29 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική Τοπικά Νέα

Αλεξανδρούπολη: Η επίσκεψη και οι συναντήσεις της Γιάννας Αγελλοπούλου-Δασκαλάκη με δήμαρχο και θεσμικούς

Με στόχο την επικοινωνία του μηνύματος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», ότι τιμούμε την ιστορία μας και οραματιζόμαστε το μέλλον και με τους πολίτες της Θράκης η Πρόεδρος της επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη.

Αυτό έγινε με αφορμή την υποβολή προτάσεων στην Επιτροπή από τη δημοτική αρχή Αλεξανδρούπολης του Γιάννη Ζαμπούκη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των εκδηλώσεων εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821.

Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή της επειδή έχουν γίνει τόσα πολλά και σημαντικά πράγματα στην περιοχή, τα οποία διαπίστωσε, όπως είπε, “κατά την επίσκεψή της σε μουσεία της πόλης και από τη συνομιλία της με μαθητές ομάδων ρομποτικής σχολείων της Αλεξανδρούπολης, που έχουν διακριθεί σε πανελλήνιους και ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς”.

Κατά την παρουσίαση του έργου της  Επιτροπής «Ελλάδα 2021» τόνισε ότι για την υλοποίησή του χρειάζεται η συμμετοχή όλων των Ελλήνων. Αναφορικά με το τι σημαίνει ο εορτασμός των 200 χρόνων είπε ότι “ουσιαστικά το 1821 είναι το ορόσημο που η Ελλάδα πια δημιουργείται σαν ένα οργανωμένο κράτος. Σαν μια χώρα με δομή, με Συντάγματα…”.

Επίσης έκανε μια συνοπτική αναφορά στην ιστορία των δυο αιώνων που μεσολάβησαν από την Επανάσταση του 1821 ως τις ημέρες μας: “Η Ελλάδα πέρασε ραπίσματα, έκανε τομές, έδωσε μάχες… Η Επανάσταση έδωσε το έναυσμα, το τι γίναμε. Αλλά 200 χρόνια μας έφεραν να είμαστε δημοκρατικοί, να είμαστε ένα κράτος που είμαστε σε πολλά πράγματα καινοτόμο… στα γενέθλια αυτής της χώρας θα πρέπει να κοιτάξουμε τι μας συγκινεί, μας εμπνέει, τι μας κάνει και να ντρεπόμαστε απ’ το παρελθόν. Πως θα προχωρήσουμε τα επόμενα χρόνια”.

Το σκεπτικό της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

“Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι αν κάτι θα έχει αξία, θα πρέπει ν’ αφήσει μια σφραγίδα και βλέπουμε ότι έχετε τέτοιες ιδέες που συνδέουν το ότι είσαστε ένα σταυροδρόμι και χωνευτήρι πολιτισμού, που έχει πολύ μεγάλη σημασία. Έχετε μία θρησκευτική παράδοση που πηγαίνει πίσω αιώνες… κι ένα σπάνιο τοπόσημο που δείχνει και Ανατολή και Δύση. Συνδέει διαφορετικές ηπείρους, συνδέει πολιτισμούς… Το πιο σημαντικό είναι ότι έχει δημιουργικούς ανθρώπους” εξήγησε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Πρόσθεσε επίσης: “Για όλους εσάς, εμάς και όλη την Ελλάδα, η ερώτηση είναι τι θα κάνουμε που θα μπορέσει να δείξει τι έχουμε στους ώμους μας, τι μας πλήγωσε αλλά και τι έχουμε στο μυαλό και την καρδιά μας τώρα που θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε. Αυτός είναι ο στόχος. Αυτή είναι η δική μας υπόθεση…Έχουμε μια υποχρέωση, να σταθούμε όρθιοι και στέκεται όρθιος αυτός που θυμάται αυτά που τον κάνανε υπερήφανο, που τον κάνανε αυτό που είναι τώρα και να προετοιμάσει το μέλλον…”.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Γιάννα Αγγελοπούλου δώρισε στον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστο Μέτιο και τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Γιάννη Ζαμπούκη, τον «Προπομπό», του νομισματικού προγράμματος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», που απεικονίζει το έργο του λαϊκού ζωγράφου Θεοφίλου Χατζημιχαήλ «Αναγεννηθείσα Ελλάδα», διευκρινίζοντας πως τα έσοδα από την πώλησή του, θα επιτρέψουν στην επιτροπή να χρηματοδοτήσει δράσεις σε όλη την Ελλάδα.

Συναντήθηκε μάλιστα με τον κ.Μέτιο και δημάρχους του Έβρου στο Νομαρχείο, ενώ στη συνέχεια είχε συζήτηση με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του δήμου Αλεξανδρούπολης στην Δημοτική Βιβλιοθήκη. Εκεί άκουσε τις απόψεις και τις προτάσεις τους και ανέλυσε επίσης το έργο της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” και τις δράσεις οι οποίες θα υπάρξουν.

Οι προτάσεις του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Κατά την συνάντηση με την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου υποβλήθηκαν προτάσεις για δυο σημαντικές δράσεις:

-Τη δράση «Η Αλεξανδρούπολη 100 χρόνια μετά», που απευθύνεται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου που απαντούν σε ερωτηματολόγιο που σχεδιάστηκε από μηχανικούς, ειδικούς επιστήμονες και καθηγητές ρομποτικής , για το πως φαντάζονται την Αλεξανδρούπολη 100 χρόνια μετά, με την αφορμή της φετινής επετείου του εορτασμού των 100 ετών από την ενσωμάτωση της Αλεξανδρούπολης στον Εθνικό κορμό.

Η ψηφιακή καταγραφή, μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων, θα αποτυπώσει το σχέδιο της μελλοντικής τους πόλης, με παιδικές χαρές σχεδιασμένες από ομάδα ρομποτικής, κτίρια με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα, παρεμβάσεις σε ιστορικά μνημεία και δημιουργία χώρων πρασίνου.

-Τη δράση «Αγροκτηνοτροφική κατασκήνωση». Μία παιδοκεντρική πρόταση για δράσεις που θα αφήσουν ουσιαστική κληρονομιά στις επόμενες γενιές και στήριξη του αγροτικού πληθυσμού του Δήμου, μέσα από την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα και τη στήριξη των αγροτικών προϊόντων του τόπου. Η παιδική αγροκτηνοτροφική κατασκήνωση θα υλοποιηθεί στη δημοτική ενότητα Φερών, σε απόσταση 28 χλμ από την Αλεξανδρούπολη, όπου η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία.

Στην κατασκήνωση τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν ξεχωριστές εμπειρίες μέσα από τη διδακτική, βιωματική, δημιουργική απασχόλησή τους σε ευχάριστες δράσεις όπως το ψάρεμα, οι καλλιέργειες, το άρμεγμα, η φροντίδα των ζώων.

Πηγή: Evros-news.gr

 

Related posts

ΠΓΝΑ: Αρνητικό το δεύτερο τεστ κορονοϊου στο 6 μηνών βρέφος

editor

SILVER ALERT: Εξαφάνιση άνδρα στην Αλεξανδρούπολη

editor

Συνελήφθη 47χρονος αλλοδαπός ο οποίος διώκεται με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης

admin
29/03/2024 10:36