18 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Aναθεώρηση του status quo θέλουν οι Τούρκοι: ”Τα Αντικύθηρα είναι τουρκικά!”

Ετοιμάζουν παράλληλη κρίση σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο μετά το φιάσκο στη Σύνοδο Κορυφής;
Aνθεώρηση ολόκληρου του status quo θέλει η Άγκυρα. Οι Τούρκοι προσπαθούν να βρουν ”νομικές δικαιολογίες” για να απαιτήσουν άδεια εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενώ θέλουν και αποστρατικοποίηση των νησιών.

Στη δημοσιοποίηση ενός προκλητικού διαδραστικού χάρτη για την «Γαλάζια Πατρίδα», μέσω της δημοφιλούς εφαρμογής Google Maps, προχώρησε το Κέντρο Ναυτικών και Στρατηγικών Σπουδών του πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ της Κωνσταντινούπολης και ο επικεφαλής του, τέως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων, Τζιχάτ Γιαϊτζί.

Ο χάρτης διχοτομεί το Αιγαίο Πέλαγος, σύμφωνα με την θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας», τεμαχίζοντας παράλληλα και την ελληνική κυριαρχία στα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, τα οποία κατηγοριοποιεί αυθαίρετα σε:

Ελληνικά νησιά (Σποράδες, Κυκλάδες, Κρήτη)
Νησιά που δόθηκαν στην Ελλάδα σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης και είναι στρατικοποιημένα κατά παράβασή της (Θάσος, Σαμοθράκη, Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος, Λέσβος, Ψαρά, Χίος, Ικαρία, Σάμος)

Νησιά που παραχωρήθηκαν στην Ιταλία σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης (Δωδεκάνησα)
Νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που περιλαμβάνονται στη λίστα EGAYDAAK και σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς η κυριαρχία τους δεν έχει μεταφερθεί στην Ελλάδα με Συνθήκες.

Παράλληλα παρουσιάζεται η αυθαίρετη χάραξη θαλάσσιων συνόρων με το περιβόητο τουρκολιβυκό μνημόνιο, καθώς και η πρόταση Γιαϊτζί για ορισμό ΑΟΖ ανάμεσα σε Τουρκία και Ισραήλ, σε βάρος της Κύπρου. Το ίδιο και με την Παλαιστινιακή Αρχή.

Τι αναφέρουν για τα Αντικύθηρα
Ο γνωστός Κεμαλιστής Ουμίτ Γιαλίμ, συνταγματάρχης ε.α και πρώην γγ του τουρκικού ΥΠΑΜ, ο οποίος κατά καιρούς αναφέρει ότι η Ελλάδα κατέχει τουλάχιστον 19 τουρκικά νησιά, έκανε νέο ”χτύπημα”!

Ακόμη και τα Αντικύθηρα έφθασαν να διεκδικούν οι Τούρκοι υποστηρίζοντας ότι έχουν καταληφθεί από την Ελλάδα, η οποία έχει εγκαταστήσει δήμαρχο και έχει κατασκευάσει λιμάνι μην επιτρέποντας στο τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών να τοποθετήσει «κρατικό διαχειριστή» για να το διοικεί.

Αυτά είναι μόνο ένα μέρος από τα εξωφρενικά που δήλωσε στην εφημερίδα Sozcu ο πρώην γενικός γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Αμύνης Ουμίτ Γιαλίμ.

”Και πάλι η Ελλάδα εισέβαλε στο νησί Αντικύθηρα χωρίς ν’ αντιμετωπίσει εμπόδια. Σημαίες της Ελλάδας και της Ε.Ε. κυματίζουν στην είσοδο του λιμανιού του νησιού, που βρίσκεται υπό τουρκική κυριαρχία από την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τα Αντικύθηρα είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερα από το Καστελόριζο ή την Πρίγκηπο στον Βόσπορο” γράφει η εφημερίδα Sozcu.

Ο Γιαλίμ, υποστηρίζει πως το νησί αξιοποιείται τουριστικά από την Ελλάδα, μ’ ανέγερση ξενοδοχείου και δρομολόγια πλοίων που μεταφέρουν τουρίστες, καλώντας την Άγκυρα να… «παύσει» από τα καθήκοντά τον Έλληνα δήμαρχο, τοποθετώντας Τούρκο… διαχειριστή.

”Ο δήμαρχος του νησιού Αντικύθηρα είναι Έλληνας πολίτης. Σύμφωνα με τη νομοθεσία για τις τοπικές διοικήσεις, ο δήμαρχος πρέπει να είναι Τούρκος πολίτης. Ωστόσο, το Υπουργείο Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας δεν έχει απολύσει μέχρι τώρα τον Έλληνα πολίτη Δήμαρχο Χαρκαλάκη και δεν έχει διορίσει διαχειριστή” λέει προκλητικά.

Συνεχίζοντας ο επίσης απόστρατος αξιωματικός και γεωπολιτικός – στρατιωτικός αναλυτής, υποστηρίζει πως με την ”κατοχή” των Αντικυθήρων η Ελλάδα ελέγχει το θαλάσσιο πέρασμα των Κυθήρων που ενώνει το Αιγαίο Πέλαγος -Θάλασσα των Νήσων» όπως το αποκαλεί- προς τη Μεσόγειο. ”Επί του παρόντος, 19 τουρκικά νησιά και 2 τουρκικοί βράχοι βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή. Η «Θάλασσα των Νήσων» έχει μετατραπεί σε ελληνική λίμνη. Η Τουρκία φυλακίστηκε στις ακτές της Μικράς Ασίας»”δηλώνει συγκεκριμένα ο Γιαλίμ.

Σύμφωνα με το αφήγημα του πρώην γενικού γραμματέα του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, εκτός από τα Αντικύθηρα, τα 3/4 της Κρήτης, καθώς και 14 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Κρητικό και Νότιο Κρητικό Πέλαγος είναι… τουρκικό έδαφος, που καταπατάει η Ελλάδα

Ο Γιαλίμ δεν είναι τυχαίο πρόσωπο στην Τουρκία. Αν και θεωρείται ”κεμαλιστής” οι εμμονές του κατά της Ελλάδας, ταυτίζονται όλο και περισσότερο με τις επιδιώξεις της ισλαμικής κυβέρνησης ΑΚP και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Γιαλίμ ήταν αυτός ουσιαστικά που ξεκίνησε ν’ αρθρογραφεί για υποτιθέμενη κατάληψη 152 νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο Πέλαγος, που όπως φαίνεται σήμερα υιοθετείται πλήρως από την τουρκική κυβέρνηση, στο πλαίσιο ”γκριζαρίσματος” της ελληνικής κυριαρχίας.

Πηγή: Πενταπόσταγμα

 

 

 

 

 

 

 

Related posts

Μ. Βαρβιτσιώτης: Προς χάριν του διαλόγου δεν θα υποχωρήσουμε σε οτιδήποτε πει η Τουρκία

editor

Θ. Πλεύρης: Το κύμα πανδημίας έχει κορυφωθεί, δεν έχει νόημα αυτή τη στιγμή η επαναφορά μέτρων

editor

Το παράλογο δημοψήφισμα του 2015 και οι… Άγιοι Ισίδωροι

editor
18/04/2024 22:19