19 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία Τοπικά Νέα

Αλεξανδρούπολη: Έφτασαν στο λιμάνι οι σωλήνες του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου IGB (φωτορεπορτάζ)

Οργασμός μεταφορικής δραστηριότητας για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αφού μετά τον ερχομό του τεράστιου αμερικανικού πλοίου “ENDURANCE” που ξεφόρτωσε το στρατιωτικό υλικό των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ για την άσκηση του ΝΑΤΟ στην Ρουμανία, σήμερα είχαμε μια διαφορετική άφιξη.

Συγκεκριμένα, έφτασε το πλοίο “M/V Atlas Wind” που εκφόρτωσε σωλήνες του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδος – Βουλγαρίας IGB, τις οποίες ως γνωστόν έχει αναλάβει να κατασκευάσει η Σωληνουργία Κορίνθου. Είναι χαρακτηριστική αυτή η φωτογραφία, όπου στο βάθος φαίνεται το αμερικανικό πλοίο “JUMA” που έχει τα τελευταίας τεχνολογίας προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης και βρίσκεται στην περιοχή για υποστήριξη των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Το ξεφόρτωμα έγινε στην προβλήτα Νο 8 του νέου εμπορικού λιμένα και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ αναρτώντας στην προσωπική του σελίδα τις φωτογραφίες δεν έκρυψε την ικανοποίηση του, συνδυάζοντας φυσικά το συγκεκριμένο γεγονός με αυτό που προηγήθηκε. Την εξυπηρέτηση με την συνδυασμένη μεταφορά πλοίου και σιδηροδρόμου των αμερικανικών στρατευμάτων (είχε όμως εμπορικό πρόσημο η συγκεκριμένη ενέργεια) και τώρα με την χρησιμοποίηση πλοίου και της Εγνατίας Οδού. Πάντα όμως με επίκεντρο το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο με την προοπτική απόκτησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών από ιδιώτες επενδυτές, δείχνει έτοιμο για να αναπτυχθεί-επιτέλους-και σε εμπορευματικό κέντρο.

Κι όλα αυτά, την ίδια στιγμή που… κάποιες ιδεοληπτικές φωνές οπισθοδρόμησης ή και πρόσκαιρων επικοινωνιακών εντυπώσεων για μικροπολιτικούς, μικροκομματικούς αλλά και… μικροαυτοδιοικητικούς επικοινωνιακούς λόγους, θέλουν να το κρατήσουν στην ανυποληψία, την στασιμότητα και να παραμείνει αναξιοποίητο όπως εδώ και δεκαετίες.

Έγραψε λοιπόν χαρακτηριστικά ο κ.Χατζημιχαήλ:

“Ταυτόχρονη και παράλληλη εξυπηρέτηση πολλών και διαφορετικών φορτίων!

Συγκλονιστική η πρώτη φωτογραφία!!!”

Η εταιρεία κατασκευάζει τον αγωγό, αλλά

δείχνει “εξαφανισμένη” στην περιοχή του Έβρου
Ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας, γνωστός ως IGB, θα έχει μήκος 182 χιλιόμετρα και θα συνδέει την περιοχή της Κομοτηνής με την Στάρα Ζαγόρα. Είχε προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία ως τα τέλη του 2020, αλλά είναι άγνωστο αν τελικά συμβεί κάτι τέτοιο. Θα μπορεί να λάβει φορτία τόσο από τον αγωγό TAP, ο οποίος την ίδια χρονιά θα αρχίσει να τροφοδοτεί την Ευρώπη με φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, όσο και από τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που σχεδιάζεται ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, όταν αυτός λειτουργήσει.

Αν και έχει πάντως ξεκινήσει η κατασκευή του, τόσο η κοινοπραξία στην οποία ανήκει όσο και η ελληνική κατασκευαστική που έχει αναλάβει το έργο για την ελληνική πλευρά, η “ΑΒΑΞ”, είναι κυριολεκτικά “εξαφανισμένες” από την περιοχή του Έβρου, όπου θα υπάρξει ένα τμήμα του αγωγού. Επέλεξε να έχει γραφεία στο νομό Ροδόπης, δεν γνωρίζει κανείς αν θα δώσει ανταποδοτικά στον δήμο Αλεξανδρούπολης και γενικότερα στον Έβρο, δεν ξέρουμε αν η πρώην δημοτική αρδχή του Βαγγέλη Λαμπάκη ή και η καινούργια του Γιάννη Ζαμπούκη συζήτησαν και απαίτησαν (όπως θα έπρεπε κάτι τέτοιο) και σε αντίθεση με την κατασκευή του ΤΑΡ (αν και τα μεγέθη είναι εντελώς διαφορετικά), η κατασκευή του IGB δίνει την εντύπωση ότι γίνεται στα… μουλωχτά.

Οι εταιρείες βέβαια την δουλειά τους κάνουν και προσπαθούν να αποφύγουν τις λεγόμενες δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης προς τις τοπικές κοινωνίες, των οποίων εκμεταλλεύονται τις περιοχές, αλλά εκεί θα πρέπει οι θεσμικοί φορείς και εν προκειμένω της Αλεξανδρούπολης και του Έβρου γενικότερα, να διεκδικήσουν πράγματα απαιτώντας την υλοποίηση τους.

Πηγή: Evros-news.gr

 

 

Related posts

Παρουσία Στέλιου Πέτσα και Ευρωπαίου Επιτρόπου το Επιστημονικό Συνέδριο ΓΓ-ΤΑ στην Ξάνθη (φωτο, βίντεο)

editor

Ξάνθη: Σύλληψη ημεδαπού για άσκηση πλανόδιου υπαίθριου εμπορίου χωρίς άδεια

editor

Πασχάλιος Εγκύκλιος Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου

editor
19/04/2024 10:57