28 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία

Ξεκινά η χιλιομετρική χρέωση στα διόδια

Πρεμιέρα από εχτές στην αναλογική χιλιομετρική χρέωση στα διόδια, με την δοκιμή του υβριδικού συστήματος Hybrid ETC στην Ολυμπία Οδό από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή και τον γενικό γραμματέα Γιώργο Καραγιάννη.

Με το νέο σύστημα, το οποίο θα είναι διαθέσιμο από την 1 Ιανουαρίου 2021 στην Ολυμπία Οδό, οι οδηγοί αποκλειστικά με την χρήση του πομποδέκτη ΟΛΥΜΠΙΑ PASS, θα χρεώνονται για την πραγματική απόσταση που διανύει το όχημά τους.

Πιο συγκεκριμένα, το νέο χιλιομετρικό σύστημα διοδίων Hybrid έχει τη δυνατότητα να υπολογίζει τα χιλιόμετρα που έχει οδηγήσει ο χρήστης και να επιστρέφει αυτόματα τα χρήματα για την απόσταση που διένυσε, πιστώνοντάς τα άμεσα στον λογαριασμό του και προσφέροντας έως και 76% χαμηλότερη χρέωση στα διόδια του αυτοκινητοδρόμου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο οδηγός περνάει τα διόδια με την χρήση του ΟΛΥΜΠΙΑ PASS και χρεώνεται το αντίτιμο της διαδρομής. Στην έξοδο του από την Ολυμπία Οδό, το σύστημα Hybrid αναγνωρίζει τον πομποδέκτη και επιστρέφει τη διαφορά των χρημάτων, επομένως ο χρήστης χρεώνεται μόνο για τα χιλιόμετρα που διένυσε μέσα στον αυτοκινητόδρομο.

Νωρίς το πρωί, ο υπουργός Κώστας Καρμανλής με τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, έκαναν χρήση του πομποδέκτη. Το όχημα πέρασε από τα διόδια της Ελευσίνας, χρεώθηκε στο λογαριασμό του το ποσό που αντιστοιχεί στο τμήμα Ελευσίνα- Κινέτα (2,10 ευρώ) και όταν βγήκε από την έξοδο της Ν. Περάμου, το σύστημα αναγνώρισε, υπολόγισε και πίστωσε πίσω στο λογαριασμό το ποσό που αντιστοιχεί στο τμήμα Ν. Πέραμος – Κινέτα (1,40 ευρώ). Ετσι, ο λογαριασμός χρεώθηκε μόνο το ποσό της διαδρομής που πραγματοποίησε το όχημα (0,70 ευρώ).

Κώστας Καραμανλής: “Κοινωνικά δίκαιη η χιλιομετρική χρέωση”

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής επισήμανε πως με την χιλιομετρική χρέωση διορθώνεται μια αδικία και λύνεται ενα ζήτημα που έθεταν οι πολίτες εδώ και πολλά χρόνια.

«Από τις 4 Νοεμβρίου δώσαμε λύση σε ένα φαινομενικά “μικρό”, αλλά ουσιαστικά σημαντικό θέμα, από αυτά που λέμε της καθημερινότητας. Οι οδηγοί πλέον μπορούν με τον ένα πομποδέκτη, που ήδη διέθεταν, να περνούν από όλα τα διόδια σε όλους τους αυτοκινητόδρομους. Καινοτομήσαμε, κάνοντας αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο: Η διαλειτουργικότητα των διοδίων έγινε πραγματικότητα.

Τώρα, επόμενος στόχος είναι η χιλιομετρική χρέωση. Και το πρώτο βήμα γίνεται σήμερα, στην Ολυμπία Οδό. Δεσμευθήκαμε για δίκαιη χρέωση των διοδίων με βάση την απόσταση και το κάνουμε πράξη. Το υβριδικό σύστημα της Ολυμπίας Οδού σημαίνει επίσης λιγότερες καθυστερήσεις, αφού το όχημα δε θα χρειάζεται να σταματήσει για να πληρώσει τα διόδια. Αυτό είναι το κοινωνικά δίκαιο και πλέον αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα. Συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν για αυτό», δήλωσε ο υπουργός Κώστας Καραμανλής

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης δήλωσε μεταξύ άλλων “στόχος μας είναι να εκσυγχρονίζουμε τους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους και να αναβαθμίζουμε την ποιότητα των μετακινήσεων των πολιτών. Πλέον γίνονται πράξη οι μετακινήσεις χωρίς καθυστερήσεις, με περισσότερη ασφάλεια και με μία κοινωνικά δίκαιη μέθοδο χρέωσης διοδίων με βάση τη διανυθείσα απόσταση. Το σύστημα διοδίων χιλιομετρικής χρέωσης είναι ένα έργο ευρωπαϊκών προδιαγραφών και είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε συζητήσεις ώστε το επόμενο διάστημα να είναι εφικτή η ομαλή ενσωμάτωσή του στο σύνολο των αυτοκινητοδρόμων της χώρας».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού, Παναγιώτης Παπανικόλας ανέφερε πως το χιλιομετρικό σύστημα διοδίων Hybrid αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων και αποτελεί μια ουσιαστική κοινωνική επένδυση στις μετακινήσεις των πολιτών, αφού εισάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την έννοια της χιλιομετρικής χρέωσης. Στην οικογένεια της Ολυμπίας Οδού είμαστε πολύ περήφανοι που κατάφεραμε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα να θέσουμε σε λειτουργία ένα σύστημα που θα παρέχει σημαντική μειωση τιμών στους οδηγούς που κινούνται στον αυτοκινητόδρομο”.

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Κακοκαιρία «εξπρές»: Πού αναμένονται βροχές σήμερα και την Κυριακή

editor

«Κάντε ό,τι θέλετε μόνοι σας»

editor

Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκε υπόθεση ληστειών σε βάρος οδηγών ταξί

editor
28/03/2024 18:48