20 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Ξεσηκώνεται ο Έβρος – Σχεδιάζεται η επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο

Έντονες αντιδράσεις έχουν δημιουργηθεί με την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Mετανάστευσης και Ασύλου να επεκτείνει το υφιστάμενο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στον οικισμό Φυλάκιο του Β. Εβρου, αυξάνοτας τις δυνάμεις του, ενώ κανένας δεν είχε αναφερθεί στην μελλοντική επέκτασή του.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Δημάρχου Ορεστιάδας κ.Βασίλειος Μαυρίδης και πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ, ο οποίος μίλησε για την απόφαση αυτή και κάλεσε τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και τους αρμόδιους φορείς σε τηλεδιάσκεψη.

Επίσης σε ανακοίνωση που ανάρτησε ο βουλευτής Έβρου της Ν.Δ Χρήστος Δερμεντζόπουλος  σε προσωπικό του λογαριασμό είπε πως:

“ΕΙΜΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤ ΦΥΛΑΚΙΟΥ. Θα ήταν βέβαια πιο ωφέλιμο αν είχα ενημερωθεί έγκαιρα ή προσκληθεί σε όποια συζήτηση είχε γίνει. (Ώστε να εκφραστεί και εκεί η αντίθεση μου). Ακόμα και τώρα όμως ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ! Τα υπόλοιπα, αλλά και το πως μπορούμε να αποτρέψουμε αυτήν την κατάσταση, στην τηλεδιάσκεψη!”

Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον Εβρο στα τέλη Γενάρη, είχε τονίσει πως δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια για τη δημιουργία νέας μόνιμης δομής στον Έβρο.

Συγκεκριμένα είχε πει: «Ο Εβρος δεν περιλαμβάνεται στο σχέδιο για τη λειτουργία κλειστού κέντρου, δεν μιλάμε για μεταφορά μεταναστών στο 1% του πληθυσμού, όπως συμβαίνει σε άλλες περιφέρειες, δεν θα υπάρξουν μόνιμα εγκατεστημένοι μετανάστες στη Θράκη, αλλά θα υπάρξει ροή για την ταυτοποίησή τους».

Επίσης,  το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μέχρι και τη δημοσίευση της απόφασης στη «Διαύγεια» διαμήνυε πως πρόκειται να ενισχυθούν μόνο οι χώροι και η ασφάλεια του ΚΥΤ. Ωστόσο η απόφαση κάνει λόγο για εγκατάσταση νέων οικίσκων, που θα αποτελούν ένα επιπλέον ΚΥΤ δυναμικότητας 1.500 θέσεων, δίπλα στην υφιστάμενη δομή, χωρητικότητας 240 ατόμων.

Αναλυτικότερα, στη δομή θα εγκατασταθούν οικίσκοι διαμονής ενώ προβλέπονται χώροι εστίασης – ψυχαγωγίας, ιατρεία, καταστήματα, σχολεία, πλυντήρια – στεγνωτήρια, πολυχώροι, γραφεία διοίκησης, γραφεία φρουράς. Επίσης, προβλέπεται χώρος άθλησης και χώρος ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων όπου θα στεγάζονται τα γραφεία υπηρεσιών συντήρησης, τα γραφεία Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων.

Την δική του τοποθέτηση έδωσε σε συνέντευξη και ο κ.Ακίδης, Πρόεδρος Συνδικαλιστικης Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ορεστιάδας, τόνισε πως “γνωρίζαμε ότι θα γινόταν μια μικρή επέκταση αλλά όχι κάτι τέτοιο μεγάλο! Δεν είναι τυχαίες τέτοιες κινήσεις, εμείς θα αντιδράσουμε”.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις νέες προσλήψεις είπε πως “Οι προσλήψεις έγιναν με σκοπό να αποτρέπουν τους μετανάστες και όχι να γίνει επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου”.

Φ.Δούκογλου

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Θεσσαλονίκη: Ο αστυνομικός σκύλος «Ακύλας» οδήγησε στη σύλληψη δύο διακινητών ναρκωτικών

editor

Συνάντηση Θεοδωρικάκου με τον νέο δήμαρχο Σαμοθράκης

admin

Αλεξανδρούπολη: Άνοιξε 3η κλινική covid λόγω αύξησης των νοσηλειών

editor
20/04/2024 0:50