29 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία

Στην ενδοχώρα 1.000 πρόσφυγες από τα νησιά του Αν. Αιγαίου

Περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν δικαίωμα μετακίνησης, αναχώρησαν το Σάββατο από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Πιο συγκεκριμένα, από τη Μυτιλήνη έφυγαν 310 άτομα, από τη Χίο 220, από τη Σάμο 200, από την Κω 110 και από τη Λέρο 160. Προορισμός  ήταν το λιμάνι του Λαυρίου, απ’ όπου διανεμήθηκαν σε δομές προσωρινής φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Κατά την αναχώρηση των προσφύγων, στο λιμάνι της Χίου βρέθηκε και ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο οποίος επεσήμανε τα εξής:

«Αντιμετωπίσαμε για πολλά χρόνια τη μεταναστευτική κρίση. Βάλαμε τρεις στόχους: Τη μείωση των ροών, την αποσυμφόρηση των νησιών και τρίτον τη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας. Μέσα σε λίγους μήνες οι ροές μειώθηκαν κατά 96%. Ο Οκτώβριος κλείνει με αφίξεις από τη θάλασσα μόλις 113 μεταναστών. Τέτοιο αριθμό αφίξεων έχουμε να δούμε πάνω από 15 χρόνια! Από τα νησιά αναχωρούν συνεχώς αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και άλλοι αιτούντες άσυλο που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες. Από τον καταυλισμό της ΒΙΑΛ στη Χίο, για παράδειγμα, χθες και σήμερα έφυγαν περί τα 370 άτομα, έχουν φύγει οι μισοί από τους διαμένοντες σε σχέση με τον Ιανουάριο. Ο τρίτος μεγάλος στόχος είναι η δημιουργία αισθήματος ασφάλειας. Να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών με τη λειτουργία κλειστών ελεγχόμενων δομών. Σε αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε και θα το καταφέρουμε και αυτό».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του νησιού, Σταμάτης Κάρμαντζης, έκανε λόγο για ευχάριστες εικόνες, ενώ διαπίστωσε ότι έχουν πλέον «υλοποιήσιμη και μετρήσιμη αποσυμφόρηση, ανακοπή ροών και ασφάλεια πολιτών». «Το επόμενο διάστημα η αποσυμφόρηση θα φτάσει σε πολύ σημαντικό επίπεδο. Αυτό που γίνεται σήμερα γίνεται με πολύ κόπο. Όλοι εκείνοι που ανέξοδα βγάζουν κραυγές ας δουν το αποτέλεσμα».

Πηγή: naftemporiki.gr

Related posts

Ανοίξαμε και σας περιμένουμε: “Πρεμιέρα” σήμερα για τα διόδια Αρδανίου

editor

ΑΜΘ: Λουκέτο και πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφέ

editor

Υπ. Υποδομών και Μεταφορών: Σε τροχιά υλοποίησης πέντε Αστυνομικά Μέγαρα

editor
29/03/2024 12:35