13 Ιουνίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Επιστολή Πέτροβιτς σε Βορίδη για τις καταστροφές των καλλιεργειών από τα άγρια άλογα που διαβιούν στο Δέλτα του Έβρου

Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, και σε φορείς που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα, απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς, έπειτα από αναφορές αγροτών, που δραστηριοποιούνται στην αγροτική περιοχή πλησίον του Δέλτα του ποταμού Έβρου, επισημαίνοντας ότι για άλλη μια χρονιά επλήγησαν οι καλλιέργειές των παραγωγών της περιοχής από την εισβολή «άγριων αλόγων» που διαβιούν στο Δέλτα του ποταμού.

Στην επιστολή ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου περιέγραψε τη δυσάρεστη κατάσταση που βιώνουν οι αγρότες της περιοχής και που επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε χρόνο την ίδια εποχή. Ο λόγος την περιοδικότητας του φαινομένου, σύμφωνα με τους αγρότες, οφείλεται στην παρατεταμένη ανομβρία που επικρατεί τα τελευταία χρόνια και η οποία ωθεί τα άλογα σε ανεύρεση τροφής εκτός του βιοτόπου.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ο κ. Πέτροβιτς πρότεινε να αναθεωρηθεί ο κανονισμός του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), ώστε να υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη των καλλιεργειών από εισβολές άγριών ζώων (αλόγων) και σε περιοχές NATURA, πέρα αυτών που προβλέπονται για τις περιοχές της ζώνης RAMSAR. Επιπλέον, ζήτησε να ενταχθεί στην ορολογία του κανονισμού και ο όρος «Άγρια Άλογα» που διαβιούν ελεύθερα σε προστατευόμενους βιοτόπους.

Σε απάντησή του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσω του ΕΛΓΑ, αναφέρει ότι ο Οργανισμός είναι ανοικτός σε μια τέτοια τροποποίηση στην επόμενη αναθεώρηση του κανονισμού υπό την προϋπόθεση εξασφάλισης των απαραίτητων πόρων.

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Φωτιά στο Φονιά στη Σαμοθράκη -Απογειώθηκαν δύο αεροπλάνα από την Αλεξανδρούπολη

admin

Έβρος: Έρχονται προσλήψεις στο ΚΥΤ Φυλακίου

editor

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκος μόλις έφτασε στην Αλεξανδρούπολη

editor
13/06/2024 0:53