23 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κόσμος

Η Τουρκία στέλνει επίσημα στρατιωτικές δυνάμεις στο Αζερμπαϊτζάν

H προεδρία της Τουρκίας υπέβαλε σήμερα επίσημο αίτημα στο τουρκικό κοινοβούλιο για την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο Αζερμπαϊτζάν υλοποιώντας έτσι έναν εκ των βασικών της γεωπολιτικών στόχων βάζοντας «πόδι» στον Καύκασο.

Το κοινοβούλιο αναμένεται να εξετάσει αυτό το ζήτημα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η είδηση έρχεται αφού ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Μόσχα και η Άγκυρα υπέγραψαν μνημόνιο για τη δημιουργία ενός κέντρου ελέγχου της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το Κρεμλίνο, με τη σειρά του, επεσήμανε ότι η Τουρκία και η Ρωσία θα συνεργαστούν μέσω του κέντρου που βρίσκεται στην επικράτεια του Αζερμπαϊτζάν, αλλά ότι δεν υπήρχε «συζήτηση για κοινές ειρηνευτικές δυνάμεις».

Η αλήθεια είναι πως από την στιγμή που το ανεξάρτητο κράτος του Αζερμπαϊτζάν επιτρέπει την ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων στα εδάφη του το αίτημα αυτό ήταν αναμενόμενο. Πλέον μετά την συμφωνία που υπεγράφη με την Αρμενία, τα εδάφη που καταλήφθηκαν από τους Αζέρους ανήκουν στο Αζερμπαϊτζάν.

Η Τουρκία προχωράει με μεθοδικότητα στον βασικό σχεδιασμός που δεν είναι μόνο η «ανασύσταση» της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά και η επαναδημιουργία του μυθικού «Τουράν» του ευρασιατικού χώρου μεταξύ Καυκάσου και Μογγολίας που κατοικείται από τουρκικές φυλές.

Πηγή: Pronews

Related posts

Χ. Ακάρ: Οι Έλληνες να σωπάσουν για να μη γίνουν «μεζές»

editor

Η Μαφία προτιμά το εμπόριο μοτσαρέλας αντί κοκαΐνης.

admin

Η Ρωσία βάζει «φρένο» στα τουρκικά σχέδια για εισβολή στη Συρία

editor
23/04/2024 13:18