23 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ το Σαββατοκύριακο στον Έβρο με αφορμή το περιστατικό ελονοσίας

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα βρεθεί το Σαββατοκύριακο στον Έβρο με αφορμή το περιστατικό ελονοσίας σε γυναίκα από το βόρειο τμήμα του νομού.

Σύμφωνα με την ert.gr η γυναίκα διαγνώσθηκε ότι νοσεί από ελεονοσία την περασμένη Τρίτη (25/08) όταν μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης  όπου παρακολουθείται και της χορηγούνται τα κατάλληλα φάρμακα.

Το κλιμάκιο επιστημόνων του ΕΟΔΥ, μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας και τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας, Κώστα Βενετίδη, θα επισκεφθεί δομές υγείας και συγκεκριμένα σημεία του νομού, προκειμένου να σχηματίσει μία εικόνα για τις ιδιαιτερότητές της περιοχής και για τις ειδικές συνθήκες που επιβάλλουν την εφαρμογή αυξημένων προληπτικών μέτρων, ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων από κουνούπια, όπως η ελονοσία και ο ιός του δυτικού Νείλου, κρούσματα του οποίου επίσης καταγράφηκαν φέτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τη νόσο, ετησίως καταγράφονται πανελλαδικά 20-110 εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας, δηλαδή κρούσματα που προσβλήθηκαν σε χώρα του εξωτερικού, ενώ τα τελευταία έτη, από το 2009 και μετά, καταγράφηκαν -σχεδόν κάθε έτος- σε ορισμένες (κυρίως αγροτικές) περιοχές της χώρας κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης. Μετά από κορύφωση της εγχώριας μετάδοσης το 2011-2012, ο αριθμός των κρουσμάτων με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης ακολούθησε πτωτική πορεία τα επόμενα έτη, με την καταγραφή κυρίως σποραδικών εγχώριων κρουσμάτων.

Η ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού.

Πηγή: e-evros.gr

 

Related posts

Ο σύλλογος Μακεδόνων Θρακών Φυλής τίμησε τα 102 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης στην Ελλάδα

editor

Σαμοθράκη: Κλειστά σήμερα και αύριο τα σχολεία λόγω καιρικών συνθηκών

editor

Χρήστος Μέτιος: Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον για την Περιφέρειά Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

editor
23/04/2024 9:20