19 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Υπ. Ενέργειας Κ.Χατζηδάκης: Είμαστε έτοιμοι για συμφωνία με Τουρκία για μειωμένη επήρεια των ελληνικών νησιών στην ΑΟΖ

Ο υπουργός Ενέργειας και αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης σε ραδιοφωνική εκπομπή δήλωσε σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου για «διάλογο με την Ελλάδα» και πιθανή συμφωνία για τις ΑΟΖ ότι: «Αν η Τουρκία θέλει διάλογο με βάση τις αρχές της συμφωνίας που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ιταλία για οριοθέτηση ΑΟΖ, ιδού. Ας κάτσουμε να συζητήσουμε. Αν δεν το κάνει θα δείξει την αναξιοπιστία της».

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που ο Κ.Χατζηδάκης έκανε αυτή τη δήλωση, καθώς την Κυριακή στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά όπου δήλωσε: «Εάν η Τουρκία θέλει μια συμφωνία παρόμοια με εκείνη που έχουμε συνάψει με την Ιταλία, είμαστε εδώ για να την συζητήσουμε»

Ουσιαστικά ο κ.Χατζηδάκης έθεσε ως βάση μιας συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας την μειωμένη επήρεια των ελληνικών νησιών όπως έγινε και στη συμφωνία με την Ιταλία, το πόσο μειωμένη θα είναι αυτή η επήρεια θα είναι και το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης.

Υπενθυμίζουμε πως στη ελληνοϊταλική συμφωνία, οι Στροφάδες είχαν επήρεια 30% και οι Διαπόντιες νήσοι επήρεια 70%

Άλλωστε σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση συζητούσε για μειωμένη επήρεια των νησιών και με την Αίγυπτο, με το Κάιρο όμως να απορρίπτει την ελληνική πρόταση για μειωμένη επήρεια σε Κάρπαθο, Ρόδο, Κρήτη και Καστελόριζο ζητώντας ακόμα μεγαλύτερες παραχωρήσεις.

Related posts

ΜέΡΑ25: Το πρόγραμμα των επισκέψεων στον Έβρο

admin

Θ. Πλεύρης: Αναστέλλεται από 1ης Ιανουαρίου το μέτρο για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

editor

Η νίκη των Αζέρων φέρνει αναγνώριση του ψευδοκράτους από το Μπακού – Μετά το Αρτσάχ επόμενος στόχος είναι η Κύπρος

editor
19/04/2024 19:54