29 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Lockdown: «Σπάει» η καραντίνα την Κυριακή – Ο οδικός χάρτης έως τις 7 Ιανουαρίου

Τον οδικό χάρτη της άρσης των περιορισμών οικονομικών δραστηριοτήτων παρουσιάζει στις 11:00πμ η κυβέρνηση.

Οι ανακοινώσεις, που θα πραγματοποιηθούν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, θα επιβεβαιώνουν την διακηρυγμένη, από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για «λελογισμένο άνοιγμα που δεν θα οδηγεί σε ένα τρίτο κύμα».

Είναι σαφές ότι η αργή αποκλιμάκωση των δεικτών, μαζί με τα δείγματα γραφής από την επανεκκίνηση σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθιστούν απαραίτητο να γίνουν μετρημένα βήματα και να αποφευχθούν τα αχρείαστα ρίσκα.

Το περίγραμμα της καθημερινότητας, όπως αναμένεται να ανακοινωθεί, θα παραμείνει ίδιο και μάλιστα με μια χρονική επέκταση του lockdown κατά μια εβδομάδα, δηλαδή έως στις 21 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, όπως έγραφε το CNN Greece, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει αποφασιστεί η επανέναρξη λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων από την ερχόμενη Κυριακή 13 Δεκεμβρίου.

Η κατάργηση των περιορισμών θα συνοδεύεται από την αυστηρή και απαρέγκλιτη οδηγία για λειτουργία μέσω του click away, με προφανή στόχο την αποτροπή του συγχρωτισμού και της κινητικότητας, μέσω της δυνατότητας που παρέχει το συγκεκριμένο μοντέλο για πραγματοποίηση προγραμματισμένων αγορών και χωρίς φυσική παρουσία εντός των καταστημάτων.

Επόμενα στη… λίστα είναι τα κομμωτήρια, που αναμένεται να ανοίξουν ξανά τις πόρτες τους από την ερχόμενη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου.

Το πλαίσιο λειτουργίας της συγκεκριμένης κατηγορίας καταστημάτων παροχής υπηρεσιών, διαθέτει εκείνες τις δικλείδες ασφαλείας, οι οποίες ανταποκρίνονται στις αυστηρές επιταγές του εν εξελίξει υγειονομικού συναγερμού.

Ταυτόχρονα θα τεθεί εκ νέου σε εφαρμογή το αυστηρό, υγειονομικό πρωτόκολλο, για χρήση μάσκας, αποστάσεις ανάμεσα στις θέσεις περιποίησης, και συγκεκριμένο πλαφόν στον συνολικό αριθμό ατόμων που θα βρίσκονται εντός του καταστήματος.

Μαζί με τα κομμωτήρια θα επαναλειτουργήσουν και τα βιβλιοπωλεία, υπό την προϋπόθεση όμως ότι από τις προθήκες τους, δεν θα πωλούνται άλλα προϊόντα, όπως είδη δώρων, ηλεκτρονικά αναλώσιμα κλπ.

Στις σημερινές ανακοινώσεις αναμένεται με ενδιαφέρον εάν τελικώς θα επιβεβαιωθούν και οι πληροφορίες για την εξεύρεση της χρυσής τομής στο, λεπτού χειρισμού, ζήτημα που αφορά στην λειτουργία των εκκλησιών.

Φαίνεται, όπως έγραφε το CNN Greece, ότι προκρίνεται ένα μετρημένο «άνοιγμα» των Ιερών Ναών όλης της χώρας, με τη δυνατότητα διεξαγωγής περιορισμένου αριθμού των ακολουθιών της περιόδου, στις οποίες θα μπορέσει να συμμετάσχει πολύ μικρός αριθμός πιστών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσδιορίζοντας, συνολικά τις διαδρομές του οδικού χάρτη έως και στις 7 Ιανουαρίου, θεωρείται πιθανό ότι θα μεταδώσει και τις διορθωτικές κινήσεις που εξετάζονται στο ζήτημα της δεκαήμερης καραντίνας των ταξιδιωτών που θα φτάνουν στη χώρα μας από τις 18 Δεκεμβρίου.

Με δεδομένες τις αυστηρές προϋποθέσεις που ισχύουν για την πραγματοποίηση του ταξιδιού, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η μείωση του χρόνου της καραντίνας ακόμη και στο μισό.

Την ίδια ώρα, ο κ. Πέτσας αναμένεται να δώσει και το πλαίσιο που θα ισχύσει για την εορταστική περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση ο γενικός κανόνας, προφανώς περιλαμβάνει την απαγόρευση της νυχτερινής μετακίνησης αλλά εκτιμάται ότι τελικώς θα «χαλαρώσει» και η ώρα έναρξής της θα μετατοπιστεί για αργότερα.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου δεν θα προβλέπεται μετακίνηση στα εξοχικά, όμως θα προβλεφθεί μια ευελιξία με την οποία θα καλύπτονται και κατηγορίες όπως οικογένειες τα μέλη των οποίων εργάζονται διαφορετικούς νομούς.

Αντίστοιχη πρόνοια θα ληφθεί για τις περιπτώσεις φοιτητών που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις από αυτές από τις οποίες έλκουν την καταγωγή τους.

Πηγή: CNN Greece

Related posts

Yeni Safak: “Η Ελλάδα απενεργοποίησε τα εκκωφαντικά ηχητικά όπλα στον Έβρο για να περάσουν τα σύνορα μέλη της FETO”

editor

Ν. Μηταράκης: Η Ελλάδα ενισχύει τα σύνορά της στον Έβρο – Επεκτείνεται κατά 80 χλμ ο φράκτης

editor

«Έκανε πίσω» η κυβέρνηση για τις Καστανιές: Τις κρατά κλειστές μετά τις σφοδρές αντιδράσεις των ακριτών

editor
29/03/2024 12:59