24 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία Τοπικά Νέα

O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ελλάδα – Το ενδιαφέρον για την Αλεξανδρούπολη

Την προσδοκία του ότι η Βόρεια Ελλάδα γενικότερα θα «δουν» περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις, εξέφρασε σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, υπογραμμίζοντας τη γεωστρατηγική σημασία τους στην ευρύτερη περιοχή.

Ανάμεσα σε αυτά που ειπώθηκαν ήταν και το πόσο σημαντική είναι η περιοχή της βόρειας Ελλάδας και ειδικά τα λιμάνια της αλλά και για το αυξανόμενο αμερικανικό ενδιαφέρον για την Αλεξανδρούπολη.

Συγκεκριμένα η ερώτηση ήταν:  Πόσο σημαντική είναι η περιοχή της βόρειας Ελλάδας και ειδικά τα λιμάνια της για την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης; Το αυξανόμενο αμερικανικό ενδιαφέρον για την Αλεξανδρούπολη περιορίζεται στην ενέργεια ή είναι ευρύτερες γεωστρατηγικής σημασίας;

“Σίγουρα δεν είναι μόνο η ενέργεια. Υπάρχει πραγματική γεωστρατηγική σημασία σ’ αυτό.” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πομπέο και συμπλήρωσε “Αλλά η άποψή σας για την ενέργεια νομίζω ότι είναι σωστή. Η πολιτική του προέδρου Τραμπ για όλη την Ευρώπη είναι να ενισχύσει την ικανότητά της, έχοντας ένα διαφοροποιημένο σύνολο ενεργειακών πηγών. Και να μην εξαρτάται από τη Ρωσία και την Gazprom. Αυτό δεν είναι καλό, δεν είναι ασφαλές. Δημιουργεί κίνδυνο και ειλικρινά κοστίζει στους ανθρώπους περισσότερα χρήματα για τη θέρμανση των σπιτιών τους και για τη χρήση άλλων μεθόδων ενέργειας. Αυτό που έχουμε προσπαθήσει να κάνουμε, μπορείτε να το δείτε με την αντίθεσή μας στο Nord Stream 2, και το αντίστροφο εδώ είναι οι επενδύσεις και η υποστήριξή μας σε προσπάθειες, είτε πρόκειται για τον IGB είτε για τη χωρητικότητα σε LNG που έχει προχωρήσει σε ολόκληρη την περιοχή αλλά και τη διασύνδεση της περιοχής σε ό,τι αφορά αυτές τις διάφορες πηγές ενέργειας, όχι μόνο για το αέριο αλλά και για τα πετρελαϊκά προϊόντα και το πετρέλαιο. Ελπίζουμε ότι θα συνεχιστούν, περιμένουμε ότι θα συνεχιστούν (οι προσπάθειες). Είχα πολύ καλές συναντήσεις σήμερα το πρωί με ανώτερους αξιωματούχους από την Ελλάδα, από τη Βόρεια Μακεδονία, καθένας εκ των οποίων είπε ότι η αμερικανική συμμετοχή εδώ είναι πραγματικά μοναδική, πραγματικά εξαιρετική και νομίζω ότι θα σημαίνει πραγματικά καλά πράγματα: περισσότερη διαφοροποίηση στις πηγές ενέργειας, φθηνότερη ενέργεια και υλοποίηση αυτών μαζί με αξιόπιστους συνεργάτες, όπως εταιρείες από τις Ηνωμένες Πολιτείες.”

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Έβρος: Χαμός σήμερα με απανωτές συλλήψεις διακινητών και λαθρομεταναστών

editor

«Οι Περιπέτειες ενός Μονόκερου» περιοδεύουν στην Ξάνθη

editor

Με βυθοκορήματα του λιμένα μπαζώνουν την πισίνα του παλιού κολυμβητηρίου (video)

editor
24/04/2024 4:06