Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων “Η Ενότητα” με ανακοίνωσή της εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τα κρούσματα κορονοϊού στα σχολεία του Έβρου.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ενώ κλείνουν τα σχολεία λόγω κρουσμάτων έχει παρθεί ούτε ένα μέτρο για τις εκατοντάδες οικογένειες που πρέπει να κρατήσουν σε καραντίνα τα παιδιά τους και να πάνε ταυτόχρονα στις δουλειές τους.
Αναλυτικότερα αναφέρει:
Στην πόλη μας, στην περιοχή μας γενικότερα, ζούμε σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, από τότε που ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού, τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφαρμόζεται.
Λόγω κρουσμάτων θα παραμείνει κλειστό για 14 ημέρες δημοτικό σχολείο της Αλεξ/πολης, χωρίς να έχει προβλεφθεί, χωρίς να έχει παρθεί ούτε ένα μέτρο για τις εκατοντάδες οικογένειες που πρέπει να κρατήσουν σε καραντίνα τα παιδιά τους και να πάνε ταυτόχρονα στις δουλειές τους.
Σύμφωνα επίσης με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δεν προβλέπεται να γίνονται τεστ στους μαθητές των σχολείων και των τάξεων όπου εντοπίζονται κρούσματα, γεγονός που επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση και βάζει σε κίνδυνο τη ζωή μας, κυρίως των ευπαθών ομάδων και των γονιών μας.
Τα σχολειά λοιπόν κλείνουν λόγω των ελλιπών μέτρων προστασίας και όχι λόγω των κινητοποιήσεων των μαθητών, όπως μας έλεγε πριν μόλις λίγες ημέρες η κυβέρνηση, η οποία επιτρέπει να συνωστίζονται 25-30 μαθητές σε κλειστούς χώρους αιθουσών διδασκαλίας αλλά βάζει την αστυνομία να κυνηγά τα παιδιά έξω στα πάρκα όταν είναι σε παρέες των 9 ατόμων.
Από την άλλη, με νέους νόμους που ετοιμάζει η κυβέρνηση, θα κάνει πράξη τις επιθυμίες των βιομηχάνων για την ελαστικοποίηση της εργασίας. Οι καταγγελίες του σωματείου μας προ μηνών και η δικαίωση των εργαζόμενων, μετά από την παρέμβαση μας σε μεγάλη βιομηχανία της περιοχής μας, που απασχολούσε εκτός ωραρίου τους εργαζόμενους με πρόσχημα τις “ανάγκες της επιχείρησης” και χωρίς να τους πληρώνει (θα έδινε υποτίθεται ρεπό), θα γίνει σε λίγο νόμος του κράτους, μετά από παραγγελία του συνδέσμου Ελλήνων βιομηχάνων.
Προωθούν δηλ. τις απλήρωτες υπερωρίες, οι οποίες δήθεν μετά θα πατσίζονται με ρεπό (όταν και εάν τελικά θέλει ο εργοδότης). Είναι ξεκάθαρο ότι θα νομοθετήσουν την πλήρη διάλυση του σταθερού εργάσιμου χρόνου, για να δουλεύουμε όποτε και όσο θέλει ο εργοδότης και μάλιστα χωρίς κανένα κόστος για αυτόν, αν δεν πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, αν δεν οργανωθούμε στο σωματείο μας, αν δεν αντιδράσουμε.
Αποκορύφωμα αυτές τις μέρες είναι οι κυβερνητικές διαρροές για το νέο συνδικαλιστικό νόμο. Με τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και στελεχών της κυβέρνησης ετοιμάζονται να φέρουν έναν νόμο στα μουλωχτά και αιφνιδιαστικά. Έναν νόμο που θα ξεκινάει διώξεις απέναντι στο σωματείο μας, απέναντι στη συνδικαλιστική δράση. Ένα νόμο που θα μας απαγορεύει το δικαίωμα στην απεργία, το δικαίωμα να οργανωνόμαστε, να διεκδικούμε και να βρισκόμαστε μέσα στους χώρους δουλειάς μαζί με τους συναδέλφους μας.
Και αυτό δείχνει ακριβώς, ότι φοβούνται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τους εργαζόμενους που αγωνίζονται, αυτούς που είναι οργανωμένοι στα ταξικά σωματεία, αυτούς που έχουν ξεκάθαρο ότι τα συμφέροντα τους δεν συμβαδίζουν με αυτά των εργοδοτών τους.
Το σωματείο μας, από την πρώτη ημέρα εκδήλωσης της πανδημίας, απαιτούσε από την κυβέρνηση συγκεκριμένα μέτρα με αιτήματα ώστε:
• Να δυναμώσει το σύστημα υγείας με προσλήψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό. Να επιταχθούν οι ιδιωτικές μονάδες υγείας.
• Να δυναμώσουν τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας μέσα στους χώρους δουλειάς. Να τηρούνται και κυρίως να αυστηροποιηθούν τα πρωτόκολλα υγείας στους εργασιακούς χώρους που αποτελούν χώρους υπερμετάδοσης του ιού.
• Να μη μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα. Να καλυφθούν όλοι οι άνεργοι με επίδομα ανεργίας.
• Να μη μειωθούν οι μισθοί, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι σήμερα βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης.
• Να υπάρχουν τεστ κορονοϊού δωρεάν σε όλους τους εργαζόμενους και να σταματήσει η έμμεση άσκηση πίεσης μέσω της ατομικής ευθύνης, που οδηγούσε εργατικές οικογένειες να πληρώνουν τα τεστ από το υστέρημα τους.
• Να μην εντατικοποιηθεί η εργασία λόγω της τηλεργασίας.
• Να πυκνώσουν τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, να είναι ασφαλή σε συνθήκες πανδημίας. Να επιταχθούν οι ιδιωτικές εταιρείες.
• Να προστατευθούν οι μαθητές στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς. Να γίνουν προσλήψεις σε δάσκαλους, καθηγητές, καθαρίστριες.
Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν:
– Να φτιάξει νέο πτωχευτικό νόμο για να μπορούν να παίρνουν τα σπίτια και τους μισθούς των εργαζομένων ευκολότερα.
– Να βγάλει προγράμματα απασχόλησης, ώστε να αποκτά η εργοδοσία φτηνά εργατικά χέρια με 200 ευρώ μισθό.
– Να δίνει ζεστό χρήμα σε κλινικάρχες, σε ιδιωτικές εταιρείες μεταφορών, στις μεγάλες επιχειρήσεις.
– Να δυναμώνει την καταστολή ενάντια σε όποιον αντιστέκεται. Να διαλύει εργατικές-λαικές συγκεντρώσεις με χημικά, να χτυπάει και να συλλαμβάνει εργαζόμενους και μαθητές, παιδιά 14-15 ετών.
– Να βάζει σε ισχύ νόμους που απαγορεύουν τις διαδηλώσεις, που βάζουν ισχυρά εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση.
– Να συντηρεί τα ελλειπή μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς αλλά και στα σχολεία των παιδιών μας.
Πηγή: e-evros.gr