28 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία Τοπικά Νέα

Με 20% μερίδιο υπεγράφη η συμφωνία για συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ στο LNG της Αλεξανδρούπολης

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης πρωταγωνιστεί πλέον και βρίσκεται ανάμεσα στα κρίσιμα Ευρωπαϊκά έργα ενδιαφέροντος. “Έπεσαν” οι υπογραφές για την συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ στο LNG της Αλεξανδρούπολης!

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ υπέγραψε σήμερα συμφωνία για την απόκτηση μεριδίου 20% στην Gastrade Α.Ε., την εταιρεία που αναπτύσσει το έργο για τον πλωτό σταθμό υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη. Γίνεται έτσι ένας από τους μετόχους του έργου, μαζί με την κα. Ελμίνα Κοπελούζου, Ιδρύτρια Μέτοχο & Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Gastrade, την GasLog Cyprus Investments Ltd, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και τη Bulgartransgaz EAD.

Η συμφωνία, η οποία υπόκειται στην έγκριση των αρμόδιων ελληνικών ή / και ευρωπαϊκών αρχών, είναι το αποτέλεσμα μιας ενδελεχούς διαδικασίας δέουσας επιμέλειας (due diligence) σε οικονομικές, εμπορικές, νομικές και κανονιστικές πτυχές του έργου. Η κατασκευή της συγκεκριμένης υποδομής στην Ελλάδα θα συμβάλει ενεργά στην ενεργειακή ασφάλεια, ρευστότητα και αποδοτικότητα της χώρας και θα ενισχύσει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη, προσφέροντας ευκαιρίες για νέες εξαγωγές φυσικού αερίου στην περιοχή.

Το FSRU θα βρίσκεται 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με χωρητικότητα αποθήκευσης ΥΦΑ έως 170.000 κυβικά μέτρα και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου που θα υπερβαίνει τα 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Η πλωτή μονάδα θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγού μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Πρόκειται για ένα κρίσιμο Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (Ενδιαφέροντος (PCI – Project of Common Interest – Κανονισμός 347/2013 της ΕΕ), ένα έργο προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο ενισχύει την ασφάλεια του εφοδιασμού, διαφοροποιεί τις πηγές και τις οδούς του ενεργειακού εφοδιασμού, ενισχύει την ανάπτυξη ανταγωνισμού και υποστηρίζει τη δημιουργία ενός Κόμβου Συναλλαγών Φυσικού Αερίου (Hub) στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με προφανή οφέλη για όλους τους τελικούς καταναλωτές. Ο τερματικός σταθμός αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του 2023.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Το έργο του πλωτού τερματικού ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη ενισχύει τη θέση της χώρας μας ως διαμετακομιστικού κέντρου φυσικού αερίου για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η κατασκευή αυτού του νέου έργου μέσα στα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες ιστορίες επιτυχίας της ενεργειακής μας πολιτικής. Η εξέλιξη αυτή παράλληλα αναδεικνύει –παρά τους πολύ δύσκολους καιρούς που διανύουμε- την ανανεωμένη εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στη χώρα μας καθώς -όπως είναι γνωστό-  η πλειοψηφία των μετοχών του ΔΕΣΦΑ ανήκει σε εταιρείες από την Ιταλία, την Ισπανία και το Βέλγιο».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Nicola Battilana, σχολίασε σχετικά: «Είμαστε υπερήφανοι που σε αυτήν την ιδιαίτερη κοινωνικοοικονομική συγκυρία, ο ΔΕΣΦΑ είναι «παρών» και επενδύει σε σημαντικά για την Ελλάδα projects. To FSRU Αλεξανδρούπολης είναι ακόμα ένα όχημα στον δρόμο της ενεργειακής μετάβασης, της οποίας ο ΔΕΣΦΑ είναι αρωγός, ενώ θα φέρει τη χώρα στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων. Δεσμευόμαστε να συμβάλλουμε με την τεχνογνωσία μας στην επιτυχημένη λειτουργία του έργου».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gastrade, Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε τον ΔΕΣΦΑ ως εταίρο στο έργο. Η σημερινή υπογραφή της συμφωνίας είναι προς αμοιβαίο όφελος και των δύο εταιρειών μας και, το πιο σημαντικό, προς όφελος των καταναλωτών στη ΝΑ Ευρώπη.  Ανυπομονούμε να επωφεληθούμε από τη μεγάλη εμπειρία του ΔΕΣΦΑ στη διαχείριση και τη λειτουργία υποδομών φυσικού αερίου και να μεγιστοποιήσουμε τις συνέργειες μεταξύ του τερματικού μας και της Ρεβυθούσας. Είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε μια πολύ εποικοδομητική συνεργασία για την ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της περιοχής μας».

Ο ΔΕΣΦΑ, φέροντας τη μακρά εμπειρία που διαθέτει σε σχέση με τη διαχείριση του τερματικού σταθμού LNG της Ρεβυθούσας, μέσω της συμμετοχής του στο έργο αυτό αποδεικνύει έμπρακτα τη συνεχή προσήλωση και στήριξή του στην ανάπτυξη και στις νέες χρήσεις του φυσικού αερίου, με συνεχείς επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, καθώς και σε εγχώρια και διεθνή ενεργειακά έργα.

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Από σήμερα μέχρι τη 1:00 το βράδυ ανοιχτά τα καταστήματα εστίασης στον Έβρο

editor

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Δράμας Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ για την Επέτειο του Πολυτεχνείου

editor

Πυρετώδεις οι διαδικασίες για την ανάθεση των εργολαβικών συμβάσεων στο FSRU Αλεξανδρούπολης

editor
28/03/2024 13:57