29 Μαΐου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

12μηνη η θητεία από τον Μάιο και στον Στρατό Ξηράς – Παραμένει στο 9μηνο για όσους υπηρετήσουν στον Έβρο

Σάρκα και οστά παίρνει το ολιστικό σχέδιο του υπουργείου Αμυνας για ανανέωση και αύξηση του έμψυχου δυναμικού του Στρατού, αφού η εξισορρόπηση της θητείας και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται το πιθανότερο από την Γ΄ ΕΣΣΟ του προσεχούς Mαΐου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», αυτές τις μέρες γίνονται οι τελευταίες διευθετήσεις έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι αλλαγές μέσα στο πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς. Η θητεία σε όλα τα «όπλα» θα είναι δηλαδή ίση σε διάρκεια, 12μηνη, καθώς αυξάνεται κατά τρεις μήνες στον Στρατό Ξηράς, όπου έως τώρα ήταν 9μηνη.

ΣΕ ΕΒΡΟ ΚΑΙ ΝΗΣΙΑ.

Φαίνεται όμως ότι έχει «κλειδώσει» και η πρόβλεψη για μειωμένη θητεία, 9μηνη δηλαδή, για όσους εκδηλώσουν την επιθυμία να κάνουν όλο το στρατιωτικό τους στα σύνορα, στον Εβρο ή στα νησιά. Πρόκειται για ένα μοντέλο που είχε εφαρμοστεί και στο παρελθόν.

Ο στόχος του υπουργείου και των επιτελών είναι διπλός. Εκτιμούν ότι από τη μία η μειωμένη θητεία θα αποτελέσει κίνητρο για τους νέους, ώστε να καταταγούν και να εκπληρώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και έπειτα να συνεχίσουν την πολιτική ζωή τους με τις σπουδές τους ή άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες. Κι αυτό διότι μεγάλη μερίδα των νέων προτιμούν πρώτα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και μετά να κάνουν το στρατιωτικό τους. Από την άλλη στο «Πεντάγωνο» θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί σημαντικά η επάνδρωση κρίσιμων μονάδων του Στρατού Ξηράς στον Εβρο αλλά και στα νησιά.

Σημειώνεται ότι οι αλλαγές με στόχο την εξισορρόπηση της θητείας σε όλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων (δηλαδή 12 μήνες θητεία παντού σε Ναυτικό, Αεροπορία και Στρατό Ξηράς) είχαν αποφασιστεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας – τόσο ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος, όσο και ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής που γνωρίζει σε βάθος ως πρώην αρχηγός ΓΕΣ τις ελλείψεις προσωπικού στο Στράτευμα και είχε εργαστεί για να αναστραφεί αυτή η κατάσταση – σε συνεργασία με την κυβέρνηση έκριναν ότι δεν θα πρέπει να προχωρήσουν βιαστικά στην αναγκαία εξισορρόπηση της θητείας σε μία περίοδο πολύ δύσκολη για όλους, λόγω και του κορωνοϊού, και συνακόλουθα και για τους νέους.

Επιδίωξη είναι να αυξηθεί η «οροφή» στον Στρατό Ξηράς από 68.300 μάχιμα στελέχη και κληρωτούς στους 93.500 που θα έπρεπε να είναι κανονικά. Και η συνολική οροφή του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων να φτάσει τις 133.000, ενώ σήμερα υπολογίζεται σε 100.000.

ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗ.

Πεποίθηση του υπουργείου Αμυνας είναι ότι πολύ σύντομα το πρόβλημα της υποστελέχωσης θα αρχίσει να επιλύεται καθώς πλέον αντιμετωπίζεται ολιστικά και όχι αποσπασματικά, μόνο με αύξηση της θητείας. Σημειώνεται ότι ήδη τρέχουν οι διαδικασίες της προκήρυξης πρόσληψης 1.600 Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) και 1.000 (600 ΣΞ, 200 ΠΝ, 200 ΠΑ) Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ). Με αυτές τις κινήσεις το στράτευμα θα ανανεωθεί και ηλικιακά καθώς σήμερα ο μέσος ηλικίας των έμπειρων επαγγελματιών οπλιτών υπολογίζεται στα 40 και πλέον έτη.

Επιπλέον, από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και για μία πενταετία, θα εισάγονται στις παραγωγικές σχολές αξιωματικών και υπαξιωματικών όλων των Κλάδων 1.335 σπουδαστές ετησίως, έναντι των 819 των τελευταίων ετών με αύξηση 13% κάθε χρόνο. «Με τόσο σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα να προχωρούν θα ήταν μεγάλη αβλεψία μας να μη μεριμνήσουμε για την αύξηση των μονίμων στελεχών. Παίρνουμε τα Rafale. Είναι δυνατόν να μην έχουμε νέους ίκαρους για να τα πετάξουν;» τονίζει με νόημα ανώτατη πηγή του ΥΕΘΑ.

ΟΙ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΙ.

Οι πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» αναφέρουν ότι το υπουργείο Αμυνας προωθεί και ρύθμιση για τους περίπου 23.000 ανυπότακτους. Πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα για χιλιάδες νέους που σπουδάζουν ή εργάζονται στο εξωτερικό και φοβούνται την επιστροφή στην πατρίδα λόγω των μη εκπληρωμένων στρατιωτικών υποχρεώσεων.

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Τιμήθηκαν οι αστυνομικοί της Αλεξανδρούπολης που έσωσαν πολίτη από ορμητικό χείμαρρο

editor

Καιρός: Βροχές και σποραδικές καταιγίδες, χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά

editor

Προσοχή: Μην πλησιάζετε το φράγμα της ΔΕΥΑΑ!

editor
29/05/2024 18:22