϊστάμενος Εκτιμήσεων και Αποζημιώσεων στον ΕΛΓΑ της Αλεξανδρούπολης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής τόνισε: «Είχαμε πράγματι ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο που έπληξε την περιοχή μας άμεσα ως οφείλουμε σαν γραφείο όλο το στελεχιακό δυναμικό βγήκε έξω για να κάνουμε τις πρώτες επισημάνσεις και τις πρώτες καταγραφές, να δούμε ποιος είναι ο αριθμός των πλημμυρισμένων εκτάσεων, ποιος είναι ο αριθμός των καλλιεργημένων εκτάσεων και τι είδους καλλιέργειες υπάρχουν, όπως επίσης να καταγράψουμε απώλειες και σε ζωικό κεφάλαιο».

Παράλληλα, εξήγησε ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να απευθυνθούν στους τοπικούς δήμους και να δηλώσουν τις καλλιέργειες -μετά από 15 μέρες θα προβούν άμεσα στις εκτιμήσεις ζημιών στη φυτική παραγωγή.

«Έχουμε αρκετή εμπειρία, σωστή οργάνωση και με το μόνιμο κι εποχικό προσωπικό θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε», δήλωσε ο κ. Πανταζής, καλώντας τους παραγωγούς να είναι «ήσυχοι και συνεργάσιμοι», όπως είπε, καθώς «οι εκτιμήσεις θα γίνουν άμεσα και με δίκαιο και επιεική τρόπο».

Πηγή: CNN Greece

Related posts

FORESTland, ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα!

editor

ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΟΥΝ οι Καστανιές. Εκ παραδρομής ανέφερε το Τελωνείο τους μεταξύ των άλλων, ο Στέλιος Πέτσας

editor

Ορεστιάδα: Σιωπηλή διαμαρτυρία από επαγγελματίες της εστίασης

editor
03/07/2022 21:10