28 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Υγεία

Οι πρωταθλητές των φυτικών ινών

Ζήσης Ψάλλας

Οι φυτικές ίνες είναι ένας τύπος υδατάνθρακα που δεν μπορεί να αφομοιώσει το σώμα μας. Αλλά αυτό δεν τις καθιστά λιγότερο πολύτιμες για την υγεία μας. Τρέφουν τα βακτήρια του εντέρου, ρίχνουν τη χοληστερόλη και επίσης μειώνουν το σάκχαρο του αίματος.

Παρακάτω είναι κάποιες από τις τροφές που περιέχουν μια σημαντική ποσότητα φυτικών ινών.

Αβοκάντο (6,7 γρ.)

Το αβοκάντο είναι ένα μοναδικό φρούτο. Αντί να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, είναι γεμάτο με υγιή μονοακόρεστα λίπη. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, κάλιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και βιταμίνες Β. Περιέχει 6,7 γρ. φυτικών ινών ανά 100 γρ. βάρους.

Φακές (7,3 γρ.)

Οι φακές είναι πολύ φθηνές και από τις πιο θρεπτικές τροφές. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Οι μαγειρεμένες φακές περιέχουν 7,3 γρ. ανά 100 γρ. βάρους.

Κόκκινα φασόλια (6,8 γρ.)

Τα κόκκινα φασόλια είναι ένας τύπος οσπρίου. Όπως και άλλα όσπρια, είναι γεμάτα με φυτικές πρωτεΐνες και διάφορα θρεπτικά συστατικά. Τα μαγειρεμένα φασόλια, μπιζέλια και ρεβίθια περιέχουν αντίστοιχα 6,8 γρ., 8,3 γρ., και 7 γρ., φυτικών ινών  ανά 100 γρ. βάρους.

Βρώμη (10,1 γρ.)

Η βρώμη είναι από τις πιο υγιεινές τροφές. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, καθώς επίσης και μια διαλυτή φυτική ίνα που ονομάζεται βήτα γλυκάνη, η οποία έχει ευεργετικές επιδράσεις στα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα. Η ακατέργαστη βρώμη περιέχει 10,1 γρ, φυτικών ινών ανά 100 γρ. βάρους.

Αμύγδαλα (13,3 γρ.)

Τα αμύγδαλα είναι ένας δημοφιλής ξηρός καρπός. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως υγιή λίπη, βιταμίνη Ε, μαγγάνιο και μαγνήσιο. Περιέχουν 10,1 γρ, φυτικών ινών ανά 100 γρ. βάρους. Οι περισσότεροι ξηροί καρποί και σπόροι περιέχουν σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν: πιστάτσιος 10 γρ., καρύδια: 6,7 γρ.,  σπόροι ηλίανθου: 11,1 γρ., και κολοκυθόσποροι 6,5 γρ. Όλες οι τιμές είναι για μερίδα 100 γραμμαρίων.

Σπόροι τσία (34,4 γρ.)

Οι σπόροι τσία είναι μικροσκοπικοί μαύροι σπόροι που είναι εξαιρετικά δημοφιλείς. Είναι θρεπτικοί, έχοντας υψηλές ποσότητες μαγνησίου, φωσφόρου και ασβεστίου. Είναι επίσης οι πρωταθλητές των φυτικών ινών περιέχοντας 34,4 γρ. ανά 100 γρ. βάρους.

Πηγή: Ζούγκλ@

Related posts

Η πιστοποιημένη κλινική Athens North Clinic εξυπηρετεί επείγοντα οδοντιατρικά περιστατικά

admin

Το δημογραφικό στο επίκεντρο της συνάντησης του υφυπουργού Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου με την HOPEgenesis

admin

Η σωστή χρήση της μάσκας στο ιατρείου του πλαστικού χειρουργού

editor
28/03/2024 15:01