19 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική Τοπικά Νέα

Η Τουρκία εξέφρασε την ενόχλησή της για κοινές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ με κέντρο την Αλεξανδρούπολη

Οχληση για την στάση που τήρησαν οι ΗΠΑ κατά στην πρόσφατη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εκφράζει άρθρο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του (κρατικού) τουρκικού δικτύου TRT.

Ο συντάκτης του άρθρου αφού αναφέρεται στην επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα τον περασμένο Οκτώβριο και στα όσα συμφωνήθηκαν τότε  στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας, θυμίζει τις επικριτικές δηλώσεις του  επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας για τις κινήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και έπειτα περιγράφει τις αμερικανικές κινήσεις στην πρόσφατη κλιμάκωση που πυροδότησε η έκδοση της Navtex .

«Το Πεντάγωνο ενεργοποίησε τη χρήση των στρατιωτικών βάσεων και εγκαταστάσεων στην Αλεξανδρούπολη, μόλις 30 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα», σημειώνει.
Και παρότι μόνο το ΝΑΤΟ θεωρητικά μπορεί να χρησιμοποιεί αυτές τις βάσεις, ακούστηκε ότι τα αμερικανικά πλοία έφεραν ακόμη και ελληνικές και βυζαντινές σημαίες  καθώς πλησίαζαν το λιμάνι, αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου με ελαφρά δυσπιστία για το εάν η είδηση αυτή ( που σημειωτέον έχει ήδη επισημανθεί ως “fake news” ) ήταν όντως ψευδής.

Αναφερόμενος στη βάση της Αλεξανδρούπολης, ο συντάκτης την ερμηνεύει ως απόπειρα των ΗΠΑ να  δημιουργήσουν μία εναλλακτική στις αντίστοιχες της Τουρκίας, ενώ από το στόχαστρό του δεν ξεφεύγουν ούτε οι δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ και η τοποθέτησή του ότι τα ελληνικά  νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Ο συντάκτης επικαλείται δηλώσεις του Hasan Ozkan (του ερευνητικού κέντρου στρατηγικής Rumelia Balkan Strategic Research Center) ο  οποίος χαρακτηρίζει την βάση της Αλεξανδρούπολης ως κείμενη ενάντια στη Συνθήκη της Λωζάνης, καθώς «βρίσκεται μέσα στη ζώνη των 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένη».

Επαναλαμβάνει δε τα περί παραβίασης του δικαιώματος τη αυτοδιάθεσης των «Τούρκων» της Δυτικής Θράκης γεγονός που επιδεικνύει ασέβεια στη Συνθήκη  κλπ.

Καταλήγει δε ότι η βάση στην Αλεξανδρούπολη μπορεί να ζημιώσει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, καλώντας τις ΗΠΑ να είναι περισσότερο ανοιχτές και διαφανείς σε κάθε άσκηση που διεξάγουν με την Ελλάδα, ιδιαίτερα στην Αλεξανδρούπολη, ως συνιστά ένα σημαντικό βήμα να μην επιδεινώνονται  οι σχέσεις  της Ουάσινγκτον με την Τουρκία.

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Στον Έβρο έρχονται την Τετάρτη ο Ν.Δένδιας με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε Ζ.Μπορέλ

editor

Ξεκινά κύκλος ενημέρωσης & εκπαίδευσης από το Εμπορικό Επιμελητήριο Έβρου

editor

Ουραγός στην ανταγωνιστικότητα η Ελλάδα- ΝΔ: Ευτυχώς φτάνει η ώρα της ανάπτυξης

admin
19/03/2024 8:28