20 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

Nέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» – Ανοίγει η πλατφόρμα για την Περιφέρεια ΑΜΘ μέσα στον Ιανουάριο

Το ενδεχόμενο να θεσπιστούν περαιτέρω κριτήρια, πέραν των εισοδηματικών που ισχύουν σήμερα, στο νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάγκη για τη θέσπιση ορίων προέκυψε μετά το μεγάλο αριθμό των αιτήσεων που μένουν εκτός του προγράμματος και την γκρίνια που αποτυπώνεται από τους αποκλεισθέντες. Οι τελευταίοι υποστηρίζουν ότι ούτε καν προλαβαίνουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στην πλατφόρμα. Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία του προγράμματος, πως ένας στους δύο μένει εκτός της πλατφόρμας.

Πηγές του υπουργείου αποδίδουν το γεγονός αυτός στο ό,τι δεν υπάρχουν κριτήρια που να προτεραιοποιούν τις συμμετοχές αλλά κυρίως στο συνδυασμό των υψηλών ενισχύσεων και της μεγάλης ζήτησης που αυτές πυροδοτούν.

Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης έχει αναγγείλει την προκήρυξη του προγράμματος εντός του πρώτου εξαμήνου με περισσότερους πόρους, τουλάχιστον 1 δις. ευρώ ώστε να καλυφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος μέρος των ενδιαφερόμενων ιδιοκτητών κατοικιών που θέλουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα διαμερίσματα τους ή τις μονοκατοικίες τους. Υπενθυμίζεται ότι το ύψος του τρέχοντος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ξεπερνά τα 850 εκ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή τη σκυτάλη για την υποβολή αιτήσεων στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» παίρνει μέσα στον Ιανουάριο η Μακεδονία, η Θράκη και η Θεσσαλία. Και φυσικά και οι πολυκατοικίες. Πιο συγκεκριμένα στις 11 Ιανουαρίου 2021 η πλατφόρμα θα δέχεται αιτήσεις από τους ιδιοκτήτες κατοικιών της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στις 13 του μηνός ανοίγει το σύστημα για τη Δυτική Μακεδονία και στις 15 για την Κεντρική Μακεδονία.

Στις 18 Ιανουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες και στις 20 του μήνα ακολουθεί η Θεσσαλία, οπότε και το πρόγραμμα κλείνει.

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Κ. Μητσοτάκης: “Θα κατασκευάσουμε και δεύτερο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη”

editor

Αλ.Σδούκου: Εφικτή, χάρη στις ενεργειακές υποδομές, η πλήρης ανεξαρτησία από το ρωσικό αέριο ώς το 2026

editor

Επίδομα γέννας: Αρχίζουν οι αιτήσεις για τα 2.000 ευρώ

admin
20/04/2024 2:20