20 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική Τοπικά Νέα

Σε ρυθμούς προετοιμασίας της γιγαντιαίας στρατιωτικής άσκησης «Defender 21» το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Στους ρυθμούς της προετοιμασίας της γιγαντιαίας στρατιωτικής άσκησης «Defender 21» –από τις μεγαλύτερες που διεξήγαγε ποτέ το ΝΑΤΟ– εισέρχεται το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, απ’ όπου θα διέλθει για τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας γιγαντιαία δυτική πολεμική αρμάδα.

Αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων Αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων, της οποίας ηγείτο ο ταξίαρχος της στρατιωτικής δύναμης Ευρώπης των ΗΠΑ Αντρέ Κάμερον, βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη στην πόλη και ενημέρωσε τις Αρχές του Οργανισμού Λιμένος για τα σχέδια της επιχείρησης διέλευσης.

Οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι επιθεώρησαν τις εγκαταστάσεις του λιμανιού και ενημέρωσαν τον πρόεδρο του ΟΛΑ, Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ, και τον διευθύνοντα σύμβουλο Κώστα Χατζηκωνσταντίνου για τις λεπτομέρειες της επιχείρησης – για τον ίδιο σκοπό πρόκειται να γίνει και νέα σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη στις αρχές Νοεμβρίου.

Η «Defender 2021», προβλέπει την κινητοποίηση συνολικά 37.000 στρατιωτών: 29.000 από τις ΗΠΑ και 8.000 από τις υπόλοιπες χώρες. Αντίστοιχα θα μεταφερθούν 20.000 άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και κοντέινερς από τις ΗΠΑ συν άλλα 13.000 που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη σε αποθήκες. Η διεκπεραίωση αυτή θα απαιτήσει δρομολόγια συνολικού μήκους 4.000 χλμ., όπως τα προϋπολογίζουν οι αρμόδιοι. Θα συμμετάσχουν δυνάμεις από 18 κράτη: ΗΠΑ, Βέλγιο, Γαλλία, Λιθουανία, Καναδάς, Ολλανδία, Τσεχία, Γερμανία, Πολωνία, Δανία, Ουγγαρία, Ισπανία, Εσθονία, Ιταλία, Βρετανία, Φινλανδία, Λετονία, αλλά και η Γεωργία.

Στο πλαίσιο της μεγαλύτερης άσκησης πολεμικής προετοιμασίας, των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, αναμένεται να αποβιβαστεί στην πόλη μια ολόκληρη μηχανοκίνητη μεραρχία πεζικού του αμερικανικού στρατού, η οποία θα μετακινηθεί μέσω του Έβρου στη Βουλγαρία και την Ρουμανία, καλύπτοντας το «νότιο μέτωπο» με την Ρωσία.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, παρέχοντας υποστήριξη για τους χιλιάδες στρατιώτες αλλά και την την υλικοτεχνική υποδομή για την μεταφορά του πολεμικού υλικού.

Εκτός όμως από το βασικό σενάριο που θα περιλαμβάνει την μετακίνηση των στρατευμάτων, η «Defender 2021», θα «συνδεθεί» και με 6 άλλες ετήσιες ασκήσεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Ευρώπη, τις «Allied SpiritXI, Dynamic Front 20», «Joint Warfighting Assessment 20», «Saber Strike 20», «Swift Response 20» και «Trojan Footprint» με ένα κοινό σενάριο άσκησης, συντονισμένη εντολή αποστολής, αμοιβαία υποστήριξη και κοινό περιβάλλον επικοινωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η «Swift Response 20», θα πραγματοποιηθεί και στην Ελλάδα με την συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.”

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Τόνοι ακατάλληλων για κατανάλωση εσπεριδοειδών και λαχανικών εντοπίστηκαν στο Τελωνείο των Κήπων

editor

Τσαβούσογλου: Η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει νέα εισροή Σύρων προσφύγων μετά τους σεισμούς

editor

Εμβολιασμοί των σκυλιών που φιλοξενούνται στο κτήμα προσωρινής επανένταξης του Δήμου Καβάλας

editor
20/04/2024 3:08