28 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Διπλωματική αντεπίθεση από την Αθήνα:Εμπάργκο όπλων και αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας

Συνεχίζει το διπλωματικό «πρέσινγκ» στην Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος απέστειλε σήμερα επιστολές προς τους ομολόγους του σε Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία (Χάικο Μάας, Αράντσα Γκονζάλες Λάγια, Λουίτζι ντι Μάιο) επισημαίνοντας τις πρόσφατες προκλήσεις της Άγκυρας και υπενθυμίζοντας πως αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα.

Ο Νίκος Δένδιας υπενθυμίζει τη σχετική παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως αυτή προκύπτει από Κοινή Θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.

Μάλιστα, στην επιστολή του προς τον Γερμανό Χάικο Μάας ζητά να μη δοθούν άδειες για εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία -όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως ο Νίκος Δένδιας απέστειλε επιστολή στον Επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι, ζητώντας την αναστολή της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών, που το τελευταίο διάστημα επιδίδεται σε διπλωματικό σπριντ, τονίζει πως η Άγκυρα συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ -Τουρκίας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων.

«Έσπασε» τα 12 ναυτικά μίλια το Oruc Reis

Οι τελευταίες διπλωματικές προσπάθειες της Αθήνας βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ η Άγκυρα «δοκιμάζει» τα όρια αντοχής της Ελλάδας.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis κινείται πλέον κάτω από τα 10 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο -με την Άγκυρα να αδιαφορεί για τις διεθνείς προειδοποιήσεις.

Παρότι το τουρκικό ερευνητικό έχει κλειστούς τους πομπούς του εδώ και τέσσερις ώρες, φαίνεται πως κάνει κάποιες κινήσεις να στρίψει.

Το Oruc Reis έχει ξεκινήσει να στρίβει νοτιοδυτικά για να ακολουθήσει την πορεία ώστε να σαρώσει και πάλι την παράνομα δεσμευμένη με Navtex περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Oruc Reis έχει φτάσει κάτω από τα 12 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, εντός δηλαδή της εν δυνάμει περιοχή κυριαρχίας, των χωρικών υδάτων δηλαδή, της Ελλάδας.

Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν πως το Πολεμικό Ναυτικό δεν επιτηρεί μόνο το Oruc Reis, αλλά και τα υπόλοιπα πλοία που το συνοδεύουν, καθώς, υπάρχει το ενδεχόμενο ένα και ένα από τα υπόλοιπα σκάφη που το συνοδεύουν να επιχειρήσει να κινηθεί μεταξύ 12 και 6 ναυτικών μιλίων.

Πηγή: CNN Greece

Related posts

Προκλητικός ο Ερντογάν: Φέρνει άμεσα προς ψήφιση το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

editor

Άδ. Γεωργιάδης: Το «Καλάθι του Νοικοκυριού» λειτουργεί

editor

Μένει έξω ο Βελόπουλος!

editor
28/03/2024 13:01