17 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Η νίκη των Αζέρων φέρνει αναγνώριση του ψευδοκράτους από το Μπακού – Μετά το Αρτσάχ επόμενος στόχος είναι η Κύπρος

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, ο τουρκοκύπριος “ηγέτης” Ερσίν Τατάρ, θα μεταβεί στο Μπακού, προκειμένου τα κατεχόμενα να αναγνωριστούν από το Αζερμπαϊτζάν ως κράτος,  αφού δεν υφίσταται πλέον κανένα εμπόδιο μετά τη νίκη των Αζέρων Τούρκων κατά της Αρμενίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Μια επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν το συντομότερο δυνατό, θα είναι ένα βήμα που θα μας φέρει σε μια πολύ διαφορετική κατάσταση», δήλωσε χθες ο Ερντογάν απευθυνόμενος προς τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Ταράρ.

Σύμφωνα μάλιστα με τουρκικά ΜΜΕ, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Αλίγιεβ, κάλεσε τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ στο Αζερμπαϊτζάν για επίσημες συναντήσεις. Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η κίνηση και πως συνδέεται ο πόλεμος στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ με τις προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους.

Μέχρι τώρα το Αζερμπαϊτζάν δεν αναγνώριζε τα κατεχόμενα, διότι φοβόταν ότι αντιστοίχως κράτη θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν το Άρτσαχ. Είναι ο ίδιος λόγος -αντιστρόφως – για τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση απέφευγε στην αρχή της αρμενο-αζερικής κρίσης να τοποθετηθεί υπέρ της Αρμενίας. Μια ακόμη στρατηγική που απέτυχε, αφού η νίκη των Αζέρων άνοιξε τον δρόμο για την ολοκλήρωση των σχεδίων Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, ο πρώην κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αποκάλυψε στο πλαίσιο συνέντευξή του στο τουρκικό CNN τους λόγους της μη αναγνώρισης των κατεχομένων από το Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο φόβος για απαίτηση των Αρμενίων της αυτόνομης περιοχής του Καραμπάχ για αυτοδιάθεση λειτουργούσε ανασταλτικά στην όποια διάθεση του Αζερμπαϊτζάν για αναγνώριση των κατεχομένων.

Όπως σημείωσε, παλαιότερα,  είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Αζέρο Υπουργό Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη, όπου και δέχτηκε ερωτήσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, ο Αζέρος αξιωματούχος ρώτησε τι πρόκειται να συμβεί εάν δεν υπάρξει λύση και οι Τ/κ ψηφίσουν «ναι» και οι Ε/κ «όχι» σε επερχόμενο δημοψήφισμα.

Ο κατοχικός ηγέτης τού απάντησε ότι είναι εμφανές το τι θα επακολουθήσει. «Στο τέλος θα μας αναγνωρίσετε και θα συνεχίσουμε την πορεία μας», είπε, για να λάβει την απάντηση «Αχ… Το Καραμπάχ».

«Ανησυχούν (οι Αζέροι), αν κάποια μέρα έρθουν αντιμέτωποι με την απαίτηση (των Αρμενίων του Καραμπάχ) για αναγνώριση», είπε ο Ακιντζί, προσθέτοντας ακόμη πως ο Αζέρος Υπουργός τον παρότρυνε να εφαρμόσει στην Κύπρο μια ομοσπονδιακή λύση, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα για επίλυση και του δικού τους εσωτερικού προβλήματος.

Related posts

Κικίλιας από Αλεξανδρούπολη: “Οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες είναι κρίσιμες”

admin

Την αποστρατικοποίηση της Αλεξανδρούπολης ζητάει ο ο τέως αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων

editor

Οι συνοριοφύλακες «απαντούν» στην πρόταση Βελόπουλου για… φράχτη και ναρκοπέδιο στον Έβρο

admin
17/04/2024 0:40