20 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία Τοπικά Νέα

Πυρετώδεις οι διαδικασίες για την ανάθεση των εργολαβικών συμβάσεων στο FSRU Αλεξανδρούπολης

Προχωρούν με γοργούς ρυθμούς πέντε έργα κατασκευής FSRU στην Ευρώπη, δηλαδή πέντε μονάδων παραλαβής και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Τα έργα αυτά πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία μέχρι και σε δύο χρόνια από σήμερα σε Κροατία, Κύπρο, Ελλάδα, Γερμανία και Τουρκία.
Πυρετώδεις είναι οι διαδικασίες για την ανάθεση των εργολαβικών συμβάσεων στο FSRU Αλεξανδρούπολης στην Ελλάδα ενώ ήδη στην Κροατία κατασκευάζονται τα λιμενικά έργα όπου θα γίνει η πρόσδεση της πλωτής μονάδας. Στην Γερμανία έχουν πέσει οι υπογραφές με την MOL (Mitsui O.S.K. Lines) για την ναυπήγηση και την ναύλωση του FSRU ενώ και για το έργο που επιτέλους θα φέρει το φυσικό αέριο στην Κύπρο έχουν ανατεθεί οι απαιτούμενες συμβάσεις στους αναδόχους.
Η Τουρκία έχοντας πλέον καταλάβει την αξία της προμήθειας φθηνού αερίου από πολλαπλούς προμηθευτές προετοιμάζεται να εγκαταστήσει το τρίτο FSRU και συνολικά πέμπτο σταθμό LNG για τη γειτονική χώρα.
Οι παραπάνω χώρες αλλά και όσες άλλες διαθέτουν τερματικά LNG, ιδιαίτερα σε Ευρώπη και Ασία, επενδύουν στις μονάδες FSRU αφού βλέπουν ότι τώρα αλλά και στο μέλλον το LNG θα είναι φθηνότερο από το αέριο αγωγού.
Αυτό είναι και το σημαντικότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που προσφέρουν στις αγορές ενέργειας τα FSRU, τα οποία αποτελούν ταχύτερες και οικονομικότερες λύσεις από τα χερσαία τερματικά.
Στην Ελλάδα τη δυνατότητα για ευελιξία και επιλογή πηγών προμήθειας θα απολαμβάνουν οι τελικοί καταναλωτές από το τέλος του 2022 οπότε και θα τεθεί σε λειτουργία το mega project της Gastrade στην Αλεξανδρούπολη.

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Εγκαινιάστηκε το Στρατιωτικό Επιτηρητικό Φυλάκιο 1 στις Καστανιές Έβρου (φωτο)

editor

Υπεγράφη η σύμβαση για τις εργασίες εξωραϊσμού στον χώρο αναψυχής “Δενδράκι” στις Σάπες

editor

Ροδόπη: Διενέργεια δωρεάν rapid test

editor
20/04/2024 9:51