29 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Σ.Εκπαιδευτικών Αλεξανδρούπολης: ” Να ανοίξουν τα σχολεία με μέγιστο αριθμό μαθητών 15 άτομα”

Στα σχολεία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό η τηλεκπαίδευση, η οποία από την αρχή έχει παρουσιάσει ελλείψεις και προβλήματα, τόσο υλικά όσο και τεχνικά. Ωστόσο τόσο τα μικρά παιδιά που πηγαίνουν νήπια όσο και τα παιδιά που θα δώσουν πανελλήνιες “κάθονται” μπροστά στις οθόνες υπολογιστών και laptops, γεγονός το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους ειδικούς που παρότρυναν σε γονείς την προσεκτική και ολιγόωρη χρήση της τεχνολογίας ειδικά από μικρά παιδιά.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Αλεξανδρούπολης “Γεώργιος Βιζυηνός” καλεί το Υπουργείο Παιδείας να εγκαταλείψει την τακτική αυτή της εκπαίδευσης και να προβεί σε νέες ενέργειες.

Ακολουθεί δελτίο τύπου προς τα μέλη συλλόγου εκπαιδευτικών της Αλεξανδρούπολης:

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι,

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες κλείνουν τα σχολεία και αντικαθίσταται η δια ζώσης διδασκαλία με «τηλεδιδασκαλία» παρά τις προτάσεις των εκπαιδευτικών προς το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση να παρθούν μέτρα ασφαλούς λειτουργίας τους ώστε να παραμείνουν ανοιχτά, αφού αποτελούν τον φυσικό χώρο ανάπτυξης της γνώσης, της κοινωνικοποίησης και της συναισθηματικής ανάπτυξης για τους μαθητές μας. Έχουμε τονίσει αναλυτικά ότι η δια ζώσης διδασκαλία, είναι μια μοναδική και αναντικατάστατη διαδικασία και προτείναμε από το προηγούμενο ακόμα lockdown τα αυτονόητα:

ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ με μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα τα 15 παιδιά για να μπορούν να τηρούνται οι αποστάσεις!

Διορισμούς εκπαιδευτικών για να καλυφθούν οι ανάγκες.
Καθαριότητα σε όλη τη λειτουργία των σχολείων! (ο Σύλλογός μας με παρέμβασή του στο Δήμο Αλεξανδρούπολης πέτυχε να παρθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο για μετατροπή των συμβάσεων μειωμένου ωραρίου των καθαριστριών που προσλήφθηκαν σε συμβάσεις πλήρους ωραρίου για την πιο αποτελεσματική καθαριότητα των σχολείων. Δυστυχώς η υπογραφή της απόφασης εκκρεμεί ακόμα στο Υπουργείο Εσωτερικών)
Επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ για εκπαιδευτικούς και μαθητές και ιχνηλατήσεις από τον ΕΟΔΥ.
Ειδική σχολιατρική υπηρεσία που να διαχειρίζεται τα κρούσματα και να μη επαφίονται όλα στους εκπαιδευτικούς.
Η κυβέρνηση, αφού δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο όλο αυτό το διάστημα ώστε τα σχολεία να είναι ανοιχτά και υγειονομικά ασφαλή, έφτασε στο σημείο να τα κλείσει.

Η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσουν όλα τα σχολεία (πλην Ειδικής Αγωγής) είναι ομολογία αποτυχίας της πολιτικής που εφάρμοσε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα και στην εκπαίδευση ως μέρος της συνολικής πολιτικής, αφού μπροστά στο αναμενόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας, άφησε τα νοσοκομεία αθωράκιστα, δεν πήρε μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού στα Μ.Μ.Μ. και δεν πήρε ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και του συνόλου των πολιτών.

Τώρα που η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι ο μοναδικός τρόπος για να κρατήσουν επαφή τα παιδιά με τη μαθησιακή διαδικασία, η κυβέρνηση συνεχίζει να μην παίρνει κανένα μέτρο ώστε μαθητές και εκπαιδευτικοί να έχουν πρόσβαση σε αυτή! Τα περίφημα tablets που ανακοινώνει από την τηλεόραση η υπουργός Παιδείας δεν έχουν φτάσει (παρά ελάχιστα) ποτέ στα σχολεία. Ο τεχνολογικός εξοπλισμός των σχολείων συνεχίζει να παραμένει ανεπαρκής αφού δεν έγινε καμιά προσπάθεια βελτίωσής του.

Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, παρά τις εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας, δεν έγινε ποτέ (εκτός εάν ως τέτοιο αντιλαμβάνονται κάποιες οδηγίες του Ι.Ε.Π. και κάποιες προσπάθειες των συντονιστών εκπαίδευσης). Αδιαφορία για το αν όλοι οι εκπαιδευτικοί και μαθητές έχουν internet και με τις κατάλληλες ταχύτητες.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να εγκαταλείψει την επικοινωνιακή – καταστροφική τακτική του και να προχωρήσει άμεσα σε:

καταγραφή όλων των ελλείψεων σε τεχνολογικά μέσα και εξοπλισμό για σχολικές μονάδες, μαθητές και εκπαιδευτικούς.
εξασφάλιση, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους, του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού (laptop ή tablet) για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς, μέριμνα για δωρεάν και γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο για όλους.
αναβάθμιση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των Δημόσιων Σχολείων για «τηλεκπαίδευση» τις πρωινές ώρες, που είναι και το παιδαγωγικά ορθό.
μείωση και αναπροσαρμογή της ύλης για όλες τις τάξεις αφού η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν καλύπτει ολοκληρωμένα την γνωστική διαδικασία (ιδιαίτερα αν, τελικά, υπάρξουν μαθητές που δε θα συμμετέχουν).
δυνατότητα διαχείρισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας από τους Συλλόγους Διδασκόντων στο πλαίσιο της παιδαγωγικής ελευθερίας, ως προς το πρόγραμμα και την αξιοποίηση των μεθόδων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (επιλογή πλατφόρμας, μέσων επικοινωνίας, μεθόδων διδασκαλίας κλπ.) όταν δεν εξασφαλίζεται η ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στη σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία.
διασφάλιση για τη μη καταγραφή απουσιών για τους μαθητές που αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στις διαδικτυακές τάξεις.
Καλούμε τους συναδέλφους να επικοινωνούν με τα μέλη τους Δ.Σ του Συλλόγου και να αναφέρουν όποια προβλήματα προκύπτουν στην προσπάθεια υλοποίησης της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία, οι εκπαιδευτικοί θα σταθούμε δίπλα στους μαθητές και τις μαθήτριές μας, όπως κάναμε πάντα με συναίσθηση της κοινωνικής μας ευθύνης. Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς, κοινωνία για δημόσια εκπαίδευση ισχυρή, αντάξια των αναγκών των μαθητών μας.

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού με στελέχη των βιομηχανιών Πλαστικά Θράκης και Lariplast

admin

Ελληνική Αστυνομία: Με e-mail και τηλεφωνική γραμμή η εξυπηρέτηση των πολιτών

editor

Χ. Μιχαηλίδης: «Στα επόμενα 2-3 χρόνια θα ολοκληρωθεί ο βιολογικός καθαρισμός στη Μάκρη» (βίντεο)

editor
29/03/2024 9:44