29 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Υγεία

Τι θέση έχει η πίτσα στη διατροφή μας;

Οι ειδικοί του dietzone.gr απαντούν σε ό,τι αφορά την αγαπημένη μας ιταλική νοστιμιά.
Καθώς οι ρυθμοί της ζωής μας είναι ιδιαίτερα αυξημένοι, υπάρχουν πολλές φορές που δε προλαβαίνουμε να μαγειρέψουμε και θέλουμε κάτι εύκολο και γρήγορο. Μία γρήγορη και σίγουρα χορταστική λύση είναι η πίτσα. Αποτελεί όμως μία υγιεινή επιλογή;

Πλέον υπάρχουν αμέτρητες επιλογές ανάμεσα στις οποίες πρέπει να επιλέξουμε. Με λεπτή ή αφράτη ζύμη, με γέμιση στο στεφάνι, με αλλαντικά, με κρέμα γάλακτος, κατεψυγμένη, φρέσκια, σε κομμάτι, κανονική ή και πολύ μεγάλη. Ποια είναι, όμως, η καλύτερη και η πιο υγιεινή επιλογή που μπορούμε να κάνουμε έτσι ώστε να απολαύσουμε την αγαπημένη μας πίτσα;

Μία γρήγορη και εύκολη επιλογή είναι η κατεψυγμένη πίτσα, με την οποία μπορείτε να έχετε ένα έτοιμο γεύμα σε 15-20 λεπτά. Η αλήθεια είναι όμως ότι οι κατεψυγμένες πίτσες περιέχουν πολλές θερμίδες όπως επίσης και λιπαρά αλλά και αυξημένη ποσότητα αλατιού. Επιπλέον προκειμένου να είναι ανθεκτικές στο χρόνο περιέχουν και πληθώρα συντηρητικών και μεγάλη ποσότητα σακχάρων .

Το να παραγγείλουμε μία πίτσα από κάποια πιτσαρία είναι κάτι που επίσης θέλει λίγη προσοχή. Στα περισσότερα καταστήματα, όπου πλέον υπάρχουν αμέτρητες επιλογές στα είδη της πίτσας, μπορεί να συναντήσουμε έτοιμες, κατεψυγμένες παρασκευές και επομένως πλούσιες  σε συντηρητικά, σάκχαρα και πολλά ανεπιθύμητα λιπαρά. Υπάρχουν όμως και κάποια καταστήματα τα οποία σου δίνουν τη δυνατότητα να φτιάξεις τη δική σου πίτσα και επομένως να επιλέξεις ανάμεσα σε αφράτη ζύμη με ψηλό ποσοστό υδατανθράκων ή σε λεπτή ζύμη, λευκή ή ολικής άλεσης, όπως επίσης και να βάλεις τυρί της επιλογής σου και πληθώρα λαχανικών που θα σε γεμίσουν με φυτικές ίνες και θα σε χορτάσουν πιο εύκολα.

Η καλύτερη και πιο υγιεινή λύση όμως είναι η σπιτική πίτσα. Η συνταγή για να κάνετε τη ζύμη της πίτσας είναι πολύ απλή καθώς περιλαμβάνει μόνο αλεύρι, μαγιά, νερό και αλάτι. Παρασκευάζοντας την πίτσα σπίτι σας μπορείτε να γνωρίζετε ακριβώς και να έχετε πλήρη έλεγχο των υλικών που χρησιμοποιούνται καθώς επίσης και την ποιότητά τους. Η πίτσα σαφώς αποτελεί ένα πλήρες γεύμα και μπορεί να είναι πολύ θρεπτική εφόσον χρησιμοποιηθούν τα κατάλληλα υλικά.

Πώς η πίτσα μπορεί να αποτελέσει μία υγιεινή επιλογή λοιπόν;

Ξεκινώντας από τη ζύμη, καλό είναι να προτιμάτε λεπτή ζύμη ολικής άλεσης ή ακόμα εναλλακτικά να φτιάξετε ζύμη από κολοκύθι ή κουνουπίδι που θα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να προκαλεί μεγαλύτερο κορεσμό και να σας χαρίζει πολύ χαμηλότερο αριθμό θερμίδων. Η σάλτσα που θα χρησιμοποιείται προτιμήστε να είναι μία απλή σάλτσα ντομάτας στην οποία μπορείτε να προσθέσετε μπαχαρικά και να ανεβάσετε την ένταση της γεύσης χωρίς προσθήκη ζάχαρης και λιπαρών. Το τυρί που θα χρησιμοποιήσετε μπορεί να είναι χαμηλό σε λιπαρά κι έτσι να γλιτώσετε περιττές θερμίδες και λίπος. Τέλος, μπορείτε να προσθέσετε γαλοπούλα ή κοτόπουλο σε φέτες ή ακόμα και ψητό κοτόπουλο κι έτσι να δημιουργήσετε ένα πλήρες γεύμα. Δεν ξεχνάμε όμως και τα λαχανικά τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα στην πίτσα ενισχύοντάς την με πολλές φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η πίτσα φυσικά και μπορεί να έχει θέση στη διατροφή μας και να αποτελεί μέρος προσπάθειας διατήρησης, αλλά και απώλειας βάρους αρκεί να κάνουμε σωστές και πιο υγιεινές επιλογές. Το να την παρασκευάσουμε μόνοι μας είναι ιδανικό, ωστόσο σε περιπτώσεις που θα υπάρχει πίτσα από κάποιο κατάστημα φυσικά και μπορεί να καταναλωθεί πάντα με μέτρο και σε συνδυασμό με μία μεγάλη και χορταστική σαλάτα, αλλά και να μην ξεπερνάει σε συχνότητα τις λίγες φορές τον μήνα. Ένα καλό tip είναι να καταναλώσετε την πίτσα με μαχαιροπίρουνο έτσι ώστε να προλάβει ο εγκέφαλος να αντιληφθεί τον κορεσμό σας και να σταματήσετε τη σωστή στιγμή χωρίς να πάρετε παραπάνω περιττές θερμίδες.

Πηγή: naftemporiki.gr

Related posts

Ο Σόλων Τσούνης μοιράζεται μαζί μας το μυστικό ομορφιάς του

admin

Λεύκανση δοντιών! Με μία συνεδρία έχετε άμεσο αποτέλεσμα!

admin

Τελομερή – Το κλειδί για να αποκτήσεις τον έλεγχο της υγείας σου

admin
29/03/2024 16:19