Πολιτισμός Τοπικά Νέα

Δύο τμήματα αρχαϊκών κούρων θα εκτεθούν στην μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης  συνεχίζει τη γνωριμία με τα αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης που προετοιμάζεται.

Αυτή τη φορά μας παρουσιάζει δύο τμήματα γλυπτών, που θα εκτεθούν στην ενότητα “Παραλιακή Ζώνη” και που προέρχονται από το Ιερό του Απόλλωνα της Αρχαίας Ζώνης, το παλαιότερο αρχαϊκό ιερό του θεού που έχει αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής σε ολόκληρη τη Θράκη.

Πρόκειται για δύο τμήματα αρχαϊκών κούρων, κατασκευασμένων από λευκό μάρμαρο Θάσου.

Το πρώτο, το πάνω τμήμα της κεφαλής ενός αγάλματος του δ’ τετάρτου του 6ου αι.π.χ., σώζει το χαρακτηριστικό για το είδος των γλυπτών αυτών αμυγδαλωτό μάτι και κυματιστούς βοστρύχους.

Στο επάνω μέρος υπάρχουν μικρές εγκάρσιες οπές που υποδηλώνουν την ύπαρξη ένθετης ταινίας ή στεφανιού, κάνοντας πολύ δελεαστική την ιδέα το γλυπτό αυτό να παριστάνει τον ίδιο τον θεό Απόλλωνα!

Το δεύτερο προέρχεται από τον κορμό ενός κούρου των μέσων του 6ου αι.π.Χ. με την χαρακτηριστική “λανθάνουσα” κίνηση. Στο πίσω μέρος σώζεται τμήμα των πλοκάμων της κόμμωσης.

Στο Ιερό του Απόλλωνα της Ζώνης βρέθηκαν 120 λίθινα θραύσματα, τα περισσότερα από τα οποία ανήκουν σε γλυπτά. Εκτός από το μάρμαρο Θάσου, που χρησιμοποιήθηκε για την πλειονότητα, σε κάποια χρησιμοποιήθηκε μάρμαρο από λατομεία της Μ.Ασίας και της γειτονικής Μαρώνειας.

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Συνεργασία Ζωής Τηγανούρια με αδερφούς Τσαχουρίδη με τραγούδι για τον Πόντο σε στίχους Πασχάλη Μπούρα

admin

Τμήμα Έγκυρης Πληροφόρησης δημιούργησε ο Δήμος Διδυμοτείχου

editor

Mε το… “σταγονόμετρο” τα εμβόλια για τους συνοριοφύλακες στον Έβρο

editor