28 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Αλεξανδρούπολη

Την Πέμπτη 6 Αυγούστου, η Εκκλησία μας τιμά την μεγάλη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος μας και πανηγυρίζει ο ομώνυμος και μεγαλόπρεπος Ιερός Ναός της πόλεώς μας. Η τέλεση των ακολουθιών θα γίνει σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό που έχει προσδιορίσει το Υπουργείο Υγείας.

Την Τετάρτη 5 Αυγούστου το απόγευμα στις 7.30′ μ.μ. θα τελεσθεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία. Αμέσως μετά στις 10.00′ με 11.00′ θα τελεσθεί βραδυνή Θεία Λειτουργία.

Την Πέμπτη 6 Αυγούστου το πρωί, από 7.00′-10.00′, θα τελεσθεί ο Πανηγυρικός Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας θα ευλογηθούν, κατά το έθος, οι απαρχές των καρπών της αμπέλου.

Αμέσως μετά θα τελεσθεί και δεύτερη Θεία Λειτουργία από 10.30′ μέχρι τις 11.30′.

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος είναι γεγονός από τη ζωή του Ιησού Χριστού, κατά το οποίο ο Χριστός, ύστερα από ανάβαση πάνω σε ένα βουνό μαζί με τους μαθητές του Πέτρο, Ιωάννη και Ιάκωβο, μεταμορφώθηκε και φωτοβολούσε με δόξα. Περιγράφεται στα Συνοπτικά Ευαγγέλια, ενώ αναφέρεται και στην Β΄ Επιστολή Πέτρου. Επίσης, θεωρείται ότι η αρχή του Κατά Ιωάννη Ευαγγελίου αναφέρεται σε αυτή.

Σύμφωνα με αυτές τις αναφορές, ο Ιησούς μαζί με τρεις από τους αποστόλους, τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη, ανέβηκαν σε ένα βουνό (το όρος της Μεταμορφώσεως, το οποίο παραδοσιακά αναγνωρίζεται ως το όρος Θαβώρ) για προσευχή. Επάνω στο βουνό οι τρεις απόστολοι έκατσαν να ξεκουραστούν και κοιμήθηκαν. Όταν ξύπνησαν είδαν τον Ιησού να φωτοβολεί με λαμπρό φως και τα ρούχα του είχαν γίνει λευκά.

Μαζί του βρίσκονταν και συνομιλούσαν δύο άντρες, ο Μωυσής και ο Προφήτης Ηλίας. Στη συνέχεια τους κάλυψε νέφος και ακούστηκε μια φωνή από τον ουρανό να αναφέρει «Οὗτος ἐστὶν ὁ υἱός μου ὁ ἀγαπητός· αὐτοῦ ἀκούετε», δηλαδή αυτός είναι ο γιος μου, να τον ακούτε.

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

ΓΕΕΘΑ: Βράβευση υπαξιωματικών για την αποκατάσταση των φθορών στον Έβρο

editor

Δήμαρχος Ξάνθης: Συνεπείς απέναντι στην κοινωνία προχωράμε τις διαδικασίες για το ανοιχτό Κολυμβητήριο

editor

Νέοι υποψήφιοι σύμβουλοι στην παράταξη Άρχη

editor
28/03/2024 11:29