28 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Με εκδηλώσεις θα γιορταστεί η γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Μια από τις πιο θλιβερές επετείους της νεότερης ελληνικής ιστορίας είναι αυτή της κατάρρευσης του μικρασιατικού μετώπου που οδήγησε στη στρατιωτική ήττα και συντριβή, αλλά και στον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων από την μικρασιατική γη. Τα ιστορικά γεγονότα του Αυγούστου-Σεπτεμβρίου του 1922 έχουν καταγραφεί στο σύνολό τους με τον τίτλο «Μικρασιατική Καταστροφή».

Η ήττα του 1922 μπορεί να συγκριθεί με αυτήν του 1453 και να θεωρηθεί ακόμα και μεγαλύτερη, γιατί μ’ αυτήν ξεριζώθηκε η από χιλιάδων ετών ελληνική παρουσία στην ιωνική γη.

Η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων στις 24 Σεπτεμβρίου 1998 (ΦΕΚ Α 234 / 13.10.1998) και τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου.

Την πρωτοβουλία είχαν αναλάβει τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με μικρασιατική καταγωγή, ο Γιάννης Καψής, ο Γιάννης Διαμαντίδης και ο Γιάννης Χαραλάμπους, οι οποίοι κατέθεσαν τη σχετική πρόταση νόμου στις 12 Μαΐου 1997.

Για την πόλη της Αλεξανδρούπολης, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ορίζεται ως εξής:

ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Ώρα 10:30: Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της Δόμνας Βισβίζη

Ώρα 10:40: Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Δόμνας Βισβίζη από τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, τους Βουλευτές του Νομού, τον Στρατηγό Δ/τη ΧΙΙ Μ.Π., τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, από τον εκπρόσωπο του Δ.Π.Θ., τον Διευθυντή της ΕΛ.ΑΣ., τον κεντρικό Λιμενάρχη, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπως και από εκπροσώπους Ν.Π.Δ.Δ. & Ι.Δ. που επιθυμούν να τιμήσουν την επέτειο.

Οι παρακάτω αρχές παρακαλούνται να φροντίσουν:

α) Η Ιερά Μητρόπολη για τις ιεροτελεστίες

β) Η XII Μ/Κ Μ.Π. για την απόδοση τιμών από δύο οπλίτες ΣΝ και έναν σαλπιγκτή στο χώρο του μνημείου

γ) Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης για τη διευθέτηση του χώρου του μνημείου, την ηχητική εγκατάσταση

δ) Η Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης για την τάξη

Τελετάρχες ορίζουμε την Σταυρούλα Κουρτίδου, υπάλληλο της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και τους Χρήστο Κυριαζίδη, Ευάγγελο Σιδερά, υπαλλήλους του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Εντυπωσιακές εικόνες: Αμερικανικά Abram και Bradley στην Θράκη (φωτογραφίες)

editor

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα για απασχόληση ανέργων ηλικίας 30 -45 ετών με επιδότηση

admin

Βολές του στρατού στο πεδίο βολής “Αετός”

editor
28/03/2024 19:20