16 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική Τοπικά Νέα

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έλυσε με τροπολογία, το χρόνιο πρόβλημα επιδότησης 12% των επιχειρήσεων της Θράκης

Ένα χρόνιο πρόβλημα και αίτημα των επιχειρήσεων της Θράκης, έλυσε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού χθες κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία που αφορά στην επιδότηση 12% του εργοδοτικού κόστους των επιχειρήσεων της περιοχής.

Με την συγκεκριμένη τροπολογία, τα οφειλόμενα από το κράτος ποσά θα συμψηφιστούν με φορολογικές, ασφαλιστικές και άλλες οφειλές των επιχειρήσεων. Να θυμίσουμε, ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το 2015 με τις Υπουργικές Αποφάσεις Σταθάκη, αντί να αποκαταστήσει την αδικία, την επέτεινε καταργώντας με αντισυνταγματικό τρόπο κάθε πρόσθετο κίνητρο για τη Θράκη από το 2016. Ήρθε όμως τον περασμένο Απρίλιο η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να καταργήσει την συγκεκριμένη απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και έτσι άνοιξε ο δρόμος για να επιστραφούν στις επιχειρήσεις της Θράκης χρήματα που δικαιούνται, έστω και με τον συμψηφισμό που θα υπάρξει με φορολογικές, ασφαλιστικές και άλλες οφειλές των επιχειρήσεων.

Έτσι, εμπράκτως ο Πρωθυπουργός κ.Μητσοτάκης και με την συγκεκριμένη τροπολογία αλλά και με την συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης, δείχνει το ενδιαφέρον του ίδιου και της Κυβέρνησης για την εθνικά ευαίσθητη περιοχή μας. Γιατί η απόφαση όταν υλοποιηθεί, θα δώσει ασφαλώς μια σημαντική “ανάσα” για τις επιχειρήσεις της περιοχής, ιδιαίτερα μάλιστα σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία. Κάτι που δεν έγινε επί χρόνια και συγκεκριμένα από το 2010.

Επιμελητήρια ΑΜ-Θ: Ευχαριστούμε τον Πρωθυπουργό

και τον υπουργό Οικονομικών που έδωσαν λύση

Με ανακοίνωση τους οι διοικήσεις των Επιμελητηρίων της Θράκης αλλά και όλης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ευχαριστούν δημόσια τον Πρωθυπουργό Κυριακό Μητσοτάκη, τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τους συναρμόδιους υπουργούς, για την συγκεκριμένη εξέλιξη:

“Για χρονικό διάστημα 10 ετών οι Διοικήσεις των Επιμελητηρίων της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, με επιστολές, παρεμβάσεις, συζητήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς, αγωνίστηκαν για να αποκατασταθεί η αδικία που συντελέστηκε εις βάρος των επιχειρήσεων της περιοχής μας, μετά την κατάργηση της επιδότησης του εργοδοτικού́ κόστους 12% και 4% αντίστοιχα. Οι ανεξόφλητες επί δεκαετία επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε παραμεθόριες περιοχές, δημιούργησαν τεράστια οικονομικά προβλήματα και στοίχισαν εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Μετά τη σημερινή εξέλιξη και την απόφαση της κυβέρνησης να επιλύσει ένα χρόνιο και σημαντικό πρόβλημα των επιχειρήσεων των παραμεθορίων περιοχών της χωράς, αισθανόμαστε δικαιωμένοι, αφού οι αρμόδιοι υπουργοί σας αποδέχθηκαν τις προτάσεις των Επιμελητηρίων, όπως αυτές διατυπώνονταν όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τις επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η απόφαση των συναρμοδίων υπουργείων δίνει ανάσα ζωής σε εκατοντάδες επιχειρήσεις μέσα από́ την ενίσχυση της ρευστότητας και περαιτέρω διασφαλίζει πολύτιμες θέσεις εργασίας.

Η Πολιτεία κατάλαβε τον καθημερινό αγώνα που δίνει η ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας, οι ακριτικές επιχειρήσεις μας και στηρίζει εμπράκτως τη βιωσιμότητά τους.

Το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ευχαριστεί δημόσια τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τους συναρμοδίους υπουργούς και αναμένουμε την άμεση εφαρμογή της προτεινόμενης διάταξης”.

Πηγή: Evros-news.gr

 

Related posts

Σύλληψη αλλοδαπού στον Έβρο με κλεμμένο αυτοκίνητο από τη Θεσσαλονίκη

editor

ΔΠΘ: Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα σε φοιτήτρια – Τι αλλάζει για τους ανεμβολίαστους φοιτητές λόγω κρούσματος

editor

Προετοιμάζονται για το χειμώνα περιοχές του Δέλτα του Έβρου

editor
16/04/2024 22:51