16 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Προχωρά το τερματικό LNG της Αλεξανδρούπολης

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα για τη δημιουργία του τερματικού σταθμού FSRU στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Gastrade που αναπτύσσει το έργο.

Συγκεκριμένα υποβλήθηκε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το αίτημα για την εξαίρεση της νέας υποδομής, η οποία έχει αδειοδοτηθεί ως ΑΣΦΑ (Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου), από την πρόσβασή τρίτων.

Η αίτηση υποβλήθηκε σύμφωνα με τις προβλέψεις της σχετικής κοινοτικής οδηγίας αλλά και του ελληνικού ενεργειακού νόμου 4001/2011.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της κοινοτικής οδηγίας εκτός από την εξαίρεση σε σχέση με τη χορήγηση πρόσβασης τρίτων, επιπλέον ζητείται οι μέτοχοι του FSRU να εξαιρεθούν από τις υποχρεώσεις διαχωρισμού των συστημάτων μεταφοράς και των διαχειριστών των συστημάτων μεταφοράς, βάσει του οποίου τα πρόσωπα που ασκούν έλεγχο επί διαχειριστή συστήματος μεταφοράς δεν επιτρέπεται να εκτελούν δραστηριότητες παραγωγής ή προμήθειας.

Υπενθυμίζεται ότι στο έργο του πλωτού τερματικού σταθμού υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που αναπτύσσει η εταιρεία Gastrade στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης συμμετέχουν ο όμιλος Κοπελούζου, η εταιρεία Gaslog, η ΔΕΠΑ, ο ΔΕΣΦΑ και η Bulgartransgaz.

Το έργο θεωρείται κομβικής σημασίας καθώς ενισχύει την ασφάλεια του εφοδιασμού, διαφοροποιεί τις πηγές και τις οδούς του ενεργειακού εφοδιασμού, ενισχύει την ανάπτυξη ανταγωνισμού και υποστηρίζει τη δημιουργία ενός Κόμβου Συναλλαγών Φυσικού Αερίου (Hub) στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το FSRU θα βρίσκεται 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με χωρητικότητα αποθήκευσης ΥΦΑ έως 170.000 κυβικά μέτρα και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου που θα υπερβαίνει τα 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

Η πλωτή μονάδα θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγού μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Πηγή: Capital.gr

Related posts

Η διαχρονική αξία της Ελληνικής γλώσσας και η συμβολή της στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά

editor

Δολοφονία Β. Ρουμπέτη: Φόβοι για νέο κύκλο αίματος

editor

Παρουσίασης της Επετειακής Ιωβηλαίας Έκδοσης “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ” Πόλη-Άνθρωποι-Γεγονότα

admin
16/04/2024 17:50