24 Μαΐου, 2022
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Περιβάλλον

13χρονος από τα Άβδηρα εδώ και χρόνια μαζεύει τα σκουπίδια από την θάλασσα & τις ακτές

Ό 13χρονος Ζήσης Βαγκούσης, είναι μαθητής Γυμνασίου και πολύ ευαισθητοποιημένος σε θέματα περιβάλλοντος καθώς εδώ και εφτά περίπου χρόνια ασχολείται με τον καθαρισμό του βυθού και των παράκτιων περιοχών του Δήμου Αβδήρων από πλαστικά, υπολείμματα αλιευτικού εξοπλισμού και άλλα υλικά,επικίνδυνα για τη θαλάσσια ζωή.

Ο 13χρονος μαθητής ήρθε πρώτος σε σχολικό πανελλαδικό διαγωνισμό που διοργάνωσε το «Χαμόγελο του Παιδιού» και το Υπουργείο Παιδείας.

Σε μια ξεχωριστή εκδήλωση με πρωταγωνιστές μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικούς και γονείς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά για τέταρτη χρονιά τα καθιερωμένα πλέον YouSmile Awards, την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020, με παρουσιαστή τον Δημήτρη Ουγγαρέζο και κεντρικό μήνυμα: Τα παιδιά έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο μας προς το καλύτερο. Ας τα εμπιστευτούμε!

Εκεί ο Θρακιώτης Δημήτρης κατέκτησε το 1ο Βραβείο στην κατηγορία “Περιβάλλον”.

«Ό,τι βρίσκω τα πετάω στους κάδους. Έξι και επτά χρόνια καθαρίζω ό,τι μπορώ. Έχω βρει μηχανή πλοίου, έχω βρει φίλτρα αμαξιού. Και το πιο παράξενο και σπάνιο είναι ένα drone που βρήκα» δηλώνει και μιλά για τα ατέλειωτα σκουπίδια, τα πλαστικά και τις σακούλες, που συγκεντρώνει. «Σωστό περίπτερο!» δήλωσε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ Κομοτηνής.

Όσον αφορά στο μήνυμα που στέλνει: «Δεν πρέπει να πετάς, αλλά πρέπει και να μαζεύεις σκουπίδια. Επειδή δεν τελειώνουν τα σκουπίδια δεν σημαίνει ότι εμείς δεν θα πρέπει να κάνουμε την προσπάθεια μας. Ας την κάνουμε και από ένα 50% σκουπιδιών, εμείς ας το κάνουμε 30%. Όταν θέλεις να τελειώσουν τα σκουπίδια, μάζεψε ό,τι μπορείς.»

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Τέλος τα πλαστικά μίας χρήσεως από 1η Ιουλίου του 2021 – Κίνητρα στους καταναλωτές

editor

Ξάνθη: Μικροί και μεγάλοι έζησαν «Το θαύμα της Ενέργειας!»

editor

IEA: Πτώση ιστορικών διαστάσεων για τις επενδύσεις ενέργειας

editor
24/05/2022 15:29