25 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Σενάρια για πρόκληση εντάσεων με το «ναρκωτικό των τζιχαντιστών» – Τι ερευνούν οι αρχές στον Έβρο

Πληροφορίες ότι χάπια Captagon, περισσότερο γνωστά ως «το ναρκωτικό των τζιχαντιστών», που το διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου κατασχέθηκαν στον Εβρο, θα χρησιμοποιούνταν σε προσπάθεια αποσταθεροποίησης των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών αξιολόγησε η ΕΛ.ΑΣ.

Σχετικές αναφορές έχουν αποτυπωθεί σε επιστολές υπηρεσιών που ενεπλάκησαν στην έρευνα και τέθηκαν υπόψη της εφημερίδας «Καθημερινή».

Από την 6η Ιουλίου και μέσα σε διάστημα 40 ημερών, οι αστυνομικές αρχές σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή κατάσχεσαν ούτε λίγο ούτε πολύ 13.213 ναρκωτικά χάπια Captagon. Tα εν λόγω ναρκωτικά, που λόγω και της δημοφιλίας τους σε χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν χαρακτηριστεί και ως «τα χάπια των τζιχαντιστών», βρέθηκαν στην κατοχή παράτυπων μεταναστών, που σε πέντε διαφορετικές περιπτώσεις διέσχισαν παράνομα τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας στον Έβρο.

Η αρχή έγινε την 6η Ιουλίου στο Τυχερό. Αστυνομικοί εντόπισαν στην ελληνική πλευρά του ποταμού Έβρου 14 παράτυπους μετανάστες που είχαν μόλις καταφέρει να διασχίσουν το ποτάμι. Οι δύο από αυτούς, Σύροι 24 και 26 ετών, μετέφεραν σε ένα σακίδιο πλάτης μισό κιλό κατεργασμένης κάνναβης και πέντε νάιλον σακούλες με 4.925 ναρκωτικά χάπια. Το διάστημα που ακολούθησε, παρόμοια περιστατικά με συμμετοχή κυρίως Σύρων και Αιγύπτιων υπηκόων καταγράφηκαν ακόμα στις Φέρες κ.α.

Ενα από τα σενάρια που είχαν αρχικά εξετάσει τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ήταν οι παράτυποι μετανάστες να αναλαμβάνουν τη μεταφορά των ναρκωτικών, ώστε με αυτόν τον τρόπο να ξεπληρώσουν το κόστος για τη διακίνησή τους από την τουρκική ενδοχώρα στην ελληνική πλευρά των συνόρων.

Ενα ναρκωτικό χάπι Captagon κοστίζει στην Τουρκία 6 λίρες, δηλαδή 0,70 ευρώ, και μεταπωλείται στην Ελλάδα προς 5 ευρώ. Η αμοιβή για τη μεταφορά των ναρκωτικών από τη μια πλευρά του ποταμού στην άλλη μπορεί να είναι της τάξεως των 300 ευρώ.

Από νεότερα στοιχεία που περιήλθαν στη διάθεση της «Καθημερινής» προκύπτει ότι τα εργαστήρια παρασκευής των συγκεκριμένων χαπιών βρίσκονται κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα, τόσο στην πλευρά της Τουρκίας όσο και επί των συριακών εδαφών.

Υπόψη των στελεχών των υπηρεσιών Δίωξης Ναρκωτικών στον Έβρο τέθηκαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες υπήκοοι Αλβανίας ταξιδεύουν με μηχανές μεγάλου κυβισμού στις παρέβριες περιοχές, απ’ όπου παραλαμβάνουν χάπια Captagon που μεταφέρουν είτε στην ενδοχώρα είτε στην Αλβανία για τη νόθευση της ηρωίνης.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τα ναρκωτικά ήταν πιθανό «να μεταφερθούν σε camp υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε ενδεχόμενη προσπάθεια αποσταθεροποίησης», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται σε επίσημες αστυνομικές αναφορές.

Οπως ήταν αναμενόμενο, λόγω της ιδιαιτερότητας της υπόθεσης, κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής και της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Αττικής ταξίδεψαν στον Έβρο για να αξιολογήσουν τα δεδομένα σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη. Σχετικές αναφορές υποβλήθηκαν στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Αλεξανδρούπολη: Ταυτοποιήθηκαν οι διακινητές του θανατηφόρου τροχαίου με μετανάστες

editor

Συνέντευξη Τύπου του Δημάρχου Ξάνθης για τον απολογισμό του προγράμματος ΤΕΒΑ 2014-2020

editor

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Ένταλμα σύλληψης για τον Γεωργιανό που συνελήφθη στον Έβρο

editor
25/04/2024 18:25