2 Οκτωβρίου, 2022
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κόσμος Πολιτική

Τουρκία: Πιθανόν αύριο η απόφαση του ΣτΕ για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί αύριο, Παρασκευή, από το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας το ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο το 1934 ήταν παράνομη. Μια τέτοια απόφαση ανοίγει έτσι τον δρόμο για την μετατροπή της σε τζαμί, παρά τις διεθνείς ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί έντονα το τελευταίο διάστημα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προτείνει τη μετατροπή σε μουσουλμανικό τέμενος του ναού του έκτου αιώνα, ο οποίος είναι σήμερα ένα από τα μνημεία που δέχονται τις περισσότερες επισκέψεις στην Τουρκία.
Η προοπτική μιας τέτοιας ενέργειας έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ Αμερικανών, Ρώσων και Ελλήνων αξιωματούχων πριν από την ετυμηγορία του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της Τουρκίας, το οποίο πραγματοποίησε ακροαματική συνεδρίαση για το θέμα την περασμένη Πέμπτη.
Αυτό που εξετάζει το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας είναι η νομιμότητα της απόφασης που ελήφθη το 1934, δέκα χρόνια μετά τη δημιουργία της σύγχρονης λαϊκής Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ, για τη μετατροπή του κτιρίου σε μουσείο.
Σημερινό δημοσίευμα του ξένου Τύπου τονίζει ότι είναι σημαντικό να θυμούνται όλοι ότι η Αγία Σοφία αποτελεί τοποθεσία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, η οποία επί του παρόντος υπαγορεύει ότι πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους. Επομένως, οποιαδήποτε αλλαγή στην Αγία Σοφία θα απαιτούσε έγκριση από την εν λόγω Επιτροπή.

Πηγή: naftemporiki.gr

Related posts

Γ.Πλακιωτάκης: “Σχεδιάζουμε να δοθεί ένα σκάφος στο νησί της Σαμοθράκης για την θωράκιση του νησιού”

editor

Σηκώνουν μπαϊράκι με τα Bayraktar – Νέα υπερπτήση τουρκικού drone πάνω από την ΚΩ – Επιζητούν …κατάρριψη

editor

Ν. Παναγιωτόπουλος: Απετράπη η παράνομη είσοδος άνω των 61.500 ατόμων στην περιοχή του Έβρου

editor
02/10/2022 20:04