28 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Αντιδρούν οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΔΠΘ στην απόφαση της Πρυτανείας για εκκένωση δωματίων σε Κομοτηνή & Αλεξανδρούπολη

Αντιδρούν οι φοιτητικοί Σύλλογοι του ΔΠΘ στην απόφαση της Πρυτανείας για εκκένωση δωματίων σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη.

Αυτήν την φορά ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης με ανακοίνωσή του καταδικάζει την  απόφαση της Πρυτανείας του ΔΠΘ για εκκένωση δωματίων σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

“Ο Σύλλογός μας καταδικάζει την απαράδεκτη απόφαση της Διοίκησης του Δ.Π.Θ. για εξώσεις στις φοιτητικές εστίες Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης που ενοικιάζει το Πανεπιστήμιο. Με αφορμή την τηλεκπαίδευση φαίνεται πως «τώρα που βρήκαν παπά, θα θάψουν και τους ζωντανούς», καθώς εξελίσσεται στην καλύτερη δικαιολογία ώστε να προχωρήσει η μείωση του κόστους της μέριμνας σε βάρος των αναγκών των φοιτητών.

Το γεγονός πως μέρος της απόφασης ανακλήθηκε μετά τις αντιδράσεις, δεν αναιρεί το γεγονός πως ο σχεδιασμός του πανεπιστημίου παραμένει για μείωση των «περιττών» δαπανών στα πλαίσια των ‘ισοσκελισμένων προϋπολογισμών’. Δεν αναιρεί επίσης το γεγονός πως δεκάδες οικότροφοι συνεχίζουν να καλούνται να μαζέψουν τα πράγματά τους κατά τη διάρκεια του lockdown (και μάλιστα με προθεσμία λίγων ημερών), με την αβεβαιότητα του αν και πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα δωμάτιά τους να κυριαρχεί.

Δεν είναι η πρώτη φορά… έχουμε πείρα!
• Φέτος τον Μάρτιο αρκετοί από εμάς βρεθήκαμε στην ίδια θέση, όπως και χιλιάδες φοιτητές πανελλαδικά, με τους μεταπτυχιακούς και υπ. διδάκτορες του Πολυτεχνείου οι οποίοι στεγάζονταν στις φοιτητικές εστίες ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ Ξάνθης να καλούνται να εγκαταλείψουν άρον-άρον τα δωμάτιά τους εν μέσω lockdown. Μάλιστα αυτό συνέβαινε ενώ αρκετοί συνέχιζαν να εργάζονται στην πόλη (με υποχρεώσεις και στο ίδιο το πανεπιστήμιο), και χωρίς να κάνει κανένας τεστ, ενώ υπήρχαν ακόμη και εμπύρετα άτομα στο κτίριο με οδηγίες του ΕΟΔΥ για κατ’ οίκον απομόνωση.
• Φέτος τον Σεπτέμβρη ξαναβρεθήκαμε στην ίδια θέση καθώς, μπροστά στην απαραίτητη ανακαίνιση του κτιρίου όπου στεγάζονται οι μεταπτυχιακοί και υπ. διδάκτορες, δεν υπήρχε απολύτως καμία μέριμνα προκειμένου να μεταστεγαστούν όσοι διέμεναν στο κτίριο. Αντίθετα, μας καλούσαν να εγκαταλείψουμε το κτίριο αφήνοντάς μας «στον αέρα»… Ατομική μας ευθύνη και πάλι το τι θα κάνουμε το διάστημα της ανακαίνισης!

Με τη δράση μας όμως, καταφέραμε και ακυρώσαμε τις παραπάνω αποφάσεις. Μέσα από συνελεύσεις των εστιακών του κτιρίου της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ και αποφάσεις του συλλόγου μας, μετά από πολυάριθμες παρεμβάσεις μας, καταφέραμε να μη μείνει κανένας συνάδελφός μας στον αέρα! Τον Μάρτιο εξασφαλίσαμε πως όσοι το επιθυμούσαν παρέμειναν στο κτίριο (παρότι είχαν φτάσει σε σημείο νωρίτερα να μας κόψουν μέχρι και το ζεστό νερό, το οποίο επανήλθε), ενώ το Σεπτέμβρη εξασφαλίσαμε τη στέγασή μας σε άλλο κτίριο με ευθύνη του Πανεπιστημίου, για όλους τους μήνες τους οποίους θα διαρκέσουν οι εργασίες ανακαίνισης.
Δύναμη μας είναι η οργάνωσή μας.
Όσες αποφάσεις κι αν πάρουν, ο αγώνας μας μπορεί να τις ακυρώσει στην πράξη.

Ξέρουμε ωστόσο πως τέτοιες αποφάσεις δε θα σταματήσουν, όσο τα Πανεπιστήμια συνεχίζουν να λειτουργούν ως Α.Ε. Όσο οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν την Παιδεία ως εμπόρευμα και οι Διοικήσεις των Ιδρυμάτων λειτουργούν ως μάνατζερ, προσπαθώντας να μειώσουν τα κόστη για να αυξήσουν τα κέρδη, τόσο η φοιτητική μέριμνα θα θεωρείται ολοένα και πιο περιττή και οι ανάγκες μας «βάρος». Πλέον, φτάνουν σε σημείο να το ομολογούν κυνικά. Την ίδια ώρα ωστόσο, βρίσκονται χρήματα για άλλες προτεραιότητες, καθώς το ίδιο το Δ.Π.Θ. δίνει 217.000 ευρώ για τη δημιουργία «θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων» με διαγωνισμό που τρέχει αυτό το διάστημα.

Γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας συνολικότερα απέναντι σε αυτή την πολιτική, η οποία θυσιάζει από τις σπουδές μας έως και την υγεία μας στο βωμό των κερδών τους. Αγώνα στον οποίο πρέπει να βρεθούμε όλοι μαζί το επόμενο διάστημα.

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Η Ελλάδα έκλεισε τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη

editor

Ένωση Γονέων Μαθητών Αλεξανδρούπολης: “Δεν θέλουμε άλλη μία χαμένη σχολική χρονιά με παλινωδίες, πισωγυρίσματα & αιφνιδιασμούς”

editor

Καβάλα: Νηπιαγωγός κατηγορείται για ασέλγεια σε ανήλικα

editor
28/03/2024 14:00