Υγεία

Χωριάτικη σαλάτα: Superfood made in Greece

Η ελληνική κουζίνα, με βασικούς πρωταγωνιστές τα φρέσκα λαχανικά και το ελαιόλαδο, είναι εξαιρετικά υγιεινή και όλο και περισσότεροι στρέφονται σε αυτή. Στην κορυφή, η χωράτικη σαλάτα.

Τα περισσότερα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα, παρά τις αναπόφευκτες αλλαγές στη διατροφή που ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας επιβάλλει, εξακολουθούν να αποτελούν πρώτη επιλογή τόσο για εμάς όσο και για τους ξένους που έρχονται στην Ελλάδα.

Ένα από τα πιάτα αυτά είναι η χωριάτικη σαλάτα. Τα χαμηλά λιπαρά, η υψηλή διατροφική της αξία και το γεγονός ότι μπορεί, μαζί με λίγο ψωμί, να αποτελέσει ένα χορταστικό, εύγευστο και κυρίως πλήρες γεύμα (περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες) της δίνουν πρώτη θέση στο τραπέζι μας.

Τι περιέχει συνήθως και τι μας προσφέρει;

Φρέσκες ντομάτες, αγγούρι, πράσινη πιπεριά, ξερά κρεμμύδια, ελιές, φέτα και φυσικά ελαιόλαδο είναι τα βασικά συστατικά της χωριάτικης σαλάτας μαζί με το αλάτι, τη ρίγανη και την κάππαρη, η οποία συνηθίζεται σε αρκετά ελληνικά νησιά.

Ντομάτα: Μια μέτρια ντομάτα δίνει περίπου 40 θερμίδες και είναι ένα από τα λαχανικά που θεωρείται πως έχουν αντικαρκινική δράση, η οποία οφείλεται στο λυκοπένιο που περιέχει. Το λυκοπένιο είναι ένα καροτινοειδές (προβιταμίνη Α) που έχει αποδεδειγμένα αντιοξειδωτική δράση.

Φέτα: Η παραδοσιακή φέτα φτιάχνεται αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα. Αν και εξαιρετικά νόστιμη, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, αφού δίνει αρκετές θερμίδες (260 θερμίδες ανά 100 γρ.). Η φέτα είναι πλούσια σε ασβέστιο, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β12, Ριβοφλαβίνη και Ιώδιο. Για να πάρετε όλα τα θρεπτικά στοιχεία της φέτας, αλλά λιγότερες θερμίδες μπορείτε να επιλέξετε την light εκδοχή της.

Ελαιόλαδο: Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε η οποία συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες. Αν και εξαιρετικά ωφέλιμο, το ελαιόλαδο δεν παύει να έχει πολλές θερμίδες. Σε μια κανονική σαλάτα για τέσσερα άτομα 3 κουταλιές της σούπας είναι αρκετές.

Ελιές: Eίναι τροφή πολύ πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία όμοια με το αγνό παρθένο ελαιόλαδο, όμως η θερμιδική τους αξία δεν είναι αμελητέα: οι 5 ελιές δίνουν περίπου 45 θερμίδες. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχουν ενισχύουν τη λειτουργία του καρδιο-αναπνευστικού συστήματος και μας προφυλάσσουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Πράσινη πιπεριά: Η πιπεριά έχει ελάχιστες θερμίδες (μια μέτρια πιπεριά δίνει 19 θερμίδες), είναι όμως από τα πιο πλούσια σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά στοιχεία. Είναι αυτονόητο για την πιπεριά, όπως και για όλα τα λαχανικά που τρώγονται ωμά, πως πρέπει να πλυθεί πολύ καλά πριν μπει στη σαλάτα.

Κρεμμύδι: Ένα μέτριο κρεμμύδι δίνει 60 θερμίδες, ανήκει – όπως και το σκόρδο – στα λαχανικά που είναι γνωστά κυρίως για την αντισηπτική τους δράση, ενώ διάφορες μελέτες τα τελευταία χρόνια αναφέρονται και στην προστασία που είναι πιθανό να προσφέρει στον οργανισμό μας από τον καρκίνο.

Αγγούρι:  Ένα μέτριο αγγούρι δίνει 32 θερμίδες. Όταν διαλέγεται αγγούρια για τη σαλάτα προτιμήστε αυτά που  είναι σκληρά στην υφή. Μπορούν να διατηρηθούν χωρίς πρόβλημα στο ψυγείο για 2 εβδομάδες.

Related posts

Η σωστή χρήση της μάσκας στο ιατρείου του πλαστικού χειρουργού

editor

Θεραπεία με ενέσιμο υαλουρονικό οξύ της ατροφίας του κόλπου και των μεγάλων χειλέων

admin

Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης: Ελλείψεις και διοικητική ανεπάρκεια είναι πλέον προφανείς

admin