28 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία

Τσώνης: «Ασφυκτιούμε» μετά τον τουριστικό περιφερειακό «εγκλεισμό» μας

Ανοιχτή επιστολή για τον τουρισμό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης εξέδωσε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Θανάσης Τσώνης, μετά τον τουριστικό περιφερειακό «εγκλεισμό» μας, όπως σχετικά αναφέρει.
Με πλήρη Σεβασμό στη θεμελιώδη αρχή της Δημόσιας και Ατομικής Υγείας, καθώς και στις τεθείσες κυβερνητικές προτεραιότητες για τη διαφύλαξη του ύψιστου αυτού αγαθού, δίνουμε έναν έντιμο καθημερινό αγώνα κόντρα στις πολλαπλές αντιξοότητες που έχουν προκληθεί, τόσο από τον ίδιο τον Κορωνοϊό, όσο και τα δυσβάσταχτα, ορισμένες φορές, προληπτικά μέτρα.
Δυστυχώς η, δεδομένων των αναλογιών, ελπιδοφόρα έναρξη της «τουριστικής» περιόδου στην Περιφέρειά μας, στη βάση κυρίως του οδικού Τουρισμού, δέχτηκε ένα βαρύτατο πλήγμα από την απόφαση για κλείσιμο των περιφερειακών συνοριακών διελεύσεων από τη Βουλγαρία.
Ένα πλήγμα, που ίσως αποβεί καθοριστικό για την τουριστική οικονομία της Περιφέρειάς μας, ταυτόχρονα όμως και όλων των συμβαλλόμενων και σχετιζόμενων οικονομικών δραστηριοτήτων στον τόπο μας.
Ενώ είναι αναγκαία κάθε είδους συντεταγμένη ανάδειξη του τεράστιου, για το άμεσο μέλλον της Οικονομίας μας, προβλήματος, που εδώ και λίγες μέρες επιδεινώνεται, η δική μας δραστηριοποίηση αφορά πρωτίστως στην ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων, που στοχευμένα μπορούν, όχι απλά να ανακουφίσουν τον κόσμο μας, αλλά να προσφέρουν ένα απολύτως επαρκές και λειτουργικό πλαίσιο για όλους μας. Εργαζομένους, Επιχειρήσεις, θεσμικούς Φορείς και Υπηρεσίες.
Οι «λογικές αντιφάσεις» και παράδοξα στην πρακτική εφαρμογή του πρόσφατου μέτρου είναι το ελάχιστο που μπορεί κανείς να καταδείξει.
Στο επίκεντρο της δικής μας ωστόσο Αντίληψης βρίσκεται η δυνατότητα υποστήριξης δυναμικών, ψύχραιμων και βαθιά δομημένων λύσεων. Τέτοιων, που πραγματικά μπορούν κάθε αντιξοότητα να τη μετατρέπουν σε Ευκαιρία.
Ήδη από τις αρχές του περασμένου Μάη η Αντιπεριφέρεια Τουρισμού υπέβαλε στο Υπουργείο Τουρισμού ένα πραγματικά μοναδικό σε όλη την Ελλάδα σχεδιασμό δράσεων έκτακτων συνθηκών, με διπλό στόχο, αφενώς την υγειονομική διασφάλιση ανθρώπων και τουριστικής επισκεψιμότητας στον τόπο μας, αφετέρου την καθιέρωση ενός εμπλουτισμένου μοντέλου τουριστικής αντίληψης με ορίζοντα από τώρα και στο άμεσο μέλλον.
Με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι το περιεχόμενο του προτεινόμενου τρίπτυχου «ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ-ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ-ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ» έτυχε ένθερμης υποστήριξης από το Υπουργείο και διανεμήθηκε ως υπόδειγμα σε όλες τις Περιφέρειες.
Το εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι όλο σχεδόν το περιεχόμενο της δέσμης προτάσεων επιβεβαιώνεται εμφατικά σήμερα, μετά την εξέλιξη στα βόρεια σύνορά μας, αφού θεωρούμε ότι οι επιπλέον ιδέες μας για αξιοποίηση έμψυχου και ειδικού ψηφιακού εργαλειακού υλικού που προτείναμε, θα μπορούσαν να απαντήσουν ιδανικά σε οποιαδήποτε διακύμανση της ιικής επικινδυνότητας ανά πάσα στιγμή!
Ταυτόχρονα, σε όλα τα σημεία τουριστικής κίνησης. Εργαλεία και μηχανισμοί που, ακόμη και τώρα , εφαρμοζόμενοι μπορούν να συμβάλουν στη «θωράκιση» των πυλών εισόδου και όλων των σταθερών και κινητών Δομών τουριστικού ενδιαφέροντος στην Περιφέρειά μας.
Επιπλέον οι προτάσεις μας για το ενοποιημένο παράκτιο Μέτωπο και τις θεματικές-χωρικές Ενότητες όλων των παρεχόμενων μορφών εναλλακτικού τουρισμού, καθώς και η σύγχρονη και στοχευμένη προβολή των ιδιαίτερων πλεονεκτημάτων και χαρακτηριστικών των Δήμων της Περιφέρειας (αρχίζοντας από το παράκτιο μέτωπο και τα δύο νησιά μας) σε Ελλάδα και Εξωτερικό, παραμένουν πιο επίκαιρες από ποτέ! Ιδίως σήμερα που «ασφυκτιούμε», μετά τον τουριστικό περιφερειακό «εγκλεισμό» μας.
Τώρα, περισσότερο από ποτέ επιβάλλεται η επιτάχυνση και ενδυνάμωση κάθε δυνατής πρωτοβουλίας για συντονισμό, επαφές, συνέργειες και κινητοποίηση σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, προς αποφυγή της επαπειλούμενης καθήλωσής μας στην αβεβαιότητα και μαρασμό!
Εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν καταστεί δυνατή η άμεση ή σταδιακή διάνοιξη των συνοριακών διελεύσεων, θεωρούμε εξαιρετικά αναγκαία την ολική αντιμετώπιση των διαγραφόμενων απωλειών κάθε είδους στην Περιφέρειά μας. Οικονομικών, Εργασιακών και Κοινωνικών!
Προς αυτήν την κατεύθυνση θεωρούμε άμεσα αναγκαία τη συνολική διαβούλευση με τοπικούς φορείς και οπωσδήποτε με Υπουργεία και κεντρικές Υπηρεσίες της Χώρας, για τη συστηματική καταγραφή των απωλειών αυτών και την έναρξη μιας αξιόπιστης διαδικασίας ειδικής ενίσχυσης Επιχειρήσεων και Εργαζομένων.
Θεωρούμε άμεσα αναγκαία την εφαρμογή των βασικών μέτρων της αρχικής Δέσμης Προτάσεών μας προς το Υπουργείο Τουρισμού και του ήδη προ μηνός αποσταλθέντος αντίστοιχου ειδικού αιτήματος-υπομνήματος της Αντιπεριφέρειας προς δύο ακόμη Υπουργεία, με τα οποία βρισκόμαστε σε καθημερινή επαφή για την έστω τμηματική υποστήριξη της τουριστικής και οικονομικής μας ζωής.

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Το.. έστρωσε για καλά στην Σαμοθράκη – Χιονίζει σε όλο το νησί (ΒΙΝΤΕΟ)

editor

Χρυσάφι και μετρητά “πιάστηκαν” από Τελωνειακούς των Κήπων

editor

Κλειστά την ερχόμενη Κυριακή τα εμπορικά καταστήματα της Αλεξανδρούπολης

editor
28/03/2024 12:49