28 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

“Ψεκάστε όλες τις καλλιέργειες” – Αύξηση του δάκου στην Αλεξανδρούπολη

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Περιφερειακή Ενότητα στους παραγωγούς του Νομού, καθώς παρατηρήθηκε αύξηση του δάκου, στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ανακοίνωσε πως από την παρακολούθηση των δακοπαγίδων στην ευρύτερη περιοχή των ελαιώνων Άβαντα, Αλεξανδρούπολης, Μάκρης, Δικέλλων και Μεσημβρίας, όσο και στο δίκτυο των δακοπαγίδων σε Σαμοθράκη και Μαρώνεια, παρατηρήθηκε μία σταθερή αναμενόμενη εβδομαδιαία αύξηση των συλλήψεων του πληθυσμού δάκου.

Στα ποτιστικά χωράφια των ελαιώνων των Άβαντα, Αλεξανδρούπολης, Μάκρης και στα ποτιστικά – ξηρικά χωράφια των Δικέλλων και Μεσημβρίας, οι συλλήψεις είναι αυξημένες σε όρια ανάγκης διενέργειας προληπτικού ψεκασμού.

Για το λόγο αυτό προτείνεται στους ελαιοπαραγωγούς να ψεκάσουν άμεσα με διασυστηματικό εντομοκτόνο επαφής και στομάχου προκειμένου να καταπολεμηθεί ο δάκος που βρίσκεται μέσα και έξω από τον καρπό της ελιάς. Πρόκειται για σκευάσματα με την δραστική ουσία acetamiprid 20% .

Στα ξηρικά χωράφια των ελαιώνων των Άβαντα, Αλεξανδρούπολης, Μάκρης οι συλλήψεις είναι χαμηλές αλλά στην πορεία αναμένεται η εικόνα να διαφοροποιηθεί αυξητικά.

Η σύσταση με την προαναφερθείσα δραστική ουσία είναι προληπτικού ενδεικτικού και γενικού χαρακτήρα.

Σε καμιά περίπτωση δεν υποκαθιστά την πραγματική εικόνα καθενός ξεχωριστού ελαιοκτήματος, η οποία διαφοροποιείται και από προγενέστερους στην ίδια περίοδο χειρισμούς φυτοπροστασίας με ψεκασμούς από τον ίδιο τον ελαιοπαραγωγό σε συνεργασία του ή μη με τοπικούς γεωπόνους και μαγαζιά πώλησης γεωργικών φαρμάκων.

Στην περίοδο από σήμερα μέχρι την έναρξη της συγκομιδής του ελαιόκαρπου ο δάκος καθημερινά πολλαπλασιάζεται με γρήγορους ρυθμούς και οι ελιές θα δέχονται προσβολές.

Οι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να επισκέπτονται τα κτήματα τους σε όλη την ελαιοκομική περίοδο και να εξετάζουν δειγματοληπτικά τους ελαιόκαρπους. Οι ελιές που θα προσβληθούν την περίοδο αυτή θα μαυρίσουν πρόωρα και με τον πρώτο αέρα θα πέσουν με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής.

Όσον αφορά τη Σαμοθράκη, όπου κάθε χρόνο υπάρχουν αψέκαστες δυσπρόσιτες για ψεκασμό περιοχές, παρότι μέχρι σήμερα η υπηρεσία  διενήργησε τρεις δολωματικούς ψεκασμούς και θα διενεργήσει ακόμη έναν, επειδή ο αριθμός των συλλήψεων δάκου αυξάνεται επικίνδυνα, συστήνεται οπωσδήποτε ψεκασμό με διασυστηματικό εντομοκτόνο επαφής και στομάχου με την δραστική ουσία acetamiprid 20%, από τους ίδιους τους ελαιοκαλλιεργητές προκειμένου να μη χαθεί η παραγωγή.

Τέλος στα ελαιοκτήματα της Μαρώνειας όπου επίσης η υπηρεσία  διενήργησε τρεις δολωματικούς ψεκασμούς και εναπόκειται να διενεργηθεί ακόμη ένας, επειδή ακόμη ο αριθμός των συλλήψεων του δάκου είναι σε ανεκτά επίπεδα οι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να επισκέπτονται τα κτήματα τους και να εξετάζουν δειγματοληπτικά τους ελαιόκαρπους στην περίπτωση δε, που θα παρατηρηθούν τσιμπήματα του ελαιόκαρπου, συστήνεται η διενέργεια συμπληρωματικού ψεκασμού από τους ίδιους τους ελαιοκαλλιεργητές καθ’ υπόδειξη των τοπικών γεωπόνων.

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για εθελοντές πυροσβέστες

editor

Ματαιώνεται η διοργάνωση του Run Greece για το 2020

editor

Παρέμβαση ΗΠΑ για τον Έβρο: Η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις

editor
28/03/2024 11:41