19 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική Τοπικά Νέα

Η απάντηση του Μηταράκη στους απόστρατους αξιωματικούς για το ΚΥΤ Φυλακίου

Διευκρινήσεις για την επέκταση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Φυλάκιο Έβρου, έδωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότης Μηταράκης, απαντώντας σ’ επιστολή του προέδρου της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Αντιστράτηγου ε.α Σταύρου Κουτρή.

Με πρόσφατη ανακοίνωση η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, χαρακτήρισε τη δομή φιλοξενίας μεταναστών στον Έβρο «Κερκόπορτα», αιτιολογώντας με σειρά επιχειρημάτων τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό. Στη συνέχεια η ΕΑΑΣ απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με κοινοποίηση προς τους υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Στην επιστολή αναφέρονταν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Πληροφορηθήκαμε την πιθανότητα επέκτασης της υφισταμένης δομής καταγραφής μεταναστών στο χωριό Φυλάκιο Ορεστιάδας και την μετατροπή της σε μόνιμη δομή φιλοξενίας 1.500 ατόμων, μόλις 16 χιλιόμετρα από τις Καστανιές, όπου πριν ένα χρόνο δόθηκαν “μάχες” και “ο Έβρος δεν έπεσε”. Η τοπική κοινωνία και όλοι οι φορείς της κομβικής περιοχής του Έβρου που ζουν καθημερινά το πρόβλημα και υφίστανται τις συνέπειές του είναι αντίθετοι και αποφασισμένοι να αντιδράσουν, γεγονός που θα μας βρει συμπαρατεταγμένους. Υπάρχει η προσωπική σας δέσμευση για εξαίρεση της Θράκης από οποιοδήποτε σχεδίασμά δημιουργίας ή επέκτασης υφισταμένων δομών φιλοξενίας, έχει συσταθεί δε διακομματική Επιτροπή της Βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης. Ενέργειες σαν και αυτή στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, εάν υλοποιηθεί, υπονομεύουν ευθέως αυτή την πολιτική προσπάθεια και την αξιοπιστία των δεσμεύσεών σας.

Κύριε Υπουργέ Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο Στρατιώτης, ο Αστυνομικός, ο λιμενικός όταν έχουν το “όπλο” τους στραμμένο μπροστά δεν πρέπει να ανησυχούν για την πλάτη τους. Μην ανοίγετε “κερκόπορτες” στα τείχη που έκτισαν, μη “ροκανίζετε το κλαδί που καθόμαστε”, μη δημιουργείτε ρήγματα στην εθνική ασφάλεια. Αναθεωρήστε την απόφαση, εάν έχει ληφθεί, και ξεκαθαρίστε τη σκέψη σας και την πολιτική που εισηγείστε. […] Δεν είμαστε Γερμανία ή Γαλλία να αντέχουμε αρκετές χιλιάδες μέχρι και εκατοντάδες χιλιάδες μη αφομοιουμένων μεταναστών. Επίσης οι Έλληνες συντάκτες της Συνθήκης δημιούργησαν στον Έβρο με τον πληθυσμιακό χαρακτήρα που προέβλεψαν ένα σημαντικό στρατηγικό ανάχωμα κατά πιθανής μελλοντικής απειλής εξ Ανατολών. Είναι αδιανόητο, λοιπόν, σήμερα, 100 χρόνια μετά, που η απειλή αυτή πλέον έχει ξεδιπλωθεί ολοκάθαρα και η κατάθεση της Τουρκικής πρότασης για αναθεώρηση της Συνθήκης είναι στο τραπέζι, εμείς με τέτοιες ενέργειες να ρηγματώνουμε τα “αναχώματα”».

Απαντώντας άμεσα στην επιστολή, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΕΑΑΣ και έδωσε διευκρινήσεις για την κυβερνητική θέση, σύμφωνα με την οποία – δεν πρόκειται για δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας, αλλά: «επέκταση υφισταμένου από 2016 ΚYT, ώστε σε κλειστού τύπου εγκαταστάσεις να μπορούν να καταγραφούν με ασφάλεια μεγαλύτερες αφίξεις από το συνηθισμένο που πιθανόν να δεχόταν η περιοχή».
Στη συνέχεια, μ΄ επιστολή προς την ΕΑΑΣ ο κ. Μηταράκης επεσήμανε πως: «παραμένει και εφαρμόζεται απαρέγκλιτα η δέσμευση ότι δεν θα υπάρχει παραμονή προσφύγων και μεταναστών στην Θράκη. Ούτε, φυσικά, μεταφορά από άλλες περιοχές της πατρίδας μας προς το Φυλάκιο».

Τέλος να σημειωθεί πως ο κ. Μηταράκης θα βρίσκεται στον Έβρο το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Σχέδιο Δράσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στον Δήμο Ξάνθης

editor

Εντοπισμός και διάσωση αλλοδαπών στην Αλεξανδρούπολη

admin

Δήμαρχος Ορεστιάδας: Θωρακισμένα τα 40 από τα 200 χιλιόμετρα του ποταμού Έβρου- Πάντα θα υπάρχουν περάσματα

editor
19/04/2024 3:36