19 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική Τοπικά Νέα

Αποθήκες με νιτρική αμμωνία υπάρχουν σε 233 σημεία της Ελλάδας – Τρεις αποθήκες και στον Έβρο

Η τρομακτική έκρηξη των 2.750 τόνων «νιτρικού αμμωνίου» στο λιμάνι της Βηρυτού που σκότωσε τουλάχιστον 137 άτομα και τραυμάτισε περίπου άλλους 5.000 κατοίκους, έφερε στο προσκήνιο αυτή την άγνωστη στους περισσότερους χημική ένωση που διαπιστώθηκε ότι όχι απλώς χρησιμοποιείται και στη χώρα μας, αλλά σε όλη την επικράτεια βρίσκονται διάσπαρτες δεκάδες μικρές ή μεγαλύτερες εγκαταστάσεις αποθήκευσης νιτρικού αμμωνίου.

Να ξεκαθαριστεί ωστόσο εξαρχής ότι αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν διασπαρεί σε όλη τη χώρα εν δυνάμει βόμβες που με ένα σπίρτο θα ανατιναχτούν.

Το νιτρικό αμμώνιο, γνωστό και ως άλας, θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο σε συγκεκριμένες συνθήκες καθώς είναι εύφλεκτο και για το λόγο αυτό ισχύουν ειδικοί κανόνες αποθήκευσής του.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την Ελλάδα που έχει υιοθετήσει την Ευρωπαϊκή Οδηγία Seveso που εφαρμόζεται σε εγκαταστάσεις που αποθηκεύουν επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχουν 233 λειτουργούσες επιχειρήσεις που διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους επικίνδυνων χημικών ουσιών.

Εγκαταστάσεις που αποθηκεύουν επικίνδυνες ουσίες με ποσότητες μεγαλύτερης από την οριακή (είναι αυτές που βλέπετε με κόκκινες κουκίδες στον χάρτη του Υπουργείου) είναι υποχρεωμένες μεταξύ άλλων να υποβάλλουν στις αρμόδιες αρχές Σχέδιο Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης το οποίο εγκρίνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης σε μία σημαντική αποκάλυψη προέβη το ελληνικό τμήμα του VICE, το οποίο σε ρεπορτάζ του αναφέρει πως 81 κιβώτια αντίστοιχων εκρηκτικών που προκάλεσαν τη φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού παραμένουν τα τελευταία 2,5 χρόνια σε τρία στρατόπεδα της Βορείου Ελλάδος.

Powergel, ANFO και νιτρική αμμωνία, αντίστοιχες, δηλαδή, ουσίες που προκάλεσαν τη φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, παραμένουν τα τελευταία δυόμιση χρόνια σε στρατόπεδο. Πρόκειται για το φορτίο του πλοίου «Ανδομέδα», το οποίο είχε ακινητοποιηθεί στον κόλπο του Μιραμπέλου Λασιθίου στη βορειοανατολική Κρήτη τον Ιανουάριο του 2018. Τα εκρηκτικά κατασχέθηκαν με την κατηγορία ότι ο τελικός προορισμός τους ήταν η εμπόλεμη Λιβύη σπάζοντας το διεθνές εμπάργκο.

Από σειρά δικαστικών και στρατιωτικών εγγράφων που είδε το VICE, αποκαλύπτεται η επικινδυνότητα του φορτίου και ο πονοκέφαλος των ειδικών υπηρεσιών για τη διαχείριση της υπόθεσης.

Στρατιωτικές πηγές με τις οποίες επικοινώνησε ο ΑΝΤ1, αναφέρουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αναλάβει με εντολή των δικαστικών αρχών τη φύλαξη ποσοτήτων εκρηκτικών που έχουν κατασχεθεί με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Από αρμόδια κλιμάκια πραγματοποιούνται περιοδικές επιθεωρήσεις, ενώ από τις Ε.Δ. έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες για την όσο το δυνατόν σύντομη αποδέσμευσή τους, προκειμένου να καταστραφούν.

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Αθανάσιος Γκακίδης: «Να παραμείνει η Ορεστιάδα στην… πρώτη γραμμή»

admin

Παράσυρση ατόμου από αμαξοστοιχία

admin

Καβάλα: Συνελήφθη ημεδαπός ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας 4 μη νόμιμους μετανάστες

editor
19/04/2024 10:04